20 varslas på Tesla-leverantör – ”Ser ingen lösning i närtid” Hydros anläggning i Vetlanda. Foto: Hydro, Jonas Ekströmer/TT

20 varslas på Tesla-leverantör – ”Ser ingen lösning i närtid”

Tesla-strejken Aluminiumföretaget Hydro Extrusions i Vetlanda, som levererar komponenter till Tesla, varslar 20 anställda om uppsägning. Enligt företagets vd beror varslen på den sympatiblockad som nu råder mot tillverkningen.
12 jan 2024 | 13:17
+1
0
+1
3
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0

20 anställda varslas nu om uppsägning på aluminiumföretaget Hydro Extrusions i Vetlanda, rapporterar Sveriges Radio Ekot. Företaget omfattas av fackens sympatiblockader för IF Metalls konflikt med Tesla Motors Sweden om kollektivavtal.

– Det är direkt kopplat till Tesla-konflikten, säger Hydro Extrusions vd Jonas Bjuhr till Sveriges Radio 

Företagets 650 anställda tillverkar aluminiumprofiler och en av företagets kunder är Teslas fabrik i Tyskland. Det är också skälet till att facket satt arbetet med denna specifika tillverkning i sympatiblockad. 

Nyhetsbrev

Varken Tesla eller IF metall viker sig, vilket borgar för en långvarig konflikt och med det också en långvarig påverkan på Hydro Extrusions. Det är, enligt vd:n skälet att personalstyrkan nu måste skäras ned. 

– Indikationerna vi får är att konflikten kommer pågå. Vi ser ingen lösning i närtid. Då måste vi agera på de informationerna vi har som bekräftar långsiktiga konsekvenser, säger Jonas Bjuhr till Sveriges Radio.

Innan uppsägningarna verkställs kommer förhandlingar ske med IF metall. Dessa är nu planerade att inledas inom kort. 

12 jan 2024 | 13:17

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev