När Johan Pehrson nu lämnar arbetsmarknadspolitiken och dansar in i högskolevärlden kan det vara läge för en återblick. Vad åstadkom minister Pehrson under sina två år?
Ministern får väl själv sägas ha lyckats väl på arbetsmarknaden. Han är inte bara partiledare och minister, utan också en av de förmögnaste ministrarna när DN listar aktieinnehav. Affärerna med bolag som lamptillverkaren Watt & Veke har gjort honom till miljonär. Kanske är det därför han också gjort sig känd för att ställa hårda krav på andra. Uttalandena om att arbetslösa har det ”fett”, och att arbetslösa måste flytta för att ta jobb, även om det splittrar familjer, har byggt vidare på hans ”batong-image” under mandatperioden.
Johan Pehrson älskar medelklassen. ”Jag talar om samhällsbyggare såsom ingenjörer, socialarbetare, småföretagare och hantverkare. Mitt politiska fokus har alltid varit hos människorna som lever i mitten.”, sade han i valrörelsen 2022.
Efter ett år på posten lossnade det.
Starten som minister var däremot ganska anonym för ”killen vid grillen”. En försiktig budget trots annalkande lågkonjunktur gjorde att kommuner och regioner fick göra sig av med personal, trots vårdkris. Arbetsmarknadsutbildningar prioriterades inte av regeringen. CSN krävde mer resurser för att hantera de långa köerna i omställningsstudiestödet. Det beviljades inte, vilket mötte stark kritik.
Arbetsmarknadsministern praoade på pizzeria men duckade Arbetsvärldens intervjuförfrågan. Tidningen tvingades till slut låta Chat GPT genomföra intervjun med Johan Pehrson. Vd:n från pr-byrån Nordic Public Affairs med starka kopplingar till Liberalernas högerfalang fick plats i Arbetsförmedlingens styrelse.
Men efter ett år på posten lossnade det. I budgeten satsades stort på yrkesutbildningar och yrkesvux. Plötsligt fick regeringen ordning på etableringsjobben som parterna länge efterfrågat.
Samtidigt sparades det på Arbetsförmedlingen och introduktionsjobben slaktades – en ineffektiv anställningsform enligt arbetsmarknadsministern som tycks föredra nystartsjobben som är mer flexibla för företagen.
Högskolefolket lär hoppas på att han lägger korvstoppningen åt sidan.
Sedan landade den nya efterlängtade a-kassan. Genom att fokusera på intjänade summor istället för arbetad tid, kunde fler nu få a-kassa, något som facken efterlyst. Däremot trappades ersättningen ned med tiden, något som går i linje med Johan Pehrsons uppfattning att arbetslöshet i stor utsträckning är något man väljer själv. Det var som om ministern blivit varm i kläderna och lärt sig säkra upp bakåt.
Karriären toppades dock med inkomstgränser för arbetskraftsinvandring, en eftergift åt Sverigedemokraterna. Och arbetslösheten har tickat uppåt mot höga nivåer under Pehrsons sista år.
Nu rör sig Johan Pehrson bakåt i arbetsmarknadskedjan. Utbildning lägger grunden för arbetsmarknaden och dagens kraftigt segregerade gymnasievärld, och även högskolevärld, blir Pehrsons ansvar. Högskolefolket lär hoppas på att han lägger korvstoppningen åt sidan och blir en starkare förespråkare av akademisk frihet än sin föregångare.