Regeringen bantar på Arbetsförmedlingen Regeringen ger 2,1 miljoner kronor mindre till bland annat introduktionsjobben för nyanlända och långtidsarbetslösa. Foto: Johan Nilsson, Christine Olsson/TT

Regeringen bantar på Arbetsförmedlingen

Högre arbetslöshet väntar. Ändå sänker regeringen utgiften för Arbetsförmedlingens arbete med arbetsmarknadsprogram i nästa års budget med 2,1 miljarder kronor. En utfasning av ineffektiva åtgärder, menar arbetsmarknadsministern. ”Oroväckande”, menar LO och förutspår ökad social utsatthet.
15 sep 2023 | 12:01
+1
1
+1
0
+1
1
+1
6
+1
8
+1
1

Det blir 2,1 miljarder kronor mindre i utrymme för Arbetsförmedlingens arbetsmarknadsprogram i nästa års budget. Det meddelade regeringen på fredagen. Framförallt är det delar som överlåtits åt privat jobbmatchning som bantas. I skottgluggen är introduktionsjobb för nyanlända och långtidsarbetslösa. Detta trots att en fördjupad lågkonjunktur förutspås leda till ökad arbetslöshet.

 ­– Vi fasar ut ineffektiva, dyra åtgärder inom arbetsmarknadspolitiken, säger arbetsmarknadsminister Johan Pehrson till Dagens Industri.

Från regeringen är budskapet att det är en fråga om omprioritering och effektivisering. Regeringen höjer förvaltningsanslaget med 200 miljoner kronor. De ska enligt ett pressmeddelande gå till att ”hantera en ökad arbetslöshet och att höja kvaliteten i myndighetens kontrollarbete”. Det ska dock sättas i relation till Arbetsförmedlingens begäran om 770 miljoner kronor nästa år.

 ­– Vi håller i det vi vet fungerar och vi utvecklar etableringsjobben. Nystartsjobben ligger fast, säger Johan Pehrson till Dagens Industri.

De arbetslösa får inte det stöd de behöver.

Adnan Habibija är utredare på LO. Foto: LO

Men alla delar inte regeringens optimism.

– De arbetslösa får inte det stöd de behöver, tiderna i arbetslöshet kommer förlängas och det sociala utanförskapet öka. De styrande partierna har gjort en stor grej av att bekämpa arbetslösheten, men man gör precis tvärtom. Det här kommer öka exkluderingen på arbetsmarknaden, säger Adnan Habibija, utredare på LO.  

Att det är just den privatiserade matchningen som får stå tillbaka tycks gå stick i stäv med den tidigare borgerliga linjen att överlåta en större del till privata aktörer. Men även om LO varit kritiska till den förskjutningen är problemet att varken privat eller statlig del får nog med resurser.

– När man genomförde privatiseringsreformen bantade man ned Arbetsförmedlingen som fick säga upp anställda över hela landet 2019 för att de privata aktörerna skulle ta över. Nu finns varken tillräckligt matchningsstöd från Arbetsförmedlingen eller de privata aktörerna eftersom man skär ned, säger Adnan Habibija.

Regeringen framhåller de nyligen överenskomna etableringsjobben och veckans meddelade satsning på yrkesutbildningar som tecken på dess engagemang att tackla arbetslösheten. Men enligt Adnan Habibija är det en vilseledande jämförelse.

– Absolut inte. Tittar du på hur mycket pengar som satsas så motsvarar det bråkdelen av det man nu skär ned. Man kan inte ställa dem mot varandra för matchningshjälp måste finnas till för att ordna etableringsjobben. Det enda rimliga i det läge vi är i är att ge Arbetsförmedlingen resurser att bygga upp sin kapacitet, säger Adnan Habibija.

15 sep 2023 | 12:01

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev