På dagens presskonferens om regeringens jobbpaket i vårändringsbudgeten lyfte arbetsmarknadsminister Johan Pehrson inte bara fram de över 700 miljoner kronor som regeringen satsar på vuxenutbildning och studiestöd.
Han underströk också vikten av skärpta regler för arbetssökande. Kraven på dem när det gäller anvisningar till utbildning eller jobb ska bli hårdare.
Det är inget tvång. Det är frivilligt.
– Vi vet att det leder till arbete. Här ligger också krav på att vara beredd att flytta på sig, sa Pehrson på presskonferensen.
I många familjer är den ena partnern arbetslös, medan den andre har arbete. Med de ökade flyttkrav som regeringen vill se kan det leda till splittrade familjer, vilket kan vara extra känsligt när paret har barn.
Med Arbetsvärlden fördjupade han sig i detta ämne.
Ska familjer splittras på grund av denna regel?
– Det tycker jag att man verkligen ska undvika. Det är fantastiskt om man har en arbetsmarknad där båda partnerna i en familj jobbar i samma kommun. Men att människor arbetspendlar är inget ovanligt.
Frågan gällde inte att bo kvar och pendla utan trycket för den enskilde att flytta dit jobb finns?
AF: ”Generellt gäller att familjer inte ska splittras”
I en skriftlig kommentar till Arbetsvärlden förklarar Arbetsförmedlingen hur man ser på flyttkraven för arbetssökande.
- Arbetsförmedlingen gör individuella bedömningar om huruvida den arbetssökande måste söka jobb i hela landet. Den arbetssökande kan till Arbetsförmedlingen anföra familjeskäl eller medicinska skäl mot kraven på ett vidgat sökområde utanför hemorten. ”Generellt gäller att regelverket inte kräver att familjer ska splittras."
- Arbetsförmedlingen betonar att man inte avgör om en arbetssökande som bryter mot kraven ska stängas av från arbetslöshetsersättning. I dessa fall underrättar myndigheten A-kassan, som i sin tur beslutar om varning, tillfällig avstängning eller om den arbetssökande inte alls ska ha ersättning.
- Kravet på att söka arbete i hela landet styrs ytterst av en föreskrift som Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF, har utfärdad (2015:3). Den säger bland annat: ”Under en skälig övergångsperiod får en sökande av familjeskäl ha ett geografiskt begränsat sökområde. Ett arbete ska därefter anses lämpligt om den sökande kan besöka sin familjebostad varje vecka.”
– Det är inget tvång. Det är frivilligt, men finns det lediga jobb och du väljer att inte flytta och inte arbeta kommer du inte att kunna få a-kassa. Den är till för situationen när det inte finns några jobb.
Detta innebär att vissa familjer kommer att splittras. Hur ser du på det?
– Jag ser det som helt nödvändigt att alla vuxna och friska människor efter förmåga, oavsett familjesituation gör sitt yttersta för att skaffa jobb.
”Mängder av lediga jobb”
Arbetsmarknadsminister Johan Pehrson anser att det finns tillfällen när båda de vuxna i hushållet kan få nya jobb om de byter bostadsort då den arbetslöse har krav på sig att flytta.
Vi behöver ha en ny sverigekurs för en mer kravmärkt integrationspolitik.
Han tar Västerbotten och Norrbotten som exempel. I båda länen finns lediga jobb i den gröna industrin, men också inom skola och omsorg, framhåller ministern.
– När jag pratar med Arbetsförmedling, kommunen Skellefteå och regionen Västerbotten är de tydliga med att här finns det mängder av lediga jobb. Det finns goda förutsättningar för två personer i en relation eller familj att kunna flytta och få jobb.
SFI ska förändras
Till Arbetsvärlden säger Johan Pehrsson också att jobbpaketet är en palett av åtgärder. Inte minst riktas åtgärder mot nyanlända.
Svenska för invandrare, SFI, ska förändras. Anledningen är att många av de 400 000 arbetslösa inte kan anvisas till utbildningar på grund av bristande språkkunskaper.
– Vi behöver ha en ny sverigekurs för en mer kravmärkt integrationspolitik.
Ny a-kassa mer effektiv
Han för en dialog med både A-kassorna och Arbetsförmedlingen vilka behov de har av förändringar i sina prioriteringar eller regelverket.
– I en tid när det finns 200 000 lediga jobb måste ju folk komma i jobb. Allt annat är ett slöseri för individen och för Sverige i helhet, säger han till Arbetsvärlden.
Han tar också upp en ny utformning av arbetslöshetsersättning, som en viktig åtgärd. För två år sedan kom en statlig utredning om hur inkomst kan ligga till grund för arbetslöshetsförsäkringens ersättningsbelopp och inte som i dag antalet arbetade timmar under en viss period.
– Det är något som inte minst TCO efterfrågar. Den går från att man beräknar på arbetade timmar till inkomst. Det blir mycket mer rättssäkrare och effektivt.
Regeringens jobbpaket
Regeringen satsar 400 miljoner kronor på förstärkningar av regionalt yrkesvux inom kommunal vuxenutbildning (komvux) och 70 miljoner kronor tillförs yrkeshögskolan.
Personer som flytt kriget i Ukraina ska erbjudas vuxenutbildning i svenska för invandrare (SFI) av kommunerna. 100 miljoner kronor avsätts.
Arbetsförmedlingen ska bättre kunna hantera en ökad arbetslöshet. Regeringen ökar myndighetens anslag för 2023 med 50 miljoner kronor.
Arbetsförmedlingen ska omfördela 150 miljoner kronor av befintliga anslag till kommuner med hög arbetslöshet för att stärka deras möjligheter till sommarjobb för ungdomar.