Arbetslösa ska flytta dit jobb finns – även om familjen splittras Arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson. Foto: Kristina Sahlén.

Arbetslösa ska flytta dit jobb finns – även om familjen splittras

Arbetsmarknadsminister Johan Pehrson vill se ett hårdare tryck på arbetssökande, även om det splittrar familjer.
– Det är inget tvång. Det är frivilligt, men finns det lediga jobb och du väljer att inte flytta och inte arbeta kommer du inte att kunna få a-kassa, säger han till Arbetsvärlden.
Carl von Scheele
3 maj 2023 | 16:04
+1
8
+1
9
+1
7
+1
1
+1
78
+1
15

På dagens presskonferens om regeringens jobbpaket i vårändringsbudgeten lyfte arbetsmarknadsminister Johan Pehrson inte bara fram de över 700 miljoner kronor som regeringen satsar på vuxenutbildning och studiestöd.

Han underströk också vikten av skärpta regler för arbetssökande. Kraven på dem när det gäller anvisningar till utbildning eller jobb ska bli hårdare.

Det är inget tvång. Det är frivilligt.

– Vi vet att det leder till arbete. Här ligger också krav på att vara beredd att flytta på sig, sa Pehrson på presskonferensen.

I många familjer är den ena partnern arbetslös, medan den andre har arbete. Med de ökade flyttkrav som regeringen vill se kan det leda till splittrade familjer, vilket kan vara extra känsligt när paret har barn.

Med Arbetsvärlden fördjupade han sig i detta ämne.

Ska familjer splittras på grund av denna regel?

– Det tycker jag att man verkligen ska undvika. Det är fantastiskt om man har en arbetsmarknad där båda partnerna i en familj jobbar i samma kommun. Men att människor arbetspendlar är inget ovanligt.

Frågan gällde inte att bo kvar och pendla utan trycket för den enskilde att flytta dit jobb finns?

AF: ”Generellt gäller att familjer inte ska splittras”

I en skriftlig kommentar till Arbetsvärlden förklarar Arbetsförmedlingen hur man ser på flyttkraven för arbetssökande.

  • Arbetsförmedlingen gör individuella bedömningar om huruvida den arbetssökande måste söka jobb i hela landet. Den arbetssökande kan till Arbetsförmedlingen anföra familjeskäl eller medicinska skäl mot kraven på ett vidgat sökområde utanför hemorten. ”Generellt gäller att regelverket inte kräver att familjer ska splittras."
  • Arbetsförmedlingen betonar att man inte avgör om en arbetssökande som bryter mot kraven ska stängas av från arbetslöshetsersättning. I dessa fall underrättar myndigheten A-kassan, som i sin tur beslutar om varning, tillfällig avstängning eller om den arbetssökande inte alls ska ha ersättning.
  • Kravet på att söka arbete i hela landet styrs ytterst av en föreskrift som Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF, har utfärdad (2015:3). Den säger bland annat: ”Under en skälig övergångsperiod får en sökande av familjeskäl ha ett geografiskt begränsat sökområde. Ett arbete ska därefter anses lämpligt om den sökande kan besöka sin familjebostad varje vecka.”
+ Expandera

– Det är inget tvång. Det är frivilligt, men finns det lediga jobb och du väljer att inte flytta och inte arbeta kommer du inte att kunna få a-kassa. Den är till för situationen när det inte finns några jobb.

Detta innebär att vissa familjer kommer att splittras. Hur ser du på det?

– Jag ser det som helt nödvändigt att alla vuxna och friska människor efter förmåga, oavsett familjesituation gör sitt yttersta för att skaffa jobb.

”Mängder av lediga jobb”

Arbetsmarknadsminister Johan Pehrson anser att det finns tillfällen när båda de vuxna i hushållet kan få nya jobb om de byter bostadsort då den arbetslöse har krav på sig att flytta.

Vi behöver ha en ny sverigekurs för en mer kravmärkt integrationspolitik.

Han tar Västerbotten och Norrbotten som exempel. I båda länen finns lediga jobb i den gröna industrin, men också inom skola och omsorg, framhåller ministern.

– När jag pratar med Arbetsförmedling, kommunen Skellefteå och regionen Västerbotten är de tydliga med att här finns det mängder av lediga jobb. Det finns goda förutsättningar för två personer i en relation eller familj att kunna flytta och få jobb.

SFI ska förändras

Till Arbetsvärlden säger Johan Pehrsson också att jobbpaketet är en palett av åtgärder. Inte minst riktas åtgärder mot nyanlända.

Svenska för invandrare, SFI, ska förändras. Anledningen är att många av de 400 000 arbetslösa inte kan anvisas till utbildningar på grund av bristande språkkunskaper.

– Vi behöver ha en ny sverigekurs för en mer kravmärkt integrationspolitik.

Nyhetsbrev

Ny a-kassa mer effektiv

Han för en dialog med både A-kassorna och Arbetsförmedlingen vilka behov de har av förändringar i sina prioriteringar eller regelverket.

– I en tid när det finns 200 000 lediga jobb måste ju folk komma i jobb. Allt annat är ett slöseri för individen och för Sverige i helhet, säger han till Arbetsvärlden.

Han tar också upp en ny utformning av arbetslöshetsersättning, som en viktig åtgärd. För två år sedan kom en statlig utredning om hur inkomst kan ligga till grund för arbetslöshetsförsäkringens ersättningsbelopp och inte som i dag antalet arbetade timmar under en viss period.

– Det är något som inte minst TCO efterfrågar. Den går från att man beräknar på arbetade timmar till inkomst. Det blir mycket mer rättssäkrare och effektivt.

Regeringens jobbpaket

Regeringen satsar 400 miljoner kronor på förstärkningar av regionalt yrkesvux inom kommunal vuxenutbildning (komvux) och 70 miljoner kronor tillförs yrkeshögskolan.

Personer som flytt kriget i Ukraina ska erbjudas vuxenutbildning i svenska för invandrare (SFI) av kommunerna. 100 miljoner kronor avsätts.

Arbetsförmedlingen ska bättre kunna hantera en ökad arbetslöshet. Regeringen ökar myndighetens anslag för 2023 med 50 miljoner kronor.

Arbetsförmedlingen ska omfördela 150 miljoner kronor av befintliga anslag till kommuner med hög arbetslöshet för att stärka deras möjligheter till sommarjobb för ungdomar.

Carl von Scheele
3 maj 2023 | 16:04

Relaterad läsning

Visa artikelns 7 kommentarer
Kommentera
  1. Av Daniel 4 maj 2023:

    Det är ju väldigt lätt att sitta tillbakalutad och säga att man ska flytta dit jobben finns även om det splittar familjer. Men livet är väl så mycket mer än jobb. För att du ska fungera som människa ska det ju funka socialt också. Ska barn och partners ryckas upp från sina sociala nätverk för att följa en persons jobb för att inte tvingas in i fattigdom, det är utpressningspolitik.

  2. Av Sten 4 maj 2023:

    Det verkar inte som att reportern förstår att vi har 1.8 milj (varav 500′ studerar men de är inte heller självförsörjande) som inte kan försörja sig själva. Detta är en form av rasism. Självklart måste alla dessa komma i jobb. Självklart leder inte det till att famijer splittras, tvärtom så leder det till självrespekt att båda i familjen kan bidra till familjen och samhället och att bidrag inte ska behövas.

    I Sverige jobbar 4 miljoner (av 10) och 2 milj jobbar i offentlig sektor. Alltså försörjer 2 miljoner hela 8 miljoner.
    Det håller inte.

    Hela artikeln känns klent begåvad och totalt vänstervriden. Det är lätt att vara generös med andras (bidrags-) pengar…

    • Av Linus 10 maj 2023:

      STEN: Tydligt att du inte förstår hur ett modernt samhälle fungerar. Jaha, så 2 miljoner försörjer hela landet? Även om de jobbar med manikyr, analblekning eller krattar golfbanan då? Det är betydligt färre än 2 milj som jobbar med exportindustrin eller råvaruutvinningen som är de verkligt närande grenarna av industrin och som resten av samhället vilar på. Det går överhuvudtaget inte att ställa upp det på det sättet som du gör. Behöver de här ”2 miljonerna” ingen barnomsorg, kollektivtrafik, vård, polis, försvar, utbildning?

      Självklart ska alla de som är arbetslösa sättas i arbete omedelbart och med kraft. Då såklart genom en aktiv stat som faktiskt gör något för att det målet ska uppnås, och inte massa lappa-och-laga som samtliga regeringar har sysslat med under de senaste 40 åren. Det krävs alltså att politikerna jobbar! Jag vet att ärligt arbete kan upplevas väldigt främmande för de kaosborgare som nu sitter i regering (och de fejksossar som satt innan dom). Så länge det finns fler arbetslösa än det finns arbeten så löser det ju sig inte. Rätt enkel matematik va? Men man kan ju alltid från politikens sida göra det liiite jobbigare att vara arbetslös för varje år som går, så slipper man själv jobba. Det är ju en tacksam ideologi att ”staten inte ska lägga sig i” om man inte själv vill göra ett skit som politiker och lyfta miljonbelopp på skattebetalarnas bekostnad. Lätt att vara generös med andras pengar (och andras krossade liv) som sagt.

  3. Länkad till från luddpress.com - "När det föds allt färre barn är något riktigt fel – Ludd Press" 21 maj 2023:
    […] är man lika handfallen. När tidningen Arbetsvärlden nyligen frågade Johan Pehrson om det var rimligt att familjer skulle splittras för att […] - Läs hela texten här
  4. Länkad till från stonyheter.se - "Kristina Lindquist: Lena Andersson åkallar inre Thatcher - stonyheter" 23 maj 2023:
    […] Så det är frivilligt. Du får helt enkelt inte social trygghet om du vägrar lämna dina barn (Arbetsvärlden 3/5). För liberaler innebär voluntarism i allmänhet frihet att välja mellan befintliga alternativ […] - Läs hela texten här
  5. Länkad till från flamman.se - "Flamman | Liberal frihet på elva kvadrat" 28 dec 2023:
    […] på arbetsmarknaden. I praktiken innebär den poetiskt byråkratiska formuleringen att arbetslösa förväntas flytta till orter där jobb finns för att få behålla sin a-kassa. Av egen fri vilja, […] - Läs hela texten här
  6. Av Mikael 1 mar 2024:

    Lätt att sitta på en politikerlön och eventuellt ha en betald bostad på annan ort. Hur skall vanliga dödliga ha råd att betala för en extra bostad eller veckopendling för att få ett jobb. Skall partnern i familjen säga upp sig för att kunna behålla familjen samlad? Dra upp barnen från en trygg samvaro?

    Tycker det låter fruktansvärt 🙁

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev