Nya yrkesutbildningsplatser ska möta arbetslöshet Kock var ett av de bristyrken som arbetsmarknadsminister Johan Pehrson lyfte fram när satsningen på yrkesvux presenterades. Foto från ABF-huset i Stockholm: Janerik Henriksson / SCANPIX

Nya yrkesutbildningsplatser ska möta arbetslöshet

Regeringen tillför pengar till vuxenutbildning riktade mot bristyrken. 19500 nya utbildningsplatser nästa år ska möta vidare nedgång i ekonomin och ökande arbetslöshet.
12 sep 2023
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Sverige behöver rusta sig för kommande vidare ekonomisk nedgång och medföljande högre arbetslöshet. Regeringen tillför därför nu medel till utökade utbildningsplatster på yrkeshögskolan och yrkesvux. Det meddelade arbetsmarknadsminister Johan Pehrson (L) och utbildningsminister Mats Persson (L) på en presskonferens på tisdagen. Totalt rör det sig om 19500 nya platser som ska skräddarsys för att matcha bristyrken som batteritekniker, lokförare, undersköterskor och kockar. De ska möta de nu över 131 000 lediga jobb som nu ligger ute på Arbetsförmedlingens platsbank, menade arbetsmarknadsministern.

–  Det här är en säker väg till riktiga jobb, sade arbetsmarknadsminister Johan Pehrson på presskonferensen.

Arbetslösheten i Sverige är nu Europas tredje största på 6,7 procent, vilket motsvarar runt 360 000 personer mellan 20 och 65 år. Men regeringen befarar att denna siffra kommer att stiga och Sverige gå in i djupare lågkonjunktur. Utbildningssatsningen som tillför platser utöver de idag statligt finansierade runt 65 000 utbildningsplatserna kommunalt yrkesvux och 50 000 på regional eftergymnasial yrkeshögskola. Tillskottet ska möta nuvarande situation, men också garantera att Sverige står redo när konjunkturen vänder, var ett av budskapen på regeringens presskonferens.

Sammanlagt innebär det ett utrymme i budgetten på 1,74 miljarder kronor. 1,36 miljoner av dessa går till 16 500 yrkesvuxplatser, medan resterande ska finansiera 3000 utbildningsplatser på yrkeshögskolan. 

– Det leder till att vi kan lösa den kompetensbrist som finns, sade utbildningsminister Mats Persson på presskonferensen.

Regeringen har tidigare fått kritik, bland annat från LO, för att ha skurit ned på antalet vuxenutbildningsplatser. 

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar