Högerpopulism smittar inte – Trump är beviset
Ledare

Högerpopulism smittar inte – Trump är beviset

Smittar högerpopulism? Nu finns ett svar på den frågan.
2 apr 2024 | 06:30
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Smittar högerpopulism över landgränser? När högerradikala partier och presidenter erövrar land efter land, är det lätt att få det intrycket.

DN Debatt konstaterar statsvetarna Jonas Hinnfors och Ann-Cathrine Jungar hur etablerade partier i hela Norden har ändrat sin syn på invandring för att möta högerpopulisternas framgångar.

Från att de tagit avstånd från högerpopulisters syn på invandring, så har etablerade partier efterhand anammat den. Ja, idag tävlar höger och vänster till och med om att ta åt sig äran för det ”paradigmskifte” som ägt rum.

Jonas Hinnfors och Ann-Cathrine Jungar beskriver hur de etablerade partiernas väljare snarare hängt med sina partier än drivit dem framför sig. Socialdemokraternas väljare gillade sitt partis politik både före och efter omläggningen.

Utvecklingen där många väljare sökt sig till partier som Sverigedemokraterna är liknande i hela Norden, ja i hela världen.

Vi gillar våra egna högerpopulister, men ogillar andra länders.

Men faktum är att högerpopulism trots det inte alls tycks smitta mellan länder.

Ekonomen Martin Ljunge har studerat hur européer reagerade på när Donald Trump valdes till president i USA. Skulle presidentens budskap att invandrare var kriminella som måste stoppas med murar, vinna framgång även på andra sidan Atlanten? Eller idén att frihandeln måste begränsas och globaliseringen stoppas?

Nej, faktum är att européernas attityder till immigranter och globalisering blev markant liberalare i spåren av Trumps valvinst.

Fler européer höll efter valet med om att invandrare, särskilt utomeuropeiska, bidrar mycket till samhället. Och fler ansåg att globalisering är en möjlighet till tillväxt.

Vi tycks med andra ord inte vara så förtjusta i andra länders högerpopulistiska budskap. Budskapet att det är invandrarnas fel funkar på där hemma, men inte när vi befinner oss på utsidan. Bäst för högerradikalerna går det istället när debatten förs på hemmaplan.

På ett sätt är det logiskt. Varför skulle européer köpa budskapet ”America first”?

Och varför skulle svenskar vilja ha det som i Ungern, som brukade vara Sverigedemokraternas go-to-land för inspiration?

Högerpopulister må låta allt mer lika internationellt. Ändå sätter de alltid det egna landet framför andra. De internationella framgångarna bygger inte på att vi inspireras. Däremot lyckas högerradikala i land efter land sätta fingret på problem i vårt globala ekonomiska system.

Vi gillar våra egna högerpopulister, men ogillar andra länders. Hemkokt högerpopulism smakar bäst.

2 apr 2024 | 06:30
Om skribenten
Chefredaktör

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev