Regeringens uppdrag till Arbetsmiljöverket om att få fler att engagera sig som skyddsombud väckte starka känslor när det kom i höstas. Från fackligt håll reagerade samtliga tre centralorganisationer LO, Saco och TCO på formuleringen om facklig tillhörighet som kom sist i dokumentet:
”Regeringen anser att åtgärder behöver vidtas för att fler arbetstagare än i dag ska vilja engagera sig som skyddsombud, oavsett om skyddsombuden respektive arbetstagarna har en facklig tillhörighet eller inte.”
I förra veckan kom Arbetsmiljöverkets rapport, själva svaret på uppdraget.
Och där finns ingenting om facklig tillhörighet. Nu väcks i stället kritik från arbetsgivarhåll.
– Det är tråkigt att rapporten inte alls lever upp till förväntningarna. Vi ställer oss frågande till om man kan anse att Arbetsmiljöverket fullgjort sitt uppdrag, säger Anna Bergsten som är Svenskt Näringslivs arbetsmiljöexpert.
”Arbetsmiljöverket tar inte i frågan”
Enligt henne finns inte de synpunkter som arbetsgivarorganisationerna lyft, särskilt om kopplingen mellan skyddsombud och facklig tillhörighet, när de blivit intervjuade i olika fokusgrupper till rapporten.
– I regeringens uppdrag fanns skrivningen med. Men Arbetsmiljöverket tar överhuvudtaget inte i frågan. Och vi känner inte igen oss i beskrivningarna i rapporten eftersom man inte återgett våra synpunkter.
Hur tolkar du det?
– Uppenbarligen har myndigheten inte velat, eller vågat, ta i frågan. Vilket är oerhört synd då det är väldigt viktigt att få fler att engagera sig som skyddsombud på samtliga arbetsplatser. Många har bilden att skyddsombud är ett fackligt uppdrag, vilket ju inte stämmer. Sådant ville vi belysa.
Svenskt Näringsliv ville se mer av konkreta åtgärder hur Arbetsmiljöverket ska kunna stötta samtliga skyddsombud, oavsett om de är med i facket eller inte.
Arbetsmiljöverket: ”Var inte uppdraget”
Jeanette Falk Berglind är projektledare för regeringsuppdraget på Arbetsmiljöverket. Hon säger att det aldrig var en del av uppdraget att ta hänsyn till om någon är facklig eller inte.
– Rapporten grundas på den undersökning vi gjort, där de haft möjlighet att svara på frågor som ställdes utifrån uppdraget om situationen för skyddsombud, oavsett facklig tillhörighet eller ej. Så det här har inte varit någon fråga. Och det stämmer inte riktigt att de lyfter fram det här.
Skyddsombud enligt lagen
Skyddsombud utses av en lokal arbetstagarorganisation som är eller brukar vara bunden av kollektivavtal i förhållande till arbetsgivaren. Finns det inte någon sådan organisation, utses skyddsombud av arbetstagarna. Källa: Arbetsmiljölagen, 6 kapitlet 2§
Enligt Jeanette Falk Berglind är skrivningen om facklig tillhörighet från regeringens håll en bakgrundstext i uppdragsbeskrivningen. Den är inte specificerad i vad som skulle levereras i själva uppdraget.
– Vi var väldigt strikta med ramarna i upplägget, så att det blir lika för båda parter. Sedan är det fritt fram att föra fram det här, men det får ju bli i samverkan mellan parterna.
TCO: ”Rimligt att frågan ligger hos parterna”
Även Martine Syrjänen Stålberg, arbetsmiljöutredare på TCO som också suttit med i en fokusgrupp från arbetstagarhåll, säger att synpunkter som facken tagit upp saknas.
Till exempel att regionala skyddsombud bidrar till att flera vill bli lokala skyddsombud.
– Men i rapporten kan utläsas en relativt god samsyn kring skyddsombudens förutsättningar. I övrigt känner vi igen de hindrande och främjande faktorerna, så det märks att de lyssnat på oss parter. Arbetsmiljöverket är angelägna om att återföra skyddsombudsfrågorna till parterna, vilket ju är rimligt.
Jämställdhets- och biträdande arbetsmarknadsminister Paulina Brandberg (L) skriver til Arbetsvärlden att rapporten nu kommer att beredas i Regeringskansliet.
– Det är oroväckande att allt fler arbetar på arbetsplatser som saknar skyddsombud. Det är bakgrunden till uppdraget och det är viktigt att det tas fram underlag om nuläget och utvecklingen över tid. Regeringen lyfter i uppdraget också fram vikten av att branschvisa skillnader respektive jämställdhetsaspekter, skriver hon vidare.