Kvinnorna förvrider männen – högerut Unga kvinnors utbildning och ökande ekonomiska makt får unga män att titta högerut.
Ledare

Kvinnorna förvrider männen – högerut

Är det verkligen sociala medier som lockar in männen i en högerradikal bubbla?
1 feb 2024 | 06:30
+1
0
+1
0
+1
0
+1
2
+1
0
+1
0

I hela världen är det männen, i synnerhet de unga männen, som leder utvecklingen mot auktoritära högerstyren. Utvecklingen är densamma i Polen, Tyskland och Sydkorea. Partier som Lag och rättvisa i Polen eller AfD i Tyskland har nått sina framgångar i förbund med de unga männen. Även i Storbritannien, Kina, Tunisien och stora delar av Afrika öppnar en gigantisk åsiktsklyfta upp sig mellan unga män och kvinnor. Det här uppmärksammas i en spridd krönika i Financial Times.

I krönikan spekuleras i om det beror på sociala medier och hur yngre män och kvinnor träffas allt mindre i vardagen. Istället hänger de i sina bubblor på internet.

Det är inte främst ekonomiska spörsmål som lockat männen högerut.

Även i Sverige har det här fenomenet diskuterats. För några år sedan konstaterades att app-dejting blivit tuffare eftersom liberala vänsterkvinnor och konservativa högermän har allt svårare att få det att tända till på dejterna. Vi som följde Taco-paret i ”Gift vid första ögonkastet” vet vad jag talar om. Financial Timesskribenten missar heller inte att notera födelsetalens kollaps i stora delar av världen.

Mönstret är minst lika tydligt i Sverige. Medan kvinnorna stått kvar sedan 1960-talet i en stabil, lätt vänsterlutande position, så har männen svängt kraftigt till höger. Särskilt de senaste sju åren. Och speciellt de yngre männen under trettio.

Och det är inte främst ekonomiska spörsmål som lockat männen högerut. Istället är det frågor som minskat bistånd, minskad invandring och mindre klimatpolitik som vunnit allt mer stöd av gruppen. Det vill säga kulturfrågor. Det konstaterar Valforskningsprogrammet vid Göteborgs universitet med siffror som går tillbaka till åtminstone 1982. Och utvecklingen har varit snabb.

I Sverige brukar vi prata om att kvinnor är mer vänsterlutande eftersom de tjänar på en stark välfärd. Men hur ska vi förklara männens kraftiga kulturkonservativa vridning på senare år?

Säkert kan det ligga något i sociala mediers algoritmer. Men det stora som inträffat på arbetsmarknaden nämns mer sällan: kvinnor har fullständigt tagit över i utbildningsrejset. Männen hänger inte med. Och den här utvecklingen är mycket stark bland svenskar under 30. 60 procent av studenterna på universiteten är idag kvinnor, enligt SCB.

SD-liknande partier har ett stort underskott på välutbildade väljare.

Samtidigt har kvinnors löner fram till nyligen närmat sig männens. Männen känner med andra ord flåset i nacken på arbetsmarknaden. Kanske är det inte så konstigt att allt färre män anser det vara en god idé att öka jämställdheten om det sker på bekostnad av mäns makt. Mäns maktövertag är redan satt under hård press.

Likaså finns en rad studier som visar att om din ställning på arbetsmarknaden hotas, så är det mer sannolikt att du stödjer auktoritära, konservativa partier som Sverigedemokraterna.

Men här finns också en mer direkt effekt. SD-liknande partier har ett stort underskott på välutbildade väljare. Det har enligt forskning att göra med att om du gått på högskola, så har du ingått i en internationell atmosfär med universella värderingar. Du går sällan ut därifrån och hatar invandring.

En del av männens framväxande konservatism och ökande könsbundna åsiktsskillnader kan därför troligen bero på att unga män idag har lägre utbildning än unga kvinnor.

De unga männens nya fascination för invandringskritik har därmed sannolikt andra förklaringar, eller i alla fall fler förklaringar, än sociala mediers algoritmer. Frågan är hur lång backlashen kommer att bli. Kommer männens motstånd avta eller växa ju mer kvinnorna närmar sig deras lönenivåer? En bra utbildning och ett vettigt jobb, också för unga män, tycks ändå fortsatt vara den bästa medicinen för att rädda demokratin.

1 feb 2024 | 06:30
Om skribenten
Chefredaktör

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev