– Det nuvarande systemet är en riktigt dålig och dyr affär för samhället. Vissa skolor går på knäna medan andra kan ta ut vinst, säger Johanna Jaara Åstrand, ordförande Lärarförbundet, till Arbetsvärlden.
Lärarförbundet föreslår i dag på DN Debatt att den nuvarande skolpengen, där skolor får en summa pengar per elev, ska ersättas med finansiering kopplad till klasstorlek.
– Om du fyller en klass till bristningsgränsen blir kostnaden för läraren också billigare. I dag förs det politiska samtalet främst om hur stora vinster friskolor gör – vi vill titta på varför vissa skolor går med vinst. Det individbaserade systemet är starkt bidragande. Resurserna måste gå dit där de gör mest nytta.
Moderaternas förslag missriktat
Lärarförbundet kritiserar i dag också Moderaternas förslag om att staten ska kunna gå in och ta över skolor där alltför få elever klarar gymnasiebehörighet. Förbundet menar att förslaget är missriktat. Elevernas bristande resultat är kopplade till föräldrarnas utbildningsbakgrund och boendesegregation.
– Det är lovvärt att Moderaterna vill att alla skolor ska vara bra skolor, men det som behövs är större satsningar på likvärdighet. Vi måste kunna kompensera att elever har olika förutsättningar.
Kan en förändrad skolpeng förbättra likvärdigheten mellan olika skolor?
– Absolut! Vi har länge efterlyst att staten tar ett ökat ansvar för finansieringen av skolan. Vi måste säkerställa att pengarna går dit där eleverna behöver mer stöd. De skolor som går dåligt måste få mer resurser, säger Johanna Jaara Åstrand.