Lärarförbundet skyller kaoset på kommunerna Foto: Mikael Johansson/Lärarförbundet
Johanna Jaara Åstrand, ordförande Lärarförbundet.

Lärarförbundet skyller kaoset på kommunerna

Lärarlönelyftet Sjukskrivningar, uppsägningar och JO-anmälan av en rektor. Från hela landet rapporteras hur lärarlönelyftet splittrar kåren. Lärarförbundet drev på, men skyller problemen på kommunerna.
Karin Bromander
29 nov 2016 | 13:52
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

– Man orkar inte jobba. Det här är det sista man tänker på innan man går och lägger sig och det första man tänker på när man vaknar. Vi har helt tappat arbetsglädjen.

Det sade Anne Sydstrand, lärare i Vittangi i Kiruna kommun, till Norrländska Socialdemokraten i förra veckan, under rubriken ”Lärarlönelyftet blev en mardröm”. Nu är hon och hennes två kollegor osäkra på om de alls kommer tillbaka till skolan.

Rektor har JO-anmälts för brist på motivering

Arbetsvärlden har tidigare skrivit om hur lärare i Lund är mycket upprörda över hur lärarlönelyftet genomförts. Liknande historier går att hitta från alla hörn av landet. Lärare i Halmstad, Tvååker och Kristianstad har slutat i protest mot hur arbetsgivaren behandlat dem i samband med genomförandet. I Växjö har en lärare JO-anmält rektorn på skolan eftersom hen inte fått någon skriftlig motivering för varför hen inte fått del av lärarlönelyftet.

Lärarförbundet var med och formulerade kriterierna

Som en del i att höja statusen för läraryrket beslöt regeringen 2015 att tillföra tre miljarder till lärarlöner, någonting som Arbetsvärlden uppmärksammade innebar statlig inblandning i lönebildningen. Modellen har implementerats nu i höst.

Lärarförbundet har länge drivit frågan om att lärarlönerna måste höjas, en fråga de särskilt lyft i regeringens så kallade nationella samling för läraryrket. Där deltog förbundet i utformningen av de kriterier som ligger till grund för vilka lärare som kan omfattas av lärarlönelyftet.

”Lönen är det viktigaste”

Men det var regeringen som i slutändan beslöt om hur det skulle genomföras, säger Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand. Och det är regeringen som får ta ansvar för hur direktiven till Skolverket har utformats och för att stödja kommunerna i genomförandet.

– Vi har bland annat kritiserat att rekvireringstiden varit så pass kort. Samtidigt är det här ju en satsning som varit känd sedan länge, huvudmännen borde ha kunnat förbereda sig. Jag saknar eget ansvarstagande från kommunernas sida.

– 2019 kommer Sverige att sakna 60 000 lärare. Det gäller hela landet, ingen kommun går fri. Löner är en stor del i det. Regeringens satsning är unik, men den har inte gått smärtfritt.

Har inte ni också ansvar för att så många lärare är missnöjda?

– Vi kunde ha varit mycket tydligare med vad vår roll varit i det här. Det finns säkert medlemmar som tror att det här har kommit till genom förhandling som i en ordinarie löneprocess. Men det här hade vi en diskussion med regeringen om hur läraryrket skulle kunna bli mer attraktivt, och då sa vi att lönen är det viktigaste. Sedan är det regeringen som beslutade om formen.

– Vi är medvetna om kritiken, men till syvende och sist är det arbetsgivaren, kommunerna, som har ansvaret för hur det här genomförs.

Häpnar över kommunernas brist på ansvar

Johanna Jaara Åstand säger att hon häpnar över bristen på ansvar i kommunerna.

– De enda som inte kan omfattas av lärarlönelyftet är nyanställda, vilket ju betyder att alla som är aktuella är kända medarbetare. Ändå har jag hört om kommuner där man använt sig av konsulter för urval. Lärare har haft individuell lönesättning i 20 år, det ska inte vara någon konst att hitta ett rättvist system för hur pengarna fördelas.

 23 miljoner tillbaka i statskassan

Fyra av 290 kommuner och 121 fristående huvudmän har inte inkommit med ansökan om pengar till lärarlönelyftet för hösten 2016. Kommunerna uppger att de antingen inte har haft tillräckligt med tid att formulera ansökan eller att de misslyckats med att få in den i tid. Men de planerar alla att söka pengarna i vår.

Sammanlagt var de fyra kommunerna och 121 friståendehuvudmännen garanterade 23 125 000 om de kommit in med ansökningar, pengar som nu går tillbaka till statskassan.

Skolverket, som administrerar utdelningen av pengarna, säger att de inte har mandat att använda dem till någonting annat.

– Vi kan inte heller omfördela dem till andra kommuner. Det skulle ju också ge problem i det fall alla kommuner söker i vår: De lärare som då skulle fått extra i de kommuner som nu räknats in, kan ju då inte behålla sin löneökning, säger Tomas Johansson, undervisningsråd på Skolverket.

Karin Bromander
29 nov 2016 | 13:52

Relaterad läsning

Visa artikelns 1 kommentar
Kommentera
 1. Av LA men vill inte gå ut med namnet 2 feb 2017:

  LÄRARELÖNELYFTETS BAKSIDA

  Här kommer min historia som jag önskar ni tar del av.
  Enligt min chef uppfyller jag alla kriterier för Lärarlönelyftet, har utvecklat verksamheten, är skicklig och jag har 2 utbildningar på avancerad nivå: specialpedagog 90 hp och magisterexamen special- och behandlingspedagogik 60 hp. Dessa är utöver 2 lärarlegitimationer: förskollärare och lärare i svenska som andraspråk åk 1-6. Jag har även 90 hp i specialpedagogik, dock inte på avancerad nivå. Jag har arbetat i 40 år i samma stad.
  Vi som var skickliga, arbetat snart 40 år och vidareutbildat oss får nu stå utanför lärarlönelyftet i min kommun. Det är jag åskådare till i dags datum. Jag var inte värd ”lyftet”, det gick till barn som jag hade mina första arbetsår (1977- 1981).
  Vem tar ansvar hur jag och många med mig mår, och ska göra resten av mitt /vårt liv. Jag söker mig nu bort från det yrke, de arbetskamrater och elever som jag brinner för…

  Jag måste säga att jag har aldrig, i hela mitt liv, känt mig så kränkt, diskriminerad, nervärderad och mått så dåligt som jag gör idag. Hela mitt yrkesliv, mina utbildningar som jag påkostat själv i form av fritid och pengar är helt ratat av Regering och min arbetsgivare och chef. Jag har alltid gått med glädje till jobbet, vidareutbildat mig för jag har ett brinnande intresse för mitt yrke. Den lågan är nu släckt…
  Idag får jag äta hjärtmediciner 3 gånger dagligen. Utskrivet av min husläkare som säger att nu får kommunen och Företagshälsovården ta sitt ansvar för mina problem är helt arbetsrelaterat. Jag kräks varje morgon när jag ska tvinga mig till arbetet. Jag har inte sovit mer än högst 4 timmar per dygn sedan 24 oktober 2016. Var borta från jobb 4 dagar för jag bara kräktes. Nu får jag psykologhjälper genom kommunens Företagshälsovård. Men ingen kan ta ifrån mig den oerhörda kränkning som Lärarlönelyftet gett mig!
  Jag vet inte vad jag ska göra idag. Tvingar mig till jobbet med intagen hjärtmedicin, undermånlig sömn och kräkningar för att detta s.k Lärarlönelyft som skötts så illa på min skola åtminstone inte ska få ta min lön ifrån mig. Lärarlönelyftet har skadat mig både fysiskt och psykiskt. Jag har även många arbetskamrater på min skola som mår mycket dåligt och pedagoger över hela Sverige mår likaså.
  Det handlar om Regeringens Lärarlönelyft. Jag har skrivit till chefer, fackförbund och många myndigheter. Regeringen (Fridolin, Löfven, Helene H. Knutsson svarar: ”Regeringen har inte någon möjlighet att ta ställning i enskilda fall. Inte heller får regeringen tolka lagar och förordningar”. Men hur kunde de tillåta att lärarlönelyftet sköttes så dåligt?
  Skolverk och Riksrevisionen svarar att de har i uppdrag att granska men kan inte göra något åt enskilda fall. Vem har ansvar?
  Nu blev jag sjuk (men kryper till jobbet) och fler med mig blev och är sjuka.
  Regeringen har nu delat lärarkåren i 3 delar: förstelärare, lärarlönelyftslärare och sämstelärare. OBSERVERA att alla var LEGITIMERADE LÄRARE!
  Arbetsmiljöverket kan inte göra något!
  DO och Jo likaså….
  Vem vill ha lärare som är skickliga, vidareutbildade och med flertal kompetenser? Inte Sveriges skolor som saknar snart 60 000 BEHÖRIGA lärare.

  Med vänliga hälsningar: LA
  Mail: lotta.artursson@vastervik.se

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev