Tjänstemännen trappar upp konfliktåtgärderna Foto: Hasse Holmberg/SCANPIX/TT

Tjänstemännen trappar upp konfliktåtgärderna

Finland De fackliga organisationerna sätter nu ökad press på Finlands regering att skrota sitt förslag om försämringar i anställningsskyddet i små företag. På torsdag denna vecka inleder tunga fackförbund som Industrifacket och tjänstemannaförbundet Pro tre dygn långa strejker.
Sören Viktorsson
23 okt 2018 | 06:00
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Redan i går, måndag, gick omkring 10 000 medlemmar i de offentliganställdas fack JHL (tillhör det finska LO) ut i en två dygn lång strejk. Den rör främst anställda inom fastighetsskötsel, kosthåll och städning.

Stridsäpplet är center-högerregeringens förslag om uppluckrat anställningsskydd i företag med färre än tio anställda. Förslaget har redan tidigare lett till arbetsnedläggelser samt ett misstroendevotum mot regeringen, vilket den vann med 101 röster mot 73 röster.

– Omröstningen visar att regeringen har riksdagens förtroende. Men enligt vårt synsätt har i övrigt inget förändrats, säger ordföranden i de finländska tjänstemännens centralorganisation STTK Antti Palola i ett uttalande.

– Vi kan inte heller framöver godkänna att man ruckar på anställningsskyddet eller delar in löntagarna i två grupper utifrån storleken på företaget, tillägger han.

Tre dagars strejk

Nu på torsdag går alltså två tungviktare inom facken ut i strejker. Den ena är Industrifacket som har närmare 230 000 medlemmar och är en sammanslagning av Metall, Träförbundet samt TEAM (textil, kemi och medier m m).

Deras strejk inleds vid midnatt mot torsdagen och omfattar förutom träindustrin även vissa specialsektorer. Runt 7 000 anställda i ett 90-tal företag berörs.

Parallellt och för lika lång tid startar fackförbundet Pro (motsvarar vårt Unionen och har ungefär 110 000 medlemmar) sin arbetsnedläggelse. Aktionen omfattar mellan 500 och 1 000 tjänstemän inom mekaniska skogsindustrin, snickeriindustrin samt textil- och modebranschen.

Öppnar för samtal

Även om positionerna tycks låsta och arbetstagarsidan nu alltså ökar sin press på regeringen, finns signaler om att en förhandlingslösning skulle kunna skönjas.

Vi kan tänka oss att diskutera arbetstidslagen. Men först måste regeringen dra tillbaka sitt förslag

Ordföranden för Industrifacket, Riku Aalto, sade på måndagsmorgonen till den statliga televisionen Yle att han är redo att återgå till förhandlingar om arbetstidslagen (ett förslag som utarbetats av en arbetsgrupp har redan fått rött ljus av samtliga arbetstagarorganisationer).

Inte minst Samlingspartiet, de finländska Moderaterna, har velat se en lagstiftning med större möjligheter till lokala överenskommelser.

– Vi kan tänka oss att diskutera arbetstidslagen. Men först måste regeringen dra tillbaka sitt förslag om försämrat anställningsskydd, säger Riku Aalto enligt Yle:s svenskspråkiga nyheter.

Industriförbundets ordförande spår även, enligt Yle:s finskspråkiga nyheter, att det kan komma att bli vanligt i Finland att man försöker lösa arbetsmarknadstvister genom arbetsnedläggelser etcetera.

– Det kan komma att bli en ny norm att tvister löses så här. Jag är dock inte alls säker på att det är det bästa vare sig för Finland eller för samhällsron, tillägger han.

Tyvärr är vi tvingade att fortsätta åtgärder för att avvärja försvagningar i uppsägningsskyddet

Ordföranden i Fackförbundet Pro, Jorma Malinen, säger på förbundets hemsida att deras arbetsnedläggelse är en fortsättning på det övertidsförbud man redan tidigare beslutat om.

– Tyvärr är vi tvingade att fortsätta åtgärder för att avvärja försvagningar i uppsägningsskyddet, konstaterar han.

Fackförbundet Pro:s ordförande Malinen påpekar att åtgärderna endast handlar om detta regeringsförslag.

– Uttalanden om att man skulle motsätta sig riksdagens makt eller demokratin är tarvliga och ogrundade beskyllningar

– Det är blott och enbart fråga om att vi inte godkänner att arbetslivet skulle göras ojämlikt.

Sören Viktorsson
23 okt 2018 | 06:00
Om skribenten
Helsingfors

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev