Trots att finska regeringen försökte kompromissa på tisdagen, står facken fast vid sitt strejkvarsel: från midnatt blir det en dag politisk strejk främst inom industrin. Strejken är en protest mot regeringens förslag till försämrat uppsägningsskydd för anställda i småföretag. Först innebar förslaget att det skulle bli lättare att säga upp anställda för företag med 20 eller färre anställda. Efter hot om en dags strejk vid hundratals industriföretag lämnade regeringen ett kompromissförslag i dag tisdag, som skulle innebära att den nya lagstiftningen bara gäller de allra minsta företagen, med under10 anställda.
Men det räcker inte för facken. Den finska fackföreningsrörelsen känner sig lurad. När regeringen för några år sedan slöt sitt konkurrenskraftsavtal med parterna på arbetsmarknaden, lovade man parterna att inte genomföra några stora förändringar i arbetslagstiftningen utan att föra samtal med parterna först.
Det gör också att det här är en mycket symbolisk fråga – det är en fråga om förtroende
Därefter har man enligt facken brutit sina löften flera gånger. Den första gången när man bröt mot löftet att inte försämra a-kassan men införde hårdare regler i a-kassan i alla fall. Den senaste gången, i våras, kom regeringen i budgeten med planer på att försvaga anställningstryggheten för anställda i småföretag med högst 20 anställda. Utan den föregående diskussion med parterna på arbetsmarknaden som regeringen hade utlovat.
– Det gör också att det här är en mycket symbolisk fråga – det är en fråga om förtroende, förklarar förhandlingsdirektören på Finlands största tjänstemannafack i privat sektor, Pro, Antti Hakala för Arbetsvärlden på tisdag eftermiddag.
Anser det är mot företagens intressen
Det är bara en av flera orsaker till att fackförbund inom privata sektorn nu har varslat om politisk strejk på onsdagen. Enligt Antti Hakala skulle regeringens förslag förändra likvärdigheten för arbetstagarna på den finska arbetsmarknaden.
– Det kan till och med strida mot den finska grundlagen, när man gör skillnad mellan anställda i olika företag, säger Antti Hakala. Vi anser också att det strider mot företagens intressen. Det skulle orsaka konkurrensskillnader mellan om man har 9 eller 11 anställda.
Enligt Antti Hakala skulle det dessutom orsaka stora svårigheter för förhandlingarna på arbetsplatserna i samband med uppsägningar eftersom man plötsligt inte skulle veta hur rättssystemet värderar lagstiftarens mening, när lagen förändras.
Tjänstemannafacket Pro har ställt sig positiv till att diskutera andra förändringar för småföretag, som lägre arbetsgivaravgifter.
Under tisdagen har den finska regeringen kommit med ett kompromissförslag, som skulle innebära att den försvagade anställningstryggheten enbart skulle gälla de riktigt små företagen, med högst tio anställda. Men den förändringen är inte tillräcklig, enligt facken.
Ingenjörer planerar blockad
De flesta som tas ut i strejk finns på LO-sidan, och Pro, som är svenska Unionens motsvarighet i Finland, är det enda tjänstemannafacket. Än så länge.
– Men om frågan inte löses finns flera akademikerförbund som har meddelat att de ska komma med i en andra fas, berättar Antti Hakala. Finlands ingenjörsförbund förbereder en övertidsblockad nu på fredag.
Tjänstemannafackets ordförande Jorma Malinen säger på förbundets webbsida att han välkomnar regeringens öppning till diskussion. Och skulle regeringen föreslå något nytt under kvällen kanske situationen förändras.
– Men nu är det bara timmar kvar – redan vid midnatt börjar strejken om inget händer, konstaterar Antti Hakala.