Statsministerns nya bud får facken att pausa strejken Finlands statsminister Juha Sipiläs nya försök att stoppa konflikten om uppsägningsreglerna har fått facken att pausa i eskaleringen av konflikter. Arkivbild. Foto: Erik Mårtensson / TT

Statsministerns nya bud får facken att pausa strejken

Finland Hotet om en strejkvåg på den finländska arbetsmarknaden avbryts, åtminstone tillfälligt. Regeringen har bjudit in arbetsmarknadsparterna till överläggningar kring reglerna för uppsägning. Enligt STTK:s ordföranden Antti Palola inleds troligen nya förhandlingar den här veckan.
Sören Viktorsson
29 okt 2018
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

HELSINGFORS. Det som utlöst varslen, och i några fall även satt i gång mindre strejkaktioner i Finland, är regeringens proposition om en förändring i lagen om uppsägningsskydd. Center-högerregeringen vill göra det lättare att säga upp personer i företag med färre än tio anställda.

Förslaget har mötts av skarpa protester från samtliga tre fackliga centralorganisationer.

På tjänstemannasidan inledde exempelvis Fackförbundet Pro (motsvarar vårt Unionen) i torsdags vad som var tänkt att bli en tre dygn lång arbetsnedläggelse för en mindre grupp medlemmar.

Beredd att ändra skrivningen

Inför hotet om en mer omfattande strejkvåg sände regeringen på torsdagskvällen ut en trevare.

Nytt i förslaget är att regeringen kan tänka sig att frångå bestämmelsen om särskilda regler för företag med mindre än tio anställda. I stället skulle lagtexten få en mer allmän skrivning om att ett företags storlek ska beaktas vid uppsägning.

– Regeringens kompromissförslag skapar förutsättningar att avbryta de olika stridsåtgärderna, men inte att avsluta dem, säger STTK:s ordförande Antti Palola till Arbetsvärlden. Foto: Liisa Valonen

På fredagen meddelade flera förbund, däribland Fackförbundet Pro, att de tillsvidare ställer in pågående eller planerade stridsåtgärder. Finlands motsvarighet till TCO, STTK, har 17 medlemsförbund och vart och ett ska nu enskilt ta ställning till regeringens förslag.

Försiktig öppning

Meningen är att regeringens proposition lämnas till riksdagen redan under november månads första hälft.

– Vi kommer säkert att inleda samtalen redan under den här veckan, tror STTK-ordföranden Palola.

Även de andra två fackliga centralorganisationerna, landsorganisationen FFC samt akademikernas Akava, har försiktigt tackat ja till regeringens inbjudan.

Från arbetsgivarna i Finlands Näringsliv EK fanns ännu på måndagsmorgonen inte någon officiell kommentar.

Vi anser att alla företag och deras anställda måste behandlas lika, oberoende av storleken

På Arbetsvärldens fråga om hur viktigt det är för STTK att gränsen om mindre än tio anställda slopas i den kommande lagen, svarar ordföranden Antti Palola:

– Det är en mycket viktig princip för oss. Vi anser att alla företag och deras anställda måste behandlas lika, oberoende av storleken.

Läget på arbetsmarknaden i Finland just nu kan beskrivas som att de fackliga organisationerna tillfälligt tryckt på pausknappen.

– Vår styrelse har konstaterat att regeringens kompromissförslag skapar förutsättningar att avbryta de olika stridsåtgärderna, men inte att avsluta dem, sammanfattar tjänstemannaordföranden Antti Palola.

Relaterad läsning

Sören Viktorsson

/ Kontakta skribenten

29 okt 2018
Kommentera
Kommentera

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar