I går kom beskedet att riksdagens finansutskott beslutat att riksdagen ska ge regeringen i uppdrag att tillsätta en parlamentarisk utredning som ska se över överskottsmålet i statsfinanserna.
Bakom beslutet i utskottet står Allianspartierna och Sverigedemokraterna.
Enligt finansutskottets kansli innebär beslutet att den parlamentariska utredningen ska få i uppdrag att analysera konsekvenserna av ett förändrat överskottsmål. Det handlar bland annat om en analys av hur ett nytt mål påverkar det övriga finanspolitiska ramverket (se separat artikel) och Sveriges förmåga att leva upp till EU:s stabilitetsmål och förmåga att klara av kommande kriser.
Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet har en gemensam reservation mot tillkännagivandet.
Vill snabbutreda bara överskottsmålet
Regeringen har vid flera tillfällen sagt att uppdraget till Konjunkturinstitutet – att snabbutreda ett slopat överskottsmål – handlar enbart om nivån på målet, och att det inte förändrar ramverket som sådant.
Men oppositionens uppfattning är enligt kommentarer i går till TT att regeringen genom att vilja sänka nivån kan påverka det finanspolitiska ramverk som det funnits en bred politisk överenskommelse om.
Genom gårdagens beslut i finansutskottet ser Allianspartierna och Sverigedemokraterna ut att tvinga regeringen att tillsätta en parlamentarisk utredning för att se över vilka konsekvenser en förändring av nivån skulle innebära för hela ramverket.