Max sex månaders föräldraledigt bra för barnet Enligt en ny studie från SNS borde barn i Sverige börja förskola redan när de är ett halvår gamla. Foto: Fredrik Sandberg, TT.

Max sex månaders föräldraledigt bra för barnet

Föräldraledighet För barns utveckling finns ingen anledning att stanna hemma längre än ett halvår, inte i länder som Sverige där barnomsorgen generellt anses vara bra. För barn från utsatta miljöer är det till och med bättre att snabbt komma in i förskolevärlden.
11 maj 2023 | 06:00
+1
5
+1
12
+1
3
+1
19
+1
119
+1
5

Om det finns en god barnomsorg i ett land, behöver föräldrar inte vara hemma med sitt nya barn längre än sex månader. För barnets bästa. Det visar en studie från SNS, som presenteras i dag. I Sverige får barn börja på förskola tidigast vid ett års ålder.

Men saknas en god barnomsorg, är hemmet ofta bättre.

Nabanita Datta Gupta

– När det inte finns bra förskolor är förlängd föräldraledighet oftast gynnsam för barns utveckling, skriver en av forskarna, Nabanita Datta Gupta, som är professor i nationalekonomi i ett pressmeddelande.

Forskarna har analyserat data på områden som barns prestationer i skolan, hälsa och arbetsmarknadsresultat. Och då jämfört barn som varit hemma i förlängd föräldraledighet. och barn som börjat förskola eller liknande.

Och något de kommer fram till är att en längre föräldraledighet än sex månader får motiveras med något annat än att det skulle gynna barnets utveckling.

Barn från utsatta hem gynnas av förskola

Att små barn skulle fara illa av att vistas på förskola stämmer inte, enligt studien. Om förskolan är riktigt dålig, påverkar det dock barnet negativt i längden.

Men generellt kan barn från socialt utsatta hem snarare gynnas av att börja tidigt.

– Visserligen brukar barn från välbeställda familjer påverkas mindre i sin utveckling, men de missgynnas inte av att gå i förskolor eller liknande verksamheter, säger den andra forskaren bakom studien, Jonas Jessen, forskare vid Institutet of Labor Economics i Bonn.

Även små barn bör möta flera vuxna

För hur hemmiljön är, och vem som tar hand om barnet där, påverkar ju också. Att helt förlita sig på en vårdgivare, oftast en mamma, kan vara i vissa fall innebära risker om det är tufft på hemmaplan.

Forskarna nämner att anknytning tidigt i livet såklart är viktig, men att även små barn bör möta flera omhändertagande vuxna för att kunna känna tillit till flera.

Kan användas för familjepolitiska beslut

En bra barnomsorg bidrar till att öka barnets sociala förmåga och att jämna ut skillnader mellan barns förutsättningar, skriver forskarna.

Så många går på föris

36 procent av barn mellan 0 och 2 år i OECD-länderna deltar i barnomsorg. För äldre barn är nästan alla inne i en sådan verksamhet.

Och att sambanden mellan tidig förskolestart i ett land där den fungerar och barnets positiva utveckling, kan ”ge vägledning” i politiska beslut om hur skattemedel ska användas.

I dag har i stort sett alla höginkomstländer byggt ut sin barnomsorg, samtidigt som den betalade föräldraledigheten också ökat.

11 maj 2023 | 06:00
Om skribenten
Reporter på Arbetsvärlden

Relaterad läsning

Visa artikelns 8 kommentarer
Kommentera
  1. Av Ove 12 maj 2023:

    Det finns en problematik med detta antagande. Dels så är det bättre att vara hemma så länge som möjligt om man har en väldigt bra hemmamiljö. Att lämna 6 mån eller 1 åringar som gråter ibland halva dagarna på förskola är inte bra för barnet. Det är också en problem hur ni formulerar rubriken i artikeln. ”Max 6 mån föräldraledighet bra för barnet”. Det sägs ju inte alls. Kanske att det inte behöver vara negativt eller att det kan vara bra om man behöver språk etc men det är inte samma sak. Att göra clickbait av detta är farligt. Detta är också något som högerpartier i Sverige tycker är kanonbra att göra lag av. Ta bort föräldraledighet är ju kanon för företag som då slipper ge ledighet. Jag tycker denna artikel har många röda flaggor.

    • Av Mikael Feldbaum 12 maj 2023:

      Hej, såhär står det i rapporten: ”En noggrann sammanfattning av den befintliga forskningen tyder på att det i de flesta fall finns få positiva effekter på barns utfall av att förlänga mammaledighet utöver sex månader. Sådana förlängningar måste därför motiveras med något annat än barns utveckling.”. Barns utveckling efter sex månader gynnas alltså inte av mer föräldraledighet generellt i Sverige, enligt forskarna. /Mikael på Arbetsvärlden

    • Av María Luisa 17 maj 2023:

      Jag tycker att din kommentar är bra eftersom jag tycker att det vore ren idoti att lämna bort barnen så tidigt. De behöver sina föräldrar!
      Men du säger att partier mot höger skulle utnyttja detta. Tvärtom!
      Jag är åt höger och skulle aldrig rösta på ett parti som vill förkorta föräldraledigheten.
      Det är ju vänstersidan som velat det traditionellt.

  2. Av Sara Andersson 12 maj 2023:

    Hur kan ni publicera sån här dynga?!
    Jag vill mycket gärna se underlaget för den här så kallade forskningen samt se vilka som har finansierat detta. Det finns mängder av forskning ifrån mängder v i-länder som visar på hur absolut avgörande anknytning är för en individs hela kommande liv. De första 3 åren av en människas liv är de mest kritiska för hela resten av dess liv. Anknytning till 1 eller ett fåtal personer, oftast mamman och pappan men det kan var andra anknytningsperaoner under de första 3 åren är det viktigaste.
    Ni kan ju börja med att läsa boken ”För våra barns bästa : en nordisk antologi om tidig barnomsorg, evolutionen och psykisk ohälsa”.
    Hur har ni mage tat publicera denna dynga till artikel!

    • Av Linda 12 maj 2023:

      Håller med dig fullkomligt!! Hur i hela helvete ska vi pedagoger kunna ta hand om 6-månaders bebisar när vi knappt har tid med 15-20 stycken 1-4-åringar. Vilken dynga som sagt!

      • Av Ebba 14 maj 2023:

        Tänkte också för det. Är stor skillnad med en 6månaders och en 1+åring. Många 6åringar kan inte ens krypa, så ska då pedagoger behöva gå runt och bära runt de som inte kan ta sig fram? Skulle behövas nästan 1pedagog/barn då och det vet vi ju inte kommer finnas 🤪

        Jag själv hade nästan velat skriva över hela vårdnaden på mig bara för att få all föräldraledighet då maken inte har samma möjlighet att ta ut det och är inga problem för mig, gillar det och jag sköter hans rutiner bäst. Aldrig att jag hade velat lämna bort honom vid 6mån ålder.

  3. Av Therese 13 maj 2023:

    Oroväckande att detta ens publiceras i detta format över huvudtaget.
    Efter att ha läst studien som artikeln baserats på framstår det tydligt att vidare forskning behövs, nuvarande underlag baseras på en FUNGERANDE barnomsorg, men inga studier kring vad detta innebär finns att tillgå.
    I en tid med misinformation trodde jag att journalister skulle ta större ansvar för sina alster. Skrämmande.

  4. Av camilla 29 jun 2023:

    jag blir också irriterad när jag hör att förskolan ska ta hand om 6 månaders barn. Vi har inte den kulturen här i sverige, men jag tycker att föräldradagarna ska förlängas till 1 år och 3 månader och sen är det slut. Tänk att det blev ingen större effekt när det kommer till att papporna kämpade för att få vara hemma , men statistiskt sätt så gör de inte det. Jag gillar inte höra att männen har jobb som gör att det är svårt att vara hemma.

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev