Om det finns en god barnomsorg i ett land, behöver föräldrar inte vara hemma med sitt nya barn längre än sex månader. För barnets bästa. Det visar en studie från SNS, som presenteras i dag. I Sverige får barn börja på förskola tidigast vid ett års ålder.
Men saknas en god barnomsorg, är hemmet ofta bättre.
– När det inte finns bra förskolor är förlängd föräldraledighet oftast gynnsam för barns utveckling, skriver en av forskarna, Nabanita Datta Gupta, som är professor i nationalekonomi i ett pressmeddelande.
Forskarna har analyserat data på områden som barns prestationer i skolan, hälsa och arbetsmarknadsresultat. Och då jämfört barn som varit hemma i förlängd föräldraledighet. och barn som börjat förskola eller liknande.
Och något de kommer fram till är att en längre föräldraledighet än sex månader får motiveras med något annat än att det skulle gynna barnets utveckling.
Barn från utsatta hem gynnas av förskola
Att små barn skulle fara illa av att vistas på förskola stämmer inte, enligt studien. Om förskolan är riktigt dålig, påverkar det dock barnet negativt i längden.
Men generellt kan barn från socialt utsatta hem snarare gynnas av att börja tidigt.
– Visserligen brukar barn från välbeställda familjer påverkas mindre i sin utveckling, men de missgynnas inte av att gå i förskolor eller liknande verksamheter, säger den andra forskaren bakom studien, Jonas Jessen, forskare vid Institutet of Labor Economics i Bonn.
Även små barn bör möta flera vuxna
För hur hemmiljön är, och vem som tar hand om barnet där, påverkar ju också. Att helt förlita sig på en vårdgivare, oftast en mamma, kan vara i vissa fall innebära risker om det är tufft på hemmaplan.
Forskarna nämner att anknytning tidigt i livet såklart är viktig, men att även små barn bör möta flera omhändertagande vuxna för att kunna känna tillit till flera.
Kan användas för familjepolitiska beslut
En bra barnomsorg bidrar till att öka barnets sociala förmåga och att jämna ut skillnader mellan barns förutsättningar, skriver forskarna.
Så många går på föris
36 procent av barn mellan 0 och 2 år i OECD-länderna deltar i barnomsorg. För äldre barn är nästan alla inne i en sådan verksamhet.
Och att sambanden mellan tidig förskolestart i ett land där den fungerar och barnets positiva utveckling, kan ”ge vägledning” i politiska beslut om hur skattemedel ska användas.
I dag har i stort sett alla höginkomstländer byggt ut sin barnomsorg, samtidigt som den betalade föräldraledigheten också ökat.