Att Kristdemokraterna framhåller kristna värderingar som den grund varpå samhället vilar förvånar få. Även om man kanske får ta i så man spricker om man som Ebba Busch Thor i Expressen debatt ska hävda att religionsfriheten, rättsstaten, individualismen och den sexuella frigörelsen, alla skulle vara ett resultat av kristendomen. Kyrkan har ju ändå ägnat i runda slängar två tusen år åt att bekämpa just dessa friheter.
Man skulle kunna skratta åt det lite bombastiska i att ta åt sig äran för all jordens frihet. Och det lite pikanta i att vilja värna yttrandefrihet och sexuell frigörelse genom en tillbakagång till ”traditionella värderingar”. Och partiledarens debattartikel är rimligen skriven för att ”väcka debatt”, som det brukar heta.
Men det finns också något djupt olustigt i Ebba Bush Thors utspel. Hyllandet av en religion har i Kristdemokraternas förpackning tidigare ofta kommit ensamt: Kristendomen har hjälpt till att forma det goda samhället.
Så är det inte längre. I sitt nya religionskrig sällar sig Kristdemokraterna till Viktor Orbans och Sverigedemokraternas retorik. Det goda kristna samhället hotas av ”förorten”. Liksom när Viktor Orban eller Sverigedemokraterna utmålar ”islam” som fienden, är det svårt att läsa ”förorten” som något annat än en omskrivning för invandrare. Det är liksom inte Danderyd vi pratar om. Kristdemokraterna skulle förstås säga att de kritiserar ”integrationspolitiken”. Vill man vara snäll skulle man kunna säga att förorten är ett signalord. Men låt oss följa fortsättningen:
”Särskilt i förorterna har det blivit tydligt vad som händer när de traditionella värderingarna försvinner. (. . .) Det liknar mer en avsaknad av kultur.”, skriver Kd-ledaren när hon lanserar sin debattartikel på Facebook. Ni läste rätt: ”förorten” står mot kultur och kristendom. Kanske är det enligt KD migrationspolitiken som sabbat det för människorna i förorten, men hursomhelst har de uppluckrade värderingar och är kulturlösa.
Ett stående inslag i Ungerns premiärminister Viktor Orbans retorik är hur kristna värderingar definierar Europa och hur alla som inte delar den kristna tron utgör ett hot mot nationens överlevnad, sunda värderingar, kultur, kvinnors dygd och allmän värdighet. På liknande sätt har Sverigedemokraterna här på hemmaplan jobbat för att framställa islam som roten till allt ont, eller ”det största hotet sedan andra världskriget”.
Nu har det alltså blivit dags även för Kristdemokraterna att hoppa på det här moderna religionskriget. Problemet med att ställa ”förorten” mot kristendomens traditionella värderingar, är att religionsfriheten och alla människors lika värde börjar naggas i kanten. Den som har en annan tro, eller kommer från ett annat land, har gjort fel. Eller ”saknar kultur”.
Om detta utpekande av religioner och invandrare är en ny hållning från Kristdemokraterna, blir det ett problem för alla organisationer som står för de mänskliga rättigheterna och antidiskriminering med grund i kultur, religion eller nationellt och etniskt ursprung. TCO är en partipolitiskt obunden organisation, men har valt att särbehandla ett parti, nämligen Sverigedemokraterna, just med hänvisning till partiets ”politik och förslag ständigt har sin udd riktad mot invandring och invandrare”.
Om Kristdemokraternas utspel står för ett nytt förhållningssätt till människor, så bör organisationer som TCO ta en diskussion om sitt förhållningssätt till partiet.