Medarbetarna i techbranschen har börjat kaxa till sig Arga medarbetare på Open AI försvarar nu sin sparkade vd Sam Altman (AP Photo/Jon Gambrell)
Ledare

Medarbetarna i techbranschen har börjat kaxa till sig

Krisen på Open AI visar att det pågår ett paradigmskifte i techbolagen. Tänk om medarbetarna haft större inflytande.
21 nov 2023 | 15:16
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

700 av 770 medarbetare på framgångsrika Open AI hotar säga upp sig om inte deras plötsligt sparkade vd återinsätts. Nyheterna kring Open Ai och den sparkade Sam Altman, kända för att ha utvecklat ChatGPT, skakar nu Silicon Valley. Anställda och även en omvänd styrelsemedlem tar flitigt parti för den sparkade vd:n Sam Altman med hjärt-emojis på X och skriver ”Open AI is nothing without its people”.

I Sverige har techbolag som Klarna, Spotify och Tesla den senaste tiden motsatt sig kollektivavtal. I ljuset av det är man nyfiken på hur det sett ut om Open AI haft en representant för arbetstagarna i styrelsen. Hade det kunnat bromsa beslutet att sparka vd:n?

Techbolagens anser att fackliga förhandlingar tar tid och är oflexibla.

Hursomhelst visar krisen på Open AI att även medarbetare i tech-branschen har åsikter om hur deras företag styrs. Det här märks även på Klarna. Medarbetare kontaktar medier och har starka åsikter. Det är sannolikt ett paradigmskifte på gång i branschen.

Men just det fackliga inflytandet verkar vara det som avskräcker tech-vd:arna från kollektivavtal. Redan för tio år sedan, berättar Unionens tidigare ordförande Martin Linder i en krönika, var det fackligt inflytande som avskräckte Klarna från att teckna kollektivavtal. Inte, som facket dittills varit vana vid, kostnaderna.

Lön är, som techbolagen börjar bli varse, inte allt.

Techbolagens anser att fackliga förhandlingar tar tid och är oflexibla. Istället för att förhandla kring arbetsbrist med facket så köper man ut medarbetare. Det startas nya avdelningar och människor flyttas runt.

På ett personalmöte som Arbetsvärlden och Arbetet fått en inspelning från, säger vd Sebastian Siematkowski såhär om att man valde Finansförbundets istället för Unionens avtal:

Nyhetsbrev

”När det kommer till sakerna jag oroade mig för, att förlora flexibiliteten och snabbheten, tror jag att med det här avtalet, som det ser ut, kommer vi kunna röra oss snabbt.”

Turbulensen kring Open AI visar att det finns ett värde att ha medarbetarna med sig kring förändringar i bolaget. Alternativet till medarbetare som inte kan ha inflytande, blir medarbetare som flyr till andra bolag. Lön är, som techbolagen börjar bli varse, inte allt. Värderingar, medinflytande och engagemang däremot, kan få företag att blomstra på sikt.

21 nov 2023 | 15:16
Om skribenten
Chefredaktör

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev