Forskaren Abdulaziz Abrar Reshid vid Linnéuniversitet konstaterar i en ny rapport att kvinnor tjänar mindre än män på att byta jobb. Han har följt ungefär 120 000 personer som tog universitets- eller högskoleexamen åren 1996–2002.
Enligt rapporten från IFAU, Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, är det ungefär lika många män som kvinnor som byter jobb. De som gör det får också högre lön i genomsnitt, oavsett om de är kvinnor eller män. Kvinnornas löneökningar är dock bara tre fjärdedelar av männens.
Koppling till småbarnsåren
Redan vid inträdet på arbetsmarknaden tjänar männen i snitt 9 procent mer än kvinnorna, och efter tio år var skillnaden 21 procent.
I rapporten konstateras att av det lönegap som uppstår efter examen kan omkring 16 procent hänföras till att kvinnorna inte får lika höga löneökningar som män vid jobb-byten.
Rapporten visar att under småbarnsåren blir skillnaderna mellan kvinnor och män tydligare.
En förklaring hänger samman med föräldraskapet. Rapporten visar att det finns en koppling – under småbarnsåren blir skillnaderna mellan kvinnor och män tydligare. Lönegapet för dem som byter jobb ökar runt tidpunkten för det första barnets födelse.
En ytterligare förklaring som inte kan uteslutas är, enligt rapporten, skillnader i hur kvinnor och män förhandlar om lönen.