Kvinnor tjänar mindre på jobb-byten Löneskillnaderna för kvinnor och män som byter jobb ökar i samband med det första barnets födelse. Foto. Hasse Holmberg / SCANPIX

Kvinnor tjänar mindre på jobb-byten

Löneskillnader Att byta jobb är ett klassiskt sätt att få upp lönen. Men det är ett betydligt sämre sätt för kvinnor än för män, visar ny forskning från IFAU.
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Forskaren Abdulaziz Abrar Reshid vid Linnéuniversitet konstaterar i en ny rapport att kvinnor tjänar mindre än män på att byta jobb. Han har följt ungefär 120 000 personer som tog universitets- eller högskoleexamen åren 1996–2002.

Enligt rapporten från IFAU, Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, är det ungefär lika många män som kvinnor som byter jobb. De som gör det får också högre lön i genomsnitt, oavsett om de är kvinnor eller män. Kvinnornas löneökningar är dock bara tre fjärdedelar av männens.

Koppling till småbarnsåren

Redan vid inträdet på arbetsmarknaden tjänar männen i snitt 9 procent mer än kvinnorna, och efter tio år var skillnaden 21 procent.

I rapporten konstateras att av det lönegap som uppstår efter examen kan omkring 16 procent hänföras till att kvinnorna inte får lika höga löneökningar som män vid jobb-byten.

Rapporten visar att under småbarnsåren blir skillnaderna mellan kvinnor och män tydligare.

En förklaring hänger samman med föräldraskapet. Rapporten visar att det finns en koppling – under småbarnsåren blir skillnaderna mellan kvinnor och män tydligare. Lönegapet för dem som byter jobb ökar runt tidpunkten för det första barnets födelse.

En ytterligare förklaring som inte kan uteslutas är, enligt rapporten, skillnader i hur kvinnor och män förhandlar om lönen.

Relaterad läsning

Om skribenten
reporter
Kommentera
Kommentera

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar