Thorbjörn Fälldin (C) skapade dagens LAS för att värna äldre Thorbjörn Fälldins regering skapade dagens lagtext som senare modifierats, skriver Ali Esbati. Foto: Leif R. Jansson/FLT-PICA och TT..
Krönika

Thorbjörn Fälldin (C) skapade dagens LAS för att värna äldre

Lagen om anställningsskydd kom på plats 1974. Men den som slår upp lagen idag, ser att dess nummer är 1982:80. Propositionen lades av regeringen Torbjörn Fälldin, den senaste centerpartistiske statsminister Sverige haft, skriver Ali Esbati (V).
24 maj 2021 | 06:00
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Centerns ungdomsförbund (CUF) har väckt viss uppståndelse med ett filmklipp där den nyvalda ordföranden Réka Tolnai säger sig dra en lans för ungdomar på arbetsmarknaden, genom hårdare tag mot ”Britt-Marie, 45, som suttit kvar i fikarummet i flera år”. Många har upprörts över tonen mot personer som uppnått den i och för sig respektabla åldern 45. Andra har slätat över det hela, med att det hör till tingens naturliga ordning att politiska ungdomsförbund använder tillspetsade formuleringar för att bryta igenom mediebruset.

Där kunde hela uppståndelsen ha lämnats med en lätt axelryckning. Men den lilla filmen på trettio sekunder ger faktiskt en bättre inblick i de ståndpunkter och föreställningar som påverkar svensk politik idag, än mycket av det man får syn på i mer välansade, officiösa ordmassor.

Om huvudregeln bakom turordningsreglerna i LAS kan man i propositionen läsa: ”Denna regel har sina rötter i de allmänna syftena med lagen, av vilka skyddet åt äldre arbetstagare och arbetstagare med nedsatt arbetsförmåga är ett av de viktigaste.

Brist på kunskap om och intresse för vanligt folks arbetsvillkor och för de lagar och avtal som styr dessa, är inget som begränsas till ett eller flera borgerliga ungdomsförbund. Det präglar dessvärre en stor del av det offentliga samtalet i Sverige. Och det är bara att be någon från regeringens samarbetspartier motivera skrivningarna om LAS i Januariavtalet, så kommer det snabbt fram argument baserade på samma världsbild som CUF-ordförandens.

Det pekas finger mot turordningsreglerna i LAS, trots att faktisk arbetsvägran på fikarummet, oavsett namn eller ålder, inte ens skulle omfattas av dessa regler. Det hävdas att LAS är ett hinder för ungdomars inträde på arbetsmarknaden, när det reellt existerande problemet för väldigt många unga, ja även en del som går mot den fiktiva Britt-Maries ålder, är den direkta motsatsen: att jobben är osäkra och dåligt reglerade. Och det spelar ingen roll hur tydligt statistiken – såväl från Sverige över tid som från internationella jämförelser – pekar på att större makt för arbetsgivare att sparka folk godtyckligt, inte leder till fler i arbete. Detta förblir ändå en trossats på högerkanten – för ung som gammal.

”Inga onödiga sosselagar ska kunna stoppa dig”, deklarerar CUF-ordföranden. Visserligen kom den första Lagen om anställningsskydd på plats 1974. Men den som slår upp lagen idag, ser att dess nummer är 1982:80. Propositionen (1981/82:71) lades av regeringen Torbjörn Fälldin, den senaste centerpartistiske statsminister Sverige haft. Om huvudregeln bakom turordningsreglerna i LAS kan man i propositionen läsa: ”Denna regel har sina rötter i de allmänna syftena med lagen, av vilka skyddet åt äldre arbetstagare och arbetstagare med nedsatt arbetsförmåga är ett av de viktigaste. […] Att ändra på denna grundsats kan inte komma i fråga. Det har inte heller förts på tal från något håll i den nu aktuella debatten”. Ansvarig minister, händelsevis från dåvarande Folkpartiet, förklarar vidare något som ännu tycks svårbegripligt för många debattörer, nämligen att det i lagens själva konstruktion är inbyggt att avsteg kan göras från huvudregeln, i kollektivavtal. Modellen är därmed i grunden ytterst flexibel.

Sedan 1982 har det gjorts ett stort antal ändringar i LAS. I princip alla har gått i samma riktning: starkare position för arbetsgivaren och försvagat skydd för arbetstagare. En av de tydligaste ändringarna är pikant nog att skydd kopplat till just ålder har tagits bort. Tidigare kunde exempelvis arbetstagare äldre än – japp, 45 – tillgodogöra sig en extra månad per år vid upprättande av turordningslistor. Det fanns också lagregler om längre uppsägningstid för äldre arbetstagare. Det är oklart hur detta har påverkat graden av kroniskt fikande, men det tycks oavsett tämligen tydligt att ungdomsarbetslöshet har andra orsaker.

Den som skrattar åt CUF-utspelet bör ta en titt igen på januariavtalet, där uppifrånföraktet för arbetande människor har avancerat från fräsigt spinn till diktat för regeringspolitik.

Den försvagade arbetsrätten har gått hand i hand med växande ojämlikhet, krackelerade gemensamma välfärdstjänster och urgröpt förtroende för sociala försäkringar. Kollektiv styrka hos de arbetande är ett skydd mot excesser i toppen och en katalysator för bättre arbetsmiljö. Det är sådant som verkligen står på spel när de regelverk som ska dämpa godtycke och otrygghet i arbetslivet angrips.

För övrigt är kravet på att ”helt avskaffa LAS” som CUF-ordföranden framför, inget nytt. Det har bland annat framförts i riksdagsmotioner av Annie Johansson (C). Numera heter hon Lööf i efternamn och har de senaste åren haft större påverkan på svensk arbetsmarknadspolitik än socialdemokratiska ministrar. Den som skrattar åt CUF-utspelet bör ta en titt igen på januariavtalet, där uppifrånföraktet för arbetande människor har avancerat från fräsigt spinn till diktat för regeringspolitik.

24 maj 2021 | 06:00
Om skribenten
Samhällsdebattör. Fd riksdagsledamot (V)

Relaterad läsning

Visa artikelns 6 kommentarer
Kommentera
  1. Av Jag heter Kerstin 24 maj 2021:

    (Varför går det inte att kommentera direkt på Fb?)

    Helt oacceptabelt, Ali. Oavsett vad du eller jag tycker Las är budskapet i centerungdomarnas film både felande och misogyn. Den som är 45 år har i de flesta fall gått i en statlig skolform, till största delen under en läroplan som framhöll gruppen, och som förordade kunskap och ansvar. Den som jobbat inom vård och omsorg vet att långa fikapauser inte hör till dagligt arbete.
    De unga i jobbet behöver de äldres erfarenhet och hjälp. Nej, filmens attityd andas förakt med stänk av högmod. Tillåt mig citera Helena Lindsay på Twitter: ”Britt-Marie är inte 45 utan 63. Och hon sitter inte i fikarummet. Hon och Linda, 45 täcker upp för Alva, 21, som sjukskrivit sig igen för att hon inte ’inte sovit nånting inatt’.”

  2. Av claes 24 maj 2021:

    Fantastisk bra krönika om än mycket sorglig.
    Tack Ali

  3. Av Elisabeth Hellman 25 maj 2021:

    Så kunnigt ochväl formulerat. Men också djupt tragiskt att ta del av. Välfärdsstatens avhumanisering breder ut sig mer och mer.

  4. Av heter 25 maj 2021:

    Min kommentar

  5. Av Bunker 25 maj 2021:

    Är det inte dags att LO-förbunden bildar ett nytt politiskt parti för att torgföra och bevaka förbundens intressen i Riksdagen? Det gick ju bra i 70-80 år efter att de hade gjort det förra gången?

  6. Av Britt-Marie (på riktigt) 11 jun 2021:

    Effekterna av att ha en anställningstrygghet enligt vår LAS är bl a att ”de äldre” fortsatt kan ha de ekonomiska förutsättningar att fortsatt ha ett större boende, som gör att ”barnen” kan välja att studera och samtidigt kunna bo hemma gratis alternativt billigt. Om föräldragenerationen inte får plats i arbetslivet så kan ”de unga” behöva försörja sina arbetslösa föräldrar redan innan eller istället för studier. Flera olika generationer, som är på olika ställen i livscykeln, finns på våra arbetsplatser och deras olika intressen kan ge en påfrestad arbetsmiljö, som chefen ska balansera upp.

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev