Flera budgetfrågor förenar Vänsterpartiet och Centerpartiet Bortsett från skattefrågorna och frågan om fri hyressättning i nyproduktion så är Nooshi Dadgostar (V) och Annie Lööf (C) överens om förvånansvärt mycket. Men Centerpartiet håller än så länge fast vid att inte budgetsamarbeta med Vänsterpartiet. Foto: Amir Nabizadeh / TT

Flera budgetfrågor förenar Vänsterpartiet och Centerpartiet

Regeringskris Om man fokuserar på infrastrukturfrågor, landsbygden, äldreomsorg och småföretagande så har Vänsterpartiet och Centerpartiet många beröringspunkter. Exempelvis avskrivning av studielån i glesbygd, slopat sjuklöneansvar för småföretag och utbyggnad av bredband i hela landet.
1 jul 2021 | 15:49
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson tillkännagav på en pressträff på torsdagen att han gett upp försöket att bli statsminister under rådande parlamentariska läge. Anledningen är att han inte ser några utsikter att tolereras av riksdagen. Sonderingsuppdraget bollades av talmannen snabbt över till Stefan Löfven att försöka hitta stöd för en ny S-ledd regeringsbildning.

Den gordiska knuten för Stefan Löfven förblir att få Vänsterpartiet och Centerpartiet att kunna samtala om budgeten.

Antingen det, eller att vinna tillbaka Liberalerna, som sökt sig till de borgerliga. Men att Liberalerna, med bottennoteringar i opinionen och risk att falla ur riksdagen, skulle våga sig på att byta sida en gång till på så kort tid verkar osannolikt.

Inom äldrevården var Centerpartiet med och drev igenom äldreomsorgslyftet

Vänsterpartiet har däremot gjort flera inviter till Centerpartiet och erbjudit sig att lägga svårsmälta budgetförslag åt sidan, exempelvis vad gäller skattehöjningar, för att kunna komma överens.

Och bortser man från skattefrågorna och frågan om fri hyressättning i nyproduktion så har Vänsterpartiet och Centerpartiet förvånansvärt mycket gemensamt.

Ulla Andersson, Vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson, pekade i en TT-intervju ut områden som järnväg, utbyggd fiber, landsbygd, äldreomsorg och småföretagande som frågor det borde gå att komma överens om.

Exempelvis vill Vänsterpartiet slopa sjuklöneansvaret för småföretag, en fråga där Centerpartiet har varit måna om att minska företagens kostnader. Vänsterpartiet vill också skriva av studielån för de som jobbar och bor i glesbygd, även det ett förslag som Centerpartiet stödjer. Båda partierna är också positiva till att återinföra permanenta uppehållstillstånd som huvudprincip i asylansökningsprocessen.

Centerpartiet har också i många år drivit frågor om järnvägslyft, med miljardsatsningar på regionala tågbanor och underhåll av järnvägen för att hålla ihop landet. Liknande satsningar återfinns i Vänsterpartiets skuggbudget.

Vänsterpartiet föreslår i sin skuggbudget att samtligt stöd för utbyggnad av fiberbredband i landsbygden förstärks

Inom äldrevården var Centerpartiet med och drev igenom äldreomsorgslyftet, 3,3 miljarder kronor under 2021 som ska möjliggöra för anställda att utbilda sig till vårdbiträde eller undersköterska. Även Vänsterpartiet vill i sin skuggbudget satsa på ökad fortbildning inom äldreomsorgen.

Vänsterpartiet föreslår i sin skuggbudget att samtliga stöd för utbyggnad av fiberbredband i landsbygden förstärks och samlas under Post- och telestyrelsen, PTS. Vänsterpartiet avsätter för detta ändamål 900 miljoner kronor 2022 samt 1,3 miljarder kronor 2023. Centerpartiet har i sitt partiprogram målet att alla hushåll och arbetsplatser där efterfrågan finns ska vara uppkopplade senast 2025, och vill prioritera utbyggnad av bredband på landsbygden.

Än så länge har Annie Lööf dock gett besked om att det inte är aktuellt för partiet att budgetsamarbeta med Vänsterpartiet.

1 jul 2021 | 15:49

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev