”Hur många fler liv kan inte ett stort beslut rädda?” Utbildningsminister Anna Ekström (S) meddelar vid en digital pressträff under torsdagen att gymnasieskolorna i landet rekommenderas att gå över till fjärr- och distansundervisning från och med måndag 7 december. Foto: Jessica Gow/TT
Debatt

”Hur många fler liv kan inte ett stort beslut rädda?”

Öppet brev till utbildningsministern Beslut angående skolans vidare öppethållande, utan relevanta smittbegränsande åtgärder, är ett oacceptabelt vågspel med människors liv, skriver medborgaren Camilla i ett öppet brev till utbildningsminister Anna Ekström (S).
7 dec 2020 | 11:54
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Hej Anna!

I en artikel i facktidningen Läraren den 5 november angående skolpersonal och arbete hemifrån, när så är möjligt, säger du detta:

”Små beslut kan göra stor skillnad. Att möjliggöra distansarbete kan rädda liv.”

Låt oss stanna upp och se på vad det är som du FAKTISKT säger med detta.

Vi börjar med ”Att möjliggöra distansarbete kan rädda liv.”

Om du vrider på uttalandet 180 grader så följer, med en logik som är omöjlig att motsäga, även det motsatta:

”Att INTE möjliggöra för distansarbete kan kosta liv”.

Sedan fortsätter vi med ”Små beslut kan göra stor skillnad”.

Eller i mer direkta ordalag – hur många fler liv kan inte ett stort beslut rädda?

Om små beslut, vilka hamnar hos skolledningar och huvudmän, kan göra stor skillnad, vilken grad av skillnad kan då ett stort beslut, fattat av ansvarig för hela Sveriges skola, göra?

Eller i mer direkta ordalag – hur många fler liv kan inte ett stort beslut rädda?

Här konstaterar vi alltså att du vet att lärares närvaro i skolan kan kosta dem livet och att du skjuter ifrån dig ansvaret för detta över till tjänstemän utan formellt ansvar i frågan.

I Sverige har tjänstemannaansvaret avskaffats – men du som politiker är fortfarande ansvarig.

Detta innefattar ansvar för de beslut du tar och för de beslut du INTE tar.

Du har återkommande baserat beslut angående skolans vidare öppethållande, utan relevanta smittbegränsande åtgärder, på FHM:s olika rapporter som har bäring på yrkesgrupp, barn och skola. Detta trots att du redan i somras har upplysts om att de inte håller för vetenskaplig granskning.

I Sverige har tjänstemannaansvaret avskaffats – men du som politiker är fortfarande ansvarig.

För övrigt ska du inte ha haft ett behov av att upplysas om detta eftersom rapporternas otillräcklighet är uppenbar för varje person att uppfatta och självklart kan då detta inte vara en svår sak att se för en utbildningsminister. Tidigare i veckan skrev två forskare, Per Adman och Johanna Höög, en debattartikel i Expressen angående dessa brister.

Du behöver återkomma med svar på varför du har baserat beslut, som kan kosta människor deras hälsa och liv, på ett underlag som alldeles uppenbart är undermåligt.

Camilla, i egenskap av medborgare.

Relaterad läsning

Visa artikelns 1 kommentar
Kommentera
  1. Av Anna 18 dec 2020:

    Två till synes enkla meningar.

    Mycket bra och intressant analys av vad de egentligen innebär! Jag ser fram emot svar ftån Anna.

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev