167 covid-19-patienter vårdas på intensivvården i Sverige. Utöver det vårdas 1288 patienter med covid-19 på sjukhus.
Som referens vårdades flest på sjukhus för covid-19 den 20 april i år, då antalet patienter var 2 412 (IVA och andra avdelningar) enligt Socialstyrelsen som redovisar siffrorna på den gemensamma pressträffen med Folkhälsomyndigheten och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap på tisdagen.
Nationellt finns en tillgänglig intensivvårdskapacitet på 30 procent, vilket innebär att 409 av 585 tillgängliga intensivvårdsplatser är belagda. Ungefär 40 procent av IVA-patienterna är nu covid-19-patienter.
17 regioner är just nu i stabsläge eller ännu skarpare läge, förstärkningsläge. Bara fyra är kvar i normalläge. Samtliga regioner fortsätter att rapportera om försämringar på både kort och lång sikt. På torsdagen redovisas kommunernas lägesrapportering.
17 regioner är just nu i stabsläge eller ännu skarpare läge, förstärkningsläge
Folkhälsomyndigheten varnar också på tisdagens pressträff för en snabb och negativ utveckling.
På måndagen slog statsminister Stefan Löfven (S) an en strängare ton när regeringen presenterade de nya restriktionerna som begränsar allmänna sammankomster till max 8 personer. Förbudet träder i kraft den 24 november och har inte rekommenderats av Folkhälsomyndigheten.
– Det kommer att bli värre. Gör din plikt, ta ditt ansvar för att stoppa smittspridningen, uppmanar statsminister Stefan Löfven.
De tuffare buden gör Annika Linde, tidigare statsepidemiolog mellan åren 2005–2013, och expert på influensa, hoppfull om att vi kommer ha bättre tider runt jul.
Hon har i utländsk media uttryckt kritik mot Folkhälsomyndigheten för att inte vara tillräckligt proaktiv.
– När man arbetar mot smittspridning utgår man från olika scenarier beroende på vad som är sannolikast och här har Folkhälsomyndigheten hela tiden utgått från ett mildare scenario än vad som slagit in, säger Annika Linde.
Det här är ett typiskt mönster för influensa
Hon delade själv aldrig Folkhälsomyndighetens tro att Sverige, till följd av låg smitta i somras, skulle få en lugn höst.
– Det här är ett typiskt mönster för influensa, med lägre smittspridning under sommaren och ökad smittspridning under höst och vinter, säger Annika Linde.
Hon har också synpunkter på vad som borde göras. En åtgärd hon vill se är masker i offentliga miljöer där många samlas.
Föreslår masker i kollektivtrafik
– Jag förstår inte varför man inte rekommenderar masker i kollektivtrafik och miljöer där man vet att många träffas. Här borde man följa resten av världen. Det skulle kunna bidra med att minska smittspridningen, säger Annika Linde.
Nationellt finns en tillgänglig intensivvårdskapacitet på 30 procent
Folkhälsomyndigheten har fått kritik från grundskollärare för att inte vilja stänga skolorna, men enligt Annika Linde kan det vara rätt bedömning av myndigheten.
– När det kommer till influensa smittar barn mellan 3–13 inte så mycket och de blir inte så allvarligt sjuka heller. Däremot smittar man som mest i gymnasieåldern och som ung vuxen. Gymnasierna och högskolorna är därför viktigare att hålla ett öga på. Det finns mycket som de enskilda skolorna skulle kunna göra för att minska riskerna, säger Annika Linde.
Enligt Folkhälsomyndigheten var andelen positiva test förra veckan högst bland ungdomar mellan 17–19 år.
Den ökade smittspridningen har väckt farhågor om en andra topp i samma storleksordning som den Sverige genomlevde i våras. Exempelvis har Fredrik Elgh, professor i virologi vid Umeå universitet, räknat på inläggningar på sjukhusen och siar i söndagens Agenda på SVT om att vi har en ny topp som den 27 april om två veckor om utvecklingen fortsätter i samma takt. Även han rekommenderar att vi börjar använda munskydd.
För sjukvården riskerar en ökande smittspridning också vårdpersonalens möjligheter att få ledighet och återhämtning under julen.
– Det är fortfarande fem veckor kvar till jul, så om vi lyckas följa de här nya restriktionerna tror jag att vi kan minska smittspridningen tillräckligt mycket för att också vårdpersonalen ska kunna få ledighet över jul. Men det är en förhoppning. Nu måste alla enas om målet och göra sitt, säger Annika Linde.