Bankerna: Statsfinanserna lugnar marknaden trots osäker regeringsbildning Stabila statsfinanser och konsensus hos politikerna om grunddragen i finanspolitiken lugnar marknaden, tror storbankerna. Bilden: Finansminister Magdalena Andersson (S) och moderaternas ekonomisk-politiske talesperson Elisabeth Svantesson vid budgetdebatten i våras. Foto Christine Olsson / TT

Bankerna: Statsfinanserna lugnar marknaden trots osäker regeringsbildning

Valet 2018 Det blir en stökig regeringsbildning, och kanske en stökig mandatperiod. Men på kort sikt påverkas inte marknadens förtroende för de svenska statsfinanserna. Det menar storbankerna i sina analyser.
28 aug 2018 | 15:20
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Storbankerna är inte speciellt oroliga för att en komplicerad regeringsbildning efter valet ska påverka svensk ekonomi, i alla fall inte på kort sikt. Anledningen är att Sverige enligt bankerna har sunda offentliga finanser och att det – trots att valrörelsen kan ge sken av något annat – finns en politisk koncensus kring principerna i den övergripande finanspolitiken.

På tisdagen kom SEB med sin Nordic Outlook, med ett tema om det svenska valet och dess konsekvenser för svensk ekonomi. I sin analys skriver banken att partiernas oförmåga att hantera det nya politiska landskapet hämmar den politiska beslutskraften. SEB vidhåller också samma uppfattning som tidigare, att det minst osannolika resultatet av valet blir en alliansregering med fyra partier även om det röd-gröna blocket ser ut att kunna bli större än Alliansen.

Mer överens än på länge

Banken siar om att regeringsbildningen kommer omgärdas av mycket spänningar. Trots detta ser man inte inga stora risker för att den finansiella marknaden ska börja ”prisa in en politisk riskpremie” i sina bedömningar av svensk ekonomi. Och orsaken är inte minst de stabila statsfinanserna, och det faktum att trots att partierna i valrörelsen nu vill förstärka vänster-högerkonflikten i själva verket är mer ense om den ekonomiska politiken än man har varit på mycket länge.

Effekter på längre sikt

Samma analys gjorde Handelsbanken när man kom med sin makroanalys i somras: ”Valet väntas inte få några större effekter på de finansiella marknaderna, eller den makroekonomiska utvecklingen i närtid.”

Däremot ser Handelsbanken effekter på längre sikt eftersom en minoritetsregering kommer att få det svårt att genomföra strukturreformer och bedriva effektiv stabiliseringspolitik om det blir en konjunkturnedgång. Liknande analys gör SEB i Nordic Outlook: September 2018.

28 aug 2018 | 15:20
Om skribenten
Tf chefredaktör

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev