SD nästan ikapp M bland företagare Var fjärde företagare, 25 procent, säger sig ha röstat på SD i vallokalundersökningen. Motsvarande siffra är 26 procent för Moderaterna. Foto: Aleksander Andersen / Scanpix NORGE / SCANPIX

SD nästan ikapp M bland företagare

Val 2018 Nu tar Sverigedemokraterna upp kampen med Moderaterna om att vara största parti bland företagare"Nyheten i höstens val är förändringen bland företagare", säger Sören Holmberg, nestor bland valforskarna. "Vi kan inte ha synpunkter på vilka partier företagare röstar på", säger Svenskt Näringslivs presschef Peter Isling.
Carl von Scheele
27 sep 2018
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Moderaterna har länge varit favoritpartiet för landets företagare, men nu är den positionen hotad. SVT:s Valu (vallokalundersökning) som görs bland 12 000 väljare i 100 valdistrikt visar att Sverigedemokraterna (SD) vuxit sig mycket starka i gruppen.

Sedan förra valet har SD ökat med raketfart bland företagare och det har till större delen skett på Moderaternas bekostnad.

Var fjärde företagare, 25 procent, säger sig ha röstat på SD i vallokalundersökningen. Motsvarande siffra är 26 procent för Moderaterna.

Om man lyfter ut näringsgrenen lantbruk ur gruppen företagare och ser hur övriga företagare röstat blir resultatet något bättre för Moderaterna. Då har partiet 30 procent av rösterna. Sverigedemokraterna får 24 procent.

– Sverigedemokraterna har i stort sett stått still bland arbetare, men var ju starkt i gruppen redan i valet 2014. Nyheten i höstens val är förändringen bland företagare, säger Sören Holmberg, professor emeritus vid Göteborgs universitet och nestor bland valforskarna.

Bland företagare backar Moderaterna kraftigare än i valet i övrigt och har tappat mellan var fjärde och var femte väljare. Sverigedemokraterna har däremot ökat kraftigt och fördubblat antalet röster från gruppen.

På Moderaterna vill man invänta resultatet av sin valanalys innan det stora tappet bland företagare kommenteras:

– Detta är en utveckling som vi inte vill se. Frågor om företagsamhet är kärnan för Moderaterna. Det finns all anledning för oss att utvärdera valresultatet i synnerhet när vi backar ett antal procentenheter, säger Lars Hjälmered, näringspolitisk talesperson.

– Både för oss och kollegerna i Alliansen är företagare en prioriterad grupp, eftersom de är grunden för välståndet.

”Inte synpunkter på vilka partier företagare röstar på”

På Svenskt Näringsliv säger organisationens presschef Peter Isling:

– Vi är en medlemsorganisation och medlemmarna bestämmer vilka frågor vi ska driva. Det är huvudsaken. Vi kan inte ha synpunkter på vilka partier företagare röstar på.

På Företagarna, som främst ansluter småföretagare, ifrågasätter man siffrorna i vallokalundersökningen Valu. Dess vd Günther Mårder hävdar att bland deras medlemmar är Moderaterna alltjämt överlägset största parti följt av Centerpartiet.

– Sverigedemokraterna ligger kraftigt under valresultatet.

Han grundar sitt uttalande på en intern opinionsundersökning bland medlemmarna, som Företagarna inte vill offentliggöra.

Günther Mårder säger också att Sverigedemokraternas ökande stöd i företagsgruppen inte påverkar Företagarnas möjligheter att driva sina frågor.

– Nej, inte på något sätt. Vi är partipolitiskt obundet och driver politik i företagsfrågor oberoende av partierna.

Olika uppfattningar om arbetskraftsinvandring

Varken Svenskt Näringsliv eller Företagarna har som LO tagit debatten med SD om partiets människosyn eller uppdelning av människor efter härkomst, etnicitet eller religion. Både Svenskt Näringsliv och Företagarna har många medlemsföretag som är starkt beroende av invandrad arbetskraft.

Peter Isling, Svensk Näringsliv, betonar att dess hållning inte kan missförstås av Sverigedemokraterna.

– Om det är någon som drivit frågan om en öppen och välkomnande arbetsmarknad med emfas så är det Svenskt Näringsliv, liksom frågan om ett öppet och välkomnande Sverige. Ett starkt Sverige är öppet för idéer och arbetskraft från andra länder och kulturer.

Günther Mårder, Företagarna, betonar att Sverigedemokraternas politik i invandrarfrågor har två delar, vilket väljarkåren i allmänhet inte uppmärksammar.

– Många företagare omfamnar en obegränsad arbetskraftsinvandring. Samtidigt känner många svenskar oro inför flyktinginvandringen, i alla fall utifrån hur valresultatet kan tolkas.

─ En uppfattning som är väl spridd är att SD är emot arbetskraftsinvandring, med när jag lyssnar på debatten är det är tvärtom. De har en mer liberal syn i frågan än till exempel Socialdemokraterna. Man måste skilja den delen från deras politik i frågan om flyktinginvandringen.

Ny framgång för SD i årets Valu

Professor Sören Holmberg är en av experterna bakom Valu, som är ett samarbete mellan SVT, Göteborgs universitet och Tekniska högskolan i Stockholm.

Han har sedan förra valet följt hur Sverigedemokraterna hela tiden ökat sitt väljarstöd bland företagare. Partiet har skaffat sig en större bredd, konstaterar han.

– Det fascinerande i siffrorna från Valu är att Sverigedemokraterna konkurrerar framgångsrikt med Socialdemokraterna om arbetare och numera även med Moderaterna om företagare.

I den klassiska konflikten mellan arbete och kapital har Socialdemokraterna framför allt haft stöd från arbetare och Moderaterna från företagare. Nu har de båda partierna fått konkurrens av Sverigedemokraterna som är framgångsrikt på båda fronterna, förklarar Holmberg.

– Vi har tidigare sett indikationer på att högerpopulistiska partier har varit framgångsrika över de gamla klasskiljelinjerna, men inte i den här omfattningen och inte så framgångsrikt som årets Valu visar.

Sören Holmberg kan inte svara på varför företagare strömmar från Moderaterna till Sverigedemokraterna. Företagarna är en relativ liten grupp i samhället. Därför är det svårt att bryta ner gruppen i mindre delar när opinionsmätningar analyseras.

Debatt om stödet från SD

Inom näringslivet organisationer har man i flera år haft hemliga kontakter med Sverigedemokraterna. Det avslöjade tidningen Dagens Industri redan 2015. Både Svenskt Näringsliv och Företagarna har haft sådana möten med SD. Medan LO motarbetar Sverigedemokraterna ser dessa organisationer partiet som ett riksdagsparti bland alla andra.

Men den inställningen är inte okontroversiell inom näringslivet.

De senaste dagarna har tunga företrädare i näringslivet hamnat i storgräl om synen på Sverigedemokraterna. Antonia Ax:son Johnson och Micael Treschow förordar en alliansregering som söker stöd av SD.

De får hårt mothugg av Marcus Storch, vars föräldrar flydde undan nazisterna till Sverige på 1940-talet. Han har varnat för ett samarbete med SD sedan 2015. I onsdagens Dagens Nyheter publicerade han och 40 andra näringslivsföreträdare en debattartikel med varningar för att viktiga värden för näringslivet äventyras om Sverigedemokraterna får inflytande över regeringen.

Carl von Scheele
27 sep 2018

Relaterad läsning

Visa artikelns 2 kommentarer
Kommentera
  1. Länkad till från bjornalvebrand.wordpress.com - "Arbetarna som blev arbetarrörelsens värsta fiende! | Björn Alvebrand" 26 mar 2019:
    […] man inte skriver om eller debatterar överhuvudtaget är den förskjutning som indikerar att SD de facto gick kraftigt fram bland företagare anslutna till Svenskt Näringsliv (SN). Sören Holmberg är landets mest […] - Läs hela texten här
  2. Länkad till från samnytt.se - "Leif Östling och den svenska klimatkrisen | Samhällsnytt" 5 nov 2019:
    […] är snart största parti bland företagare i Sverige eftersom man har en företagsvänlig politik förankrad i verkligheten, […] - Läs hela texten här

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar