Tips om nyanställning kan ge bonus Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX

Tips om nyanställning kan ge bonus

Rekrytering Finspångs kommun satsar på ett bonussystem för att rekrytera socialsekreterare. De medarbetare som hjälper till med tips kan få upp till 17 000 kronor om rekryteringen leder till en längre anställning. Men facket oroas – modellen kan påverka lönebildningen.
Marita Andersson
2 maj 2016 | 14:55
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

– Vi har fått in en handfull tips, varav två har lett till tillsvidareanställningar. De första två delarna av bonussystemet har också betalats ut till de här två tipsarna, berättar Annica Ottosson socialchef på Finspångs kommun.

Bonussystemet, som infördes i september 2015, är indelat i tre delar. I ett första skede betalas 2 000 kronor ut till den som ger ett tips som leder till att personen i fråga kommer på anställningsintervju. Leder intervjun till tillsvidareanställning betalas ytterligare 5 000 kronor ut. För den socialsekreterare som stannar i minst ett år får tipsaren utöver detta 10 000 kronor.

Foto: Tiina Mauritzell.

Annica Olsson, chef socialförvaltningen i Finspång. Foto: Tiina Mauritzell.

Annica Ottosson berättar att Finspångs kommun under en längre tid haft svårt att rekrytera och behålla socialsekreterare till myndighetskontoret.

– Idén till det här bonussystemet kläckte jag och HR-chefen  när vi satt och spånade om vad vi skulle kunna göra för att få fler medarbetare.

Hon tror inte att det finns något liknande system i andra kommuner.

– Vi är nog rätt ensamma om att betala ut en bonus, just när det gäller rekrytering av socialsekreterare. Däremot såg jag när jag sökte på nätet att Norrköpings kommun har haft ett liknande bonussystem för att rekrytera sjuksköterskor.

Fortsatt behov

Annica Ottosson ser systemet som enbart positivt.

– Förutom att kommunen har fått ytterligare en rekryteringskanal, ger det här våra medarbetare möjlighet att påverka och bli mer delaktiga i vilka som anställs.

Hon berättar att tipsen inte precis har strömmat in. Men de tips som kommit in har varit seriösa, realistiska och förankrade hos den person tipset har gällt.

– Den socialsekreterare som anställs ska ha godkänd utbildning som socionom eller motsvarande och ha relevant arbetslivserfarenhet.

För att få ta del av tipspengarna måste man vara anställd av Finspångs kommun.

– Den rekryterade måste också komma utifrån. De två socialsekreterare vi nu har anställt kommer exempelvis båda från närliggande kommuner, berättar Annica Ottosson.

Läs mer: För få vill stanna i yrket

När bonussystemet infördes behövde man tre till fyra nya socialsekreterare till myndighetskontoret som har 16–17 socialsekreterare anställda totalt.

– Sedan dess har mycket förändrats. Några har slutat. Vi har också förstärkt flera tjänster. Så i dagsläget behöver vi ytterligare tre till fyra socialsekreterare.

Hon berättar att den ursprungliga tanken var att bonussystemet skulle gälla i ett halvår.

– Nu gäller det tills vidare. Och jag skulle tro att erbjudandet kommer fortsätta att gälla så länge vi har ett rekryteringsbehov.

Facklig oro för påverkan på lönebildningen

För facklubben Vision kom bonussystemet som en överraskning.

– Vi har inte alls varit involverade i det här beslutet, säger Lisa Andersson-Hansson, ordförande i Finspångs Visionsavdelning.

Där finns en oro för att bonussystemet ska påverka lönebildningen. Lisa Andersson-Hansson berättar också att de socialsekreterare som har jobbat länge har hört av sig och varit oroliga för att yngre och nyanställda ska gå om dem lönemässigt.

– Visst är det bra med nya grepp. Men det är bättre om man tillsammans med personalen och facket försöker hitta en lösning på personalbristen.

Lisa Andersson-Hansson menar att bonussystemet bara leder till en rotation av personal mellan de näraliggande kommunerna.

– Jag tror att man ska titta på annat än pengar för att locka, som exempelvis en dräglig arbetsmiljö.

Marita Andersson

/ Kontakta skribenten

2 maj 2016 | 14:55

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev