Sverige nobbade EU-direktiv – för dyrt för gigföretagen Sverige och Paulina Brandberg röstade ja till plattformsdirektivet. Foto: TT.

Sverige nobbade EU-direktiv – för dyrt för gigföretagen

Förslaget till plattformsdirektiv skulle bli för administrativt kostsamt för gigföretagen. Så argumenterade den svenska regeringen för sitt nej, enligt Arbetsvärldens källa. Något som ministern förnekar.
Gert Lundstedt
10 jan 2024 | 14:39
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
3
+1
0

Dagarna före jul sa en rad EU-länder nej till det avtal för plattformsarbetare som ordförandelandet Spanien hade förhandlat fram. Det trots att Europaparlamentet och rådet bara en dryg vecka innan, i vad som sågs som ett genombrott, presenterat en uppgörelse för Europas 28 miljoner plattformsarbetare.

Men en vecka senare föll alltså överenskommelsen när tio av EU:s 27 medlemsländer – bland dem Sverige – sa nej till direktivförslaget. Ett svidande nederlag för det spanska ordförandeskapets förmåga att förhandla.

”Sverige kritiskt till utformning och kostnader”

Plattformarbetare, eller gig-arbetare som de också kallas, är en snabbt växande grupp. Oftast dåligt betalda egenföretagare utan kollektivavtal som kör taxi, levererar mat, utför hantverk med mera. Redan 2025 beräknar kommissionen att antalet gig-arbetare kommer att vara 43 miljoner, en ökning med 54 procent från idag.

En svensk regeringstjänsteman som vill vara anonym säger att Sverige, vid rådsmötet var kritisk till den så kallade presumtionen, det vill säga hur arbetstagarbegreppet ska definieras: vem som är egenföretagare och vem som är anställd.

Enligt det spanska förslaget skulle en plattformsarbetare som uppfyllde två av fem bestämda kriterier betraktas som anställd. Plattformsarbetaren kunde sedan själv, genom en företrädare (facket) eller myndighet hävda vilka kriterier som gällde. Medan det ålåg plattformsbolaget att visa på motsatsen.

Sverige ansåg vidare att den spanska överenskommelsen skulle innebära för mycket administrativt arbete för plattformsbolagen.

”Sverige tog aldrig ställning till förslaget”

Det är något som biträdande arbetsmarknadsminister Paulina Brandberg inte vill kännas vid. Arbetsmarknadsdepartementets pressekreterare svarar däremot istället i ett mejl till Arbetsvärlden att eftersom Spanien insåg att man saknade stöd för sin överenskommelse behövde Sverige aldrig ta ställning till förslaget.

Den anonyme svenske regeringstjänstemannen menar att Spanien borde ha försäkrat sig om att det fanns stöd innan man kallade till presskonferens. Det är mycket ovanligt att framförhandlade förslag inte får stöd.

Tillbaka till ritbordet – under tidspress

Sedan årsskiftet har Belgien tagit över EU-ordförandeskapet och driver gigfrågan vidare.

Men det är bråttom. Senast i början av mars måste den vara klar för sedan inleder Europaparlamentet kampanjen inför valet i juni.

Nyhetsbrev

– Vi kommer nu att ta tillbaka plattformsförhandlingarna till EU-parlamentet och trilogen, säger Niels Timmermans på ordförandeskapets pressavdelning

För att kunna ta tillbaka en redan ingången uppgörelse till förhandlingsparterna måste man ha något att erbjuda.

– Vad det kan vara analyserar vi nu utifrån medlemsländernas invändningar mot det förslag det spanska ordförandeskapet presenterade i december.

Gert Lundstedt
10 jan 2024 | 14:39

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev