Redan i juni i fjol – när den nya finska fyrpartiregeringen tillträdde – gick det att förutspå konflikter. Statsminister Petteri Orpo (M) och finansminister Riikka Purra (Sannfinländarna) är besjälade av uppgiften att sanera Finlands dåliga statsfinanser (övriga regeringspartier är Svenska Folkpartiet samt Kristdemokraterna).
Regeringen vill bland annat se kraftiga höjningar av böter vid olagliga strejker samt har en rad förslag rörande nedskärningar av olika ekonomiska ersättningar och förmåner.
Arbetsmarknadsminister Arto Satonen (M) hällde ytterligare bensin på brasan när han i förra veckan gick ut med att regeringen ensidigt kommer att lagstifta, såvida de pågående trepartsförhandlingarna om att som i Sverige göra exportindustrin löneledande inte bär frukt.
Flyg, förskolor och restauranger stängs
På tisdagsförmiddagen meddelade det största privata tjänstemannaförbundet PRO (motsvarar svenska Unionen) att de den sista januari och första februari kommer att ta ut 32 000 medlemmar i strejk. Samma period strejkar bland andra runt 60 000 arbetare inom Finlands största fack Industriförbundet.
Tjänstemannaförbundet för specialbranscher ERTO meddelade, också på tisdagsförmiddagen, att de under ovanstående period tar ut 12 000 medlemmar.
Samtidigt varslade även sex fackförbund om att alla såväl offentliga som privata daghem stängs i Helsingfors samt grannstäderna Esbo, Vanda och Grankulla sista januari och första februari.
Från tjänstemannasidan deltar facken Jyty, Super och Tehy.
Finlands största detaljhandelskedjor och många restauranger samt hotell stängs ner den första februari då Servicefacket PAM, som hör till landsorganisation, inleder en dygnslång strejk.
Nästan all flygtrafik i Finland stannar upp när fem fack inom landsorganisationen den första februari inleder en två dygn lång strejk. Även markbundna transportsektorn ingår i strejken.
Stor demonstration i Helsingfors
Den första februari gör tjänstemännens STTK och landsorganisationen SAK gemensam sak i en planerad jättedemonstration på Senatstorget i Helsingfors.
– Vi hoppas att så många som möjligt kan komma för att manifestera mot försämringar och nedskärningar. Och att regeringen lyssnar på facket och börjar förhandla med oss. För närvarande genomför den med full fart sitt program, konstaterar STTK-ordföranden Antti Palola.
Hur ser du på att strejkerna medför en del olägenheter för medborgarna?
– Jag tror att majoriteten förstår varför vi strejkar och manifesterar. Vi beklagar och ber om ursäkt för det besvär vanligt folk kan drabbas av.
Finlands näringsliv på läktaren
Arbetsmarknadsministern hotar nu med lagstiftning angående att göra exportindustrin löneledande. Kommentar?
– Vi hoppas fortfarande att parterna kan lösa problemet. Avtalsvägen, som i Sverige, är alltid bättre än lagvägen.
Regeringen har hittills hårdnackat följt sin linje. Tror du de kommer att ta intryck av era strejker och demonstrationen?
– Regeringen har tillmätt sig en roll på arbetsmarknaden. Det är minsta sagt litet konstigt att privatarbetsgivarna i EK Finlands Näringsliv sitter på läktaren och följer läget mellan facket och regeringen. EK konstaterar att regeringsprogrammet är bra och vill att regeringen ska fortsätta att genomföra det.