Senatstorget i centrala Helsingfors är knökfullt när tjänstemännens centralorganisation STTK och arbetarnas motsvarighet SAK kör igång sin manifestation klockan två på torsdagseftermiddagen.
– Det är självklart att komma hit och höja sin röst. Regeringens nedskärningar drabbar främst de som redan idag har svårt att få ekonomin att gå ihop, säger säljaren Marjukka Finell till Arbetsvärlden.
Men regeringen bör väl komma till rätta med de usla statsfinanserna?
– Då kan man ta från de rika, svarar frilanskonstnären Lotta Suomi som demonstrerar sida vid sida med Marjukka Finell.
Hittills har den moderate statsministern Petteri Orpo och finansministern Riikka Purra från Sannfinländarna slagit dövörat till. Vad säger att de skulle ändra sig?
– Toivottavasti he kuuntelevat nyt (förhoppningsvis lyssnar de den här gången), svarar Lotta Suomi och blickar ut över torget, där det enligt polisens uppgifter finns runt 13 000 demonstranter.
A-kassan sänks
Manifestationen äger rum samtidigt som en rad politiska strejker genomförs i Finland. Med start på onsdagen och fram till veckoslutet beräknas omkring 300 000 löntagare lägga ned arbetet för en eller ett par dygn. Det handlar bland annat om barnomsorg, hotell och restaurang, industrin samt transporter såväl på land som i luften.
Det största privata tjänstemannaförbunder PRO (motsvarar svenska Unionen) hade på onsdagen och torsdagen drygt 30 000 medlemmar uttagna i strejk.
Motiven är dubbla från löntagarsidan. Dels har regeringen (Samlingspartiet, Sannfinländarna, Kristdemokraterna samt Svenska Folkpartiet) ett antal förslag som skulle försämra löntagarnas ekonomi. Det handlar bland annat om sjukförsäkringen och arbetslöshetsförsäkringen.
Vill införa industrimärke
Lika stor vikt fäster man från fackligt håll vid att regeringen föreslår begränsningar i strejkrätten samt vill införa en avtalsmodell lik den svenska, där exportindustrin ska vara löneledande (det som kallas industrimärket).
Plötsligt får vi syn på en ung kvinna med ett par plakat på svenska. Hon presenterar sig som Emma Andersson och studerar statsvetenskap samt djurrätt vid svenskspråkiga Åbo Akademi.
– Regeringen försöker ta bort rätten till politiska strejker. Jag tycker det är ett auktoritärt drag som är oacceptabelt, säger hon.
Men folket har ju röstat fram regeringen?
– Så säger de och menar att när vi ju röstat så har vi ingen rätt att klaga. Men före valet lovade man att inte skära på det ena eller det andra, men så försvagar man nu ändå arbetarnas rättigheter och det är inte acceptabelt.
Arbetsmarknadsministern utbuad
Till manifestationen, där bland andra STTK-basen Antti Palola samt SAK:s ordförande Jarkko Eloranta talade, hade även arbetsmarknadsminister Arto Satonen (M) inbjudits. Nyligen gick han ut med att regeringen ensidigt kan komma att lagstifta, om man inte tillsammans med arbetsmarknadsparterna kan ändra reglerna så att exportindustrin får sätta märket.
Satonen sade till åhörarna att Finland på tio år inte haft någon tillväxt och att något måste göras för att få skjuts på ekonomin. Han möttes dock av visslingar och burop från publiken.
Journalisten Heikki Jokinen har i åratal följt finländsk arbetsmarknad och fackföreningsrörelse. Han säger till Arbetsvärlden att konflikten riskerar bli långvarig.
– Man ska komma ihåg att regeringen står bakom arbetsgivarna. Det är deras önskelista regeringen nu vill genomföra. Julen kom tidigt till Finland i år.