Svenska EU-parlamentariker stödjer plan för korttidsarbete EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen har lanserat lånegarantier för korttidsarbete.. (AP Photo/Olivier Matthys) VLM108

Svenska EU-parlamentariker stödjer plan för korttidsarbete

Europapolitik EU-kommissionen vill att medlemsstaterna garanterar lån för korttidsarbete i coronakrisen. Europafacket liksom flera svenska EU-parlamentariker är positiva. Men djävulen ligger i detaljerna, säger Johan Danielsson (S).
Gert Lundstedt
3 apr 2020 | 07:25
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Sedan corona-pandemin nådde Europa har EU kritiserats för bristande samordning, samtidigt som solidariteten medlemsländerna emellan satts på prov. I media rapporteras om ett EU som krackelerar, och att sprickan mellan syd och nord kommit till ytan igen när ekonomiska lösningar för att stötta Spanien och Italien diskuterats.

Så för att gjuta olja på konfliktvågorna och visa handlingskraft utlovar kommissionens ordförande Ursula von der Leyen, i en drygt tre minuter lång filmsekvens, ett omfattande stöd till pandemidrabbade medlemsländer.

Idén är enkel, förklarar von der Leyen, även om företag går på knäna och de anställda har mindre att göra så ska man inte avskeda. Tills pandemin blåst över ska de anställda istället kompetensutvecklas:

‒ Vilket är till fördel för både företaget och de anställda, säger EU-kommissionens ordförande i filmklippet.

För när väl krisen är över kan de ekonomiska hjulen snabbt rulla igång igen.

Den här typen av stödmekanismer kan vara användbara för de länder som lider mest av de sociala och ekonomiska effekterna.

Detaljer om lånevillkor med mera har ännu inte presenterats men det har redan läckt ut att budgeten är på hela 100 miljarder euro och att det alltså handlar om lån.

Kommissionens namn på projektet är State supported shortime work (förkortat: Sure) och är inspirerat av Kurzarbeit, som efter finanskrisen 2008 hjälpte miljoner tyskar att behålla sina jobb. Likheter finns också med de korttidspermitteringar den svenska regeringen precis beslutat om för att klara jobben under pandemin.

Arbetsvärlden tog kontakt med svenska europaparlamentariker och frågade vad de tycker om kommissionens förslag.

‒  I grunden är jag ingen vän av att EU ska reglera arbetsmarknaden. Men i dessa tider tänker jag att det kan behövas temporära stöd för att visa att EU kan leverera, säger Centerpartiets Abir Al-Sahlani som sitter i sysselsättningsutskottet.

Abir Al-Sahlani. Foto: Riksdagen.

Hon tillägger att vi inte kan tillåta att våra handelspartners kollapsar.

‒  Det skulle vara förödande för den svenska ekonomin. Den här typen av stödmekanismer kan vara användbara för de länder som lider mest av de sociala och ekonomiska effekterna.

Däremot tror hon inte Sverige kommer behöva använda sig av lånen.

‒ Men jag tycker att vi ska visa solidaritet.

Sverigedemokraten Peter Lundgren menar att EU är för sent på bollen och att åtgärderna inte kommer att räcka. Han vill istället förhandla fram resurser genom långtidsbudgeten.

‒  The Green Deal får helt enkelt skjutas lite grann på framtiden. Det som händer nu är så akut. Och från strukturfonderna går det att plocka pengar för att hjälpa medlemsländerna.

‒ Pandemin är ett förödande slag mot hela arbetsmarknaden. Jag är rädd för att det, milt uttryckt, kommer att bli väldigt besvärligt.

Socialdemokraten Johan Danielsson menar också att situationen är allvarlig men delar inte Peter Lundgrens analys om vad som behöver göras. Han tror att Ursula von der Leyen teoretiskt har rätt när hon säger att Sure kan rädda europeiska löntagare och företag och göra det möjligt att starta upp EU:s ekonomi när pandemikrisen är över.

‒ Sedan ligger djävulen i detaljerna. Vi har inte sett det färdiga förslaget än. Hur ska upplåningen gå till? På vilka kriterier kan man ta del av pengarna? Hur ser lånevillkoren ut?

Johan Danielsson. Foto: Joacim Schwartz.

Men förslaget som sådant är rätt väg att gå menar han.

‒ Det är därför vi infört ett sådant system i Sverige, för att hjälpa företag att övervintra krisen och se till att man inte behöver säga upp personal.

Förslaget, säger Ursula von der Leyen, är ett sätt att visa både europeisk solidaritet och en framtid för Europa. Johan Danielsson håller med och menar att det är bra att EU med förslaget agerar snabbt och skapar förutsättningar för medlemsstaterna.

Om alternativet är skenande arbetslöshet eller coronaobligationer, är det här att föredra.

‒ För det har blivit en väldigt polariserad diskussion mellan staterna i rådet, med ett högt tonläge som man kan oroa sig för.

Även moderaternas Jessica Polfjärd menar att förslaget är rätt.

‒ Detta kan bli en byggsten i arbetet för att snabbt kunna få ekonomin på fötter igen. Om alternativet är skenande arbetslöshet eller coronaobligationer, (gemensam upplåning, red anm.) är det här att föredra, svarar hon via mejl.

Men med ett varnande finger:

‒ För oss är det otroligt viktigt att förslaget förblir temporärt och inte en permanent transferering till andra länders a-kassor. Det ska också sägas att det är bra att även Sverige kan få ta del av instrumentet eftersom vi nu infört korttidspermitteringar.

Europafacket välkomnar likaså förslaget, med tillägget att det även ska inkludera egenföretagare och de som arbetar inom gig-ekonomin.

Gert Lundstedt
3 apr 2020 | 07:25

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev