Oppositionen tvekar att följa V och fälla regeringen på las M, KD och SD är avvaktande. Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt (V) kan få svårt att få stöd i riksdagen för ett misstroendeförslag mot regeringen. Foto: Jonas Ekströmer / TT

Oppositionen tvekar att följa V och fälla regeringen på las

Arbetsrätten Det är tveksamt om Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt kan få stöd i riksdagen för ett misstroendevotum mot regeringen, baserat på ändringar i las. Det erfar Arbetsvärlden.
27 feb 2020 | 14:19
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna har vid olika tillfällen sedan januariöverenskommelsen, sagt sig vilja fälla regeringen Stefan Löfven när möjlighet ges.

De har också på ett otraditionellt sett samarbetet med Vänsterpartiet i riksdagen och gått emot regeringen i frågor om såväl arbetsförmedlingen som extra miljarder till kommuner och regioner.

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt, å sin sida, har hotat att väcka misstroendevotum mot statsministern om förslagen i januariavtalet om att ändra lagen om anställningsskydd blir verklighet.

Förslag: Ingen rätt ogiltigförklara uppsägning

Hotet upprepade vänsterns partiledare så sent som i förra veckan, då tidningen Arbetet avslöjade att den pågående las-utredningen tagit fram ett förslag om att uppsägning av personliga skäl inte ska gå att ogiltigförklara i bolag med upp till 15 anställda eller däromkring.

Om den här typen av förslag läggs på riksdagens bord passerar regeringen en av de röda linjer som Vänsterpartiet har satt upp. Då är vi redo att avsätta regeringen Löfven

Enligt dagens regler kan arbetstagaren kräva att uppsägningen inte ska gälla i en rättslig process. Under tiden löper anställningen vidare.

”Om den här typen av förslag läggs på riksdagens bord passerar regeringen en av de röda linjer som Vänsterpartiet har satt upp. Då är vi redo att avsätta regeringen Löfven”, twittrade Jonas Sjöstedt efter Arbetets artikel.

Arbetsvärlden kunde tidigare berätta att enmansutredaren Gudmund Toijer landat i att företag ska kunna undanta sex anställda från turordningsreglerna i las.

Men vår rundringning till M, KD och SD visar att inget av dessa partier i dag är redo att avsätta regeringen på grundval av de förslag som läckt från las-utredningen.

Det finns väl ingen i de gamla allianspartierna som kramar de här reglerna

Desirée Pethrus, KD:s talesperson i arbetsrättsliga frågor, säger att hon har svårt att tro att V kan få stöd i riksdagen för att ställa sig bakom ett misstroendevotum baserat på las.

Kristdemokraternas arbetsrättspolitiska talesperson Désirée Pethrus. Foto: Jessica Gow / TT

− Det finns väl ingen i de gamla allianspartierna som kramar de här reglerna.

− Men jag har svårt att tro att Kristdemokraterna skulle stötta ett misstroendevotum på grund av ändringar i las, som går i den riktning som vi skulle vilja göra.

− Samtidigt måste det finnas skydd mot godtyckliga uppsägningar och på grund av graviditet eller föräldraledighet, eller om någon använder sina grundlagsskyddade rättigheter som visselblåsare, säger hon.

KD vill fälla regeringen, men huruvida man ska ställa sig bakom Jonas Sjöstedt blir i förlängningen en politisk bedömning, påpekar Désirée Pethrus, som partiledningen måste göra men också baserat på vad man kan förhandla till sig.

Vi vill byta regering, och när V är redo att på riktigt göra detta kommer vi inte tveka en sekund

Även Moderaterna är tveksamt till att fälla regeringen på grund av las-ändringar.

”Utredningen är inte klar och det finns inget färdigt förslag att ta ställning till. Men vi kommer inte väcka misstroende mot statsråd i enskilda sakfrågor som vi tycker är bra”, meddelar partiets pressavdelning i ett mejl, där man också noterar att man vill invänta las-utredningen.

Moderaterna tillägger: ”Vi vill byta regering, och när V är redo att på riktigt göra detta kommer vi inte tveka en sekund”,

SD: Pressen ökar på parterna

− Vi vill ju ta varje tillfälle i akt att byta ut den här regeringen. Men det bygger lite på att det finns något hållbart som alternativ, säger Magnus Persson, Sverigedemokraternas arbetsmarknadspolitiska talesperson.

Magnus Persson, SD:s arbetsmarknadspolitiska talesperson.
Foto: Henrik Montgomery / TT

Han påpekar att frågan om personliga uppsägningar är en del av ett större förslag och det till syvende och sidst är parternas förhandling som är avgörande.

− Men om de inte skulle lyckas så är det först då vi har hela bilden klar för oss. Så vi får avvakta.

− När det gäller turordningsreglerna så har vi ett förslag som sträcker sig mellan två till fem undantag.

Magnus Persson kallar Jonas Sjöstedts utspel om las för ett ”skrämskott”.

− Det har varit lite turbulent i förhandlingarna. Men nu ökar pressen på LO och övriga arbetsmarknadsparter att komma framåt.

Magnus Persson fortsätter:

− Vi har sagt att vi kan fälla regeringen, men inte sagt under vilka premisser vi ska göra det.

− Men vi tycker ju att regeringen Löfven är skadlig, det har vi sagt från dag ett.

27 feb 2020 | 14:19

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev