Många tjänstemän hittar nya jobb eller börjar plugga Foto: Jessica Gow / TT

Många tjänstemän hittar nya jobb eller börjar plugga

Nya jobb Allt fler tjänstemän som har förlorat jobbet har börjat studera eller har valt att skola om sig. Det visar ny statistik från TRR. Arbetslösheten i pandemins spår är fortfarande hög, men många på arbetsmarknaden hittar också nya vägar.
17 mar 2021 | 11:05
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Under pandemin från mars 2020 till februari ett år senare har totalt 2563 uppsagda tjänstemän inom hotell- och restaurangbranschen och turistnäringen ansökt om stöd hos TRR. Inom flygbranschen har 611 tjänstemän gjort detsamma.

– Ungefär hälften av tjänstemännen i dessa branscher har redan kommit ut i en ny, positiv lösning. Av dem har nästan 80 procent fått ett nytt arbete och 20 procent har påbörjat studier, säger Lennart Hedström, vd på TRR.

Den som är öppen för nya vägar och kan tänka sig att byta bransch eller bygga på ny kompetens har större chans att ställa om

 

Lennart Hedström, vd TRR
Foto: TRR

Det är tydligt att den som är öppen för nya vägar har en större chans att hitta en lösning. Det som skiljer tjänstemännen i branscherna som berörts av pandemin från andra, är att de i högre utsträckning väljer studier som ny sysselsättning jämfört med genomsnittet. Fler väljer också att skola om sig helt. Åtta av tio tjänstemän från flygbranschen har exempelvis valt att skola om sig. Motsvarande siffra för de som arbetar inom hotell- och restaurangbranschen och turistnäringen är att sju av tio har valt denna väg.

 

Snabbare att hitta ny sysselsättning trots pandemin

Det har trots pandemin också gått snabbare än under åren innan för de tjänstemän som förlorat sina jobb att starta företag, få ett nytt arbete eller börja studera. Som ett exempel kan nämnas att det under pandemiåret tog i genomsnitt 183 dagar för de uppsagda tjänstemän som fått stöd av TRR att få en lösning jämfört med 216 dagar under 2019.

– Den som är öppen för nya vägar och kan tänka sig att byta bransch eller bygga på ny kompetens har större chans att ställa om, säger Lennart Hedström.

Siffror visat att det är de som arbetar i hotell- och restaurangbranschen som snabbast hittar en lösning. Av de 3174 uppsagda tjänstemännen från hotell och restaurangbranschen och turistnäringen samt flygbranschen har 1564 hittat en ny riktning. Sju av tio har fått ett nytt arbete, en av fem har börjat studera och två procent har startat eget företag.

Närmare en tredjedel av de uppsagda fick nytt jobb i samma bransch som tidigare. Drygt en av tio fick arbete inom offentlig sektor och ungefär lika många fick jobb inom handel och försäljning. Det vanligaste nya yrket var administratör följt av säljare, ekonomiassistent, receptionist och kundtjänstmedarbetare.

Av de som fick nytt jobb fick drygt en tredjedel högre lön än tidigare, medan ungefär lika många behöll en liknande lön som tidigare. En tredjedel fick lägre lön.

Nyhetsbrev

Tuffare omställning för anställda inom flygindustrin

För dem som tidigare har varit anställda i flygindustrin är det tuffare. För flera av dem har omställningen inneburit en sämre ekonomi. Ungefär hälften av de tidigare anställda inom flygindustrin och som nu har fått ett nytt arbete har tvingats gå ner i lön. Närmare en tredjedel av dem som förlorat sitt jobb i flygbranschen fick ett nytt arbete inom transport och rederi, en av tio fick arbete inom offentlig sektor och ungefär en lika stor andel fick nytt jobb inom handel och försäljning.

Statistiken omfattar dock inte alla eftersom den endast innefattar de som har varit anställda på företag med kollektivavtal och som har varit tillsvidareanställda.

Stort intresse för kompetensutveckling

Att intresset för kompetensutveckling är stort visar också ny statistik från Omställningsfonden. I en

Eva Wickström, vd Omställningsfonden

Sifoundersökning där 100 personer mellan 18-79 år har svarat anser 32 procent att behovet av kompetensutveckling på deras arbetsplats har ökat under pandemin. Samtidigt säger närmare fyra av tio att de saknar möjlighet till kompetensutveckling på sin nuvarande arbetsplats.

– Många medarbetare ser ett behov av kompetensutveckling på arbetsplatsen som en direkt konsekvens av pandemin. För att klara dagens och framtidens utmaningar krävs det medvetna satsningar på kompetensutveckling och vidareutbildning, säger Eva Wikström, vd på Omställningsfonden.

17 mar 2021 | 11:05

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev