EU-fond öppnas upp för omställningsorganisationer Medlen i EU:s socialfond kommer även kunna användas för att stödja yrkesverksamma. Foto: Fredrik Sandberg / TT

EU-fond öppnas upp för omställningsorganisationer

Coronakrisen Även organisationer i civilsamhället ska kunna söka extra medel från EU:s socialfond för att bekämpa pandemins effekter på arbetsmarknaden, enligt beslut som togs i dag av socialfondens övervakningskommitté. Det rör totalt cirka 280 miljoner euro, varav civilsamhällesorganisationer kan söka 25 procent.
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Med anledning av pandemins inverkan på ekonomin och arbetsmarknaden skjuts extra medel om cirka 280 miljoner euro, eller 2,8 miljarder kronor, till EU:s socialfond under 2021–2023. Syftet är att de ska användas för att stärka den nationella arbetsmarknadspolitiken.

I regeringens ursprungliga förslag skulle endast Arbetsförmedlingen kunna ansöka om medlen. Men efter påtryckningar från TCO och LO, som sitter med i övervakningskommittén, tillgängliggörs 25 procent av medlen för andra aktörer, exempelvis civilsamhällesorganisationer så som parternas omställningsorganisationer. Det står klart efter beslutet som fattades i dag, fredag, av övervakningskommittén.

Vårt perspektiv i detta arbete har varit att medlen måste tilldelas brett

Det innebär bland annat att medlen även kan användas för att ge stöd åt yrkesverksamma.

Antalet arbetslösa TCO-medlemmar har ökat med 50 procent jämfört med innan pandemin, vilket är en dubbelt så stor ökning som för det totala antalet inskrivna arbetslösa på Arbetsförmedlingen, enligt TCO.

– Vårt perspektiv i detta arbete har varit att medlen måste tilldelas brett och ska kunna komma arbetslösa såväl som yrkesaktiva till del, utifrån ett tydligt fokus på individens kompetens och arbetsmarknadens behov. Vi välkomnar därför att även organisationer i civilsamhället får ta del av medlen inom socialfonden, säger Therese Svanström, ordförande i TCO, en kommentar.

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar