Lagerarbetare som vägrade munskydd fick sparken − rätt enligt AD Att tvingas bära munskydd på jobbet var inget ovanligt krav, under den tid en lagerarbetare vägrade just det. Och fick sparken.Personen på bilden bär ett andningsskydd, inte ett munskydd.Foto: Janerik Henriksson/TT

Lagerarbetare som vägrade munskydd fick sparken − rätt enligt AD

Arbetsrätt En arbetstagare är skyldig att lyda arbetsgivarens order. Såvida det inte är fara för liv och hälsa. Att vägra jobba utan munskydd är ett "mycket allvarligt brott", enligt en enig domstol.
1 dec 2022 | 10:37
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
1
+1
1

Det var i april 2021 som ett logistikföretag införde krav på ansiktsskydd på lagret i södra Stockholm. Anställda som rörde sig just på lagret skulle bära munskydd, munvisir eller visir som täckte hela ansiktet.

En anställd man vägrade. Samma dag beslutet kom ifrågasatte han det. Mannen menade att han skulle få hälsoproblem som huvudvärk, sömnsvårigheter och förvärrad tinnitus om han tvingades jobba med ansiktsskydd.

Arbetsgivaren försökte underlätta för mannen

Mannen kunde då delvis jobba i andra delar av lokalen, där man inte behövde skydd eftersom det gick att hålla avstånd. Men han gick ändå in på lagret, utan skydd för ansiktet.

Nya diskussioner tog vid, och mannen gick hem. När han kom tillbaka fick han en skriftlig erinran. Han sjukanmälde sig. När han återigen kom tillbaka bar han inget skydd för ansiktet.

Dagen efter fick han beskedet att han är avskedad med omedelbar verkan.

Drev fallet till Arbetsdomstolen

Han tog då hjälp av sitt fackförbund, Privat- och offentliganställdas förbund som drivit fallet till Arbetsdomstolen (AD).

Under onsdagen kom domen. AD ger arbetsgivarsidan rätt i att avskeda mannen.

I princip är en arbetstagare skyldig att lyda arbetsgivarens order. Men det finns undantag.

AD: ”Ett mycket allvarligt brott”

Ett är om en order utsätter en arbetstagare för ”fara för liv och hälsa”. Det är bland annat det domstolen tittat på i det här fallet.

Men de vetenskapliga artiklar som mannen och hans förbund. POA, hänvisat till har inte med användningen av visir att göra, skriver domstolen.

Och hans läkarintyg baseras på snarast på mannens egna uppgifter, än läkarens bedömning.

Enligt AD skulle var mannen helt enkelt skyldig att lyda ordern. Att vägra och jobba utan skydd anser domstolen är ett ”mycket allvarligt brott”.

POA ska ersätta motparten, Almega, för rättegångskostnader på drygt 323 100 kronor.

Ledamöterna i domstolen var eniga.

1 dec 2022 | 10:37
Om skribenten
Reporter på Arbetsvärlden

Relaterad läsning

Visa artikelns 2 kommentarer
Kommentera
  1. Av Jenny Lundkvist 7 apr 2023:

    Notera att personen på bilden bär ett andningsskydd som skyddar bäraren mot smitta, inte ett munskydd vilket har en helt annan funktion.

    • Av Anders Ljung 2 maj 2023:

      Tack för din kommentar vi har uppdaterat bildtexten.

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev