Ovaccinerad personal avstängd – nu stämmer facket Aleris När sjukhuset införde krav på vaccination för anställda, skickades tre sköterskor som vägrade hem utan lön. Foto: Anupam Nath/AP

Ovaccinerad personal avstängd – nu stämmer facket Aleris

Runt årsskiftet skickades tre undersköterskor som vägrat vaccinera sig hem från sjukhuset där de jobbade. De har inte fått lön sedan dess. Nu stämmer Kommunal arbetsgivaren Aleris.
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
2

I november förra året mbl-förhandlades ett vaccinationskrav för alla anställda på ett närsjukhus som drivs av Aleris i Stockholm. Förhandlingen slutade i oenighet, facket var alltså inte med på kravet.

Tre undersköterskor vägrade vaccinera sig. Runt årsskiftet skickades de hem vid olika tidpunkter utan lön

Något som fått fackförbundet Kommunal att nu stämma Aleris till Arbetsdomstolen (AD).

Enligt stämningsansökan har de sedan dess stått till arbetsgivarens förfogande, men inte kunnat jobba eller få lön.

”Det går inte att säga att det är uppsagda”

Bolaget stäms både för kollektivavtalsbrott, och brott mot anställningsskyddet.

– Det går inte att säga att de är uppsagda. Företaget har aldrig sagt att de inte är välkomna tillbaka. Men vad betyder det om en arbetsgivare skickar hem mig utan lön, säger Anne Alfredsson som är jurist på fackens arbetsrättsliga byrå LO-TCO Rättsskydd till tidningen Kommunalarbetaren.

Det finns ingen arbetsrättslig praxis när det kommer till vaccinationskrav på arbetsplatser.

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar