Unionen stämmer företag som övervakade it-tekniker Via gps kunde såväl chefen som kunder se exakt var de anställda var. Foto: Fotograferna Holmberg/TT

Unionen stämmer företag som övervakade it-tekniker

Övervakning på jobbet Ett företag spårade sina it-tekniker via gps. Bolaget gav också ut en länk till kunder så att de kunde följa teknikerna i realtid. – Det här ska ingen individ behöva tolerera, säger Unionens förbundsjurist Susanna Kjällström som tar företaget till domstol.
21 okt 2022 | 13:59
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

När it-teknikerna skulle ut till kunder på uppdrag, kunde såväl chefen som kunden följa varenda rörelsen via gps.

– Det här ska ingen individ behöva tolerera. Det är en alltför närgången övervakning och en kränkning av den personliga integriteten, säger Susanna Kjällström, förbundsjurist på Unionen i en kommentar.

Förbundet har uppmärksammat företaget tidigare för att få det att slutet. Men spårningen av it-tekniker pågick under ett och halvt år. Nu ska den ha upphört.

Praxis på området saknas

Unionen vill nu få fallet prövat i Arbetsdomstolen (AD), som ett eventuellt brott mot dataskyddsförordningen.

– Det finns ännu ingen praxis för ärenden av det här slaget. Vi tycker att det är extra allvarligt då det rör förhållandet mellan arbetsgivare och de anställda och den beroendeställning det innebär. Skyddet av personuppgifter är en mänsklig rättighet i Europakonventionen, säger Susanna Kjällström vidare i ett pressmeddelande.

21 okt 2022 | 13:59
Om skribenten
Reporter på Arbetsvärlden

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev