”Vägarna in måste befolkas mer av tjejerna” Foto: Ewa Persson
Jonas Almeling, Startup Grind, i startupklustret Sup46.

”Vägarna in måste befolkas mer av tjejerna”

Digitaliseringen Sveriges startupscen är en av världens hetaste, och en styrka sägs vara förmågan till mångfald. Men kvinnorna är fortfarande underrepresenterade.
20 nov 2015 | 10:27
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

På Sup46 träffas stora delar av Sveriges startupscen. I ett vanligt kontor i Stockholms city, ovanför Gallerian, som innehåller kontorsarbetsplatser och en enkel pub med fotbollsspel, pingisbord och soffhäng. Puben är inte helt olik en fritidsgård.

Här träffas folk från hela landet, och från andra länder, och här har några av Sveriges mest intressanta startupentreprenörer kontor. Puben är öppen för de som vill knyta kontakter och besöka olika branschevenemang, medan medlemmarna med kontorsplatser fått ansöka om medlemskap, nu är de uppe i ett 60-tal. På Sup46 möter unga entreprenörer investerare, mentorer och partners. De flesta är män. På svarta tavlan i puben har Sveriges närings- och innovationsminister Mikael Damberg med krita skrivit: ”Go conquer the world”.

Passion behövs – och investerare

Här sitter Jonas Almeling och pratar med några unga entreprenörer. Själv är han familjefar och har passerat 40, men tillhör skaran något äldre, ofta män, som finns runt de unga talangerna. Som affärsutvecklare på det globala nätverket Startup Grind, hjälper han nystartade företag, eller de som är på väg att starta, med idéer och kontakter.

– Själv tittar jag mycket på balansen i livet, för att få energi för min familj. Men är du 22 och satsar på det här, då lägger du 180 procent på att bygga bolaget. Det blir ett sätt att leva. Hela ditt liv präglas av det, för det är så passionerat. Det krävs om du ska bygga något riktigt stort.

För att bli stor behövs investerare. Och enligt Jonas Almeling tittar investerarna just på drivkraften hos entreprenörerna – ju mer dedikerad, desto mer intressant.

Så det är inte bara idéerna, det är människorna som är viktiga för investeringarna?

– Ja, mycket mer människorna. Affärsidén är kanske inte alltid så viktig som entreprenören, och grundarteamet. Ofta tittar man på sammansättningen och på om de har rätt drivkrafter.

Sveriges startupscen har inspirerats mycket av Silicon Valley, men enligt Jonas Almeling är den svenska startupvärlden före i flera avseenden, varav ett är diversifieringen. Eller på vanlig svenska: mångfalden.

”Vi har fortfarande en utmaning i att vi saknar tjejer, men det är vägarna in i den här världen som fortfarande måste befolkas mer av tjejerna.”

– När branschtidningen Breakit.se listade Sveriges 14 hetaste startups, då hade hälften av dem blandade nationaliteter i grundarteamen. Vi förstår oss på att det är viktigt.

Men ett problem är ju bristen på kvinnor?

– Ja, vi har fortfarande en utmaning i att vi saknar tjejer, men det är vägarna in i den här världen som fortfarande måste befolkas mer av tjejerna. Jag tycker att organisationerna nu med en helt annan tydlighet tar en annan position i att man vill ha med tjejerna. Men det kommer fortfarande dröja länge tills de är här på allvar.

Du har ju kontakter över hela världen, ser du skillnad mellan Sverige och andra länder i den frågan?

– Jag tycker framför allt att det är en viktig del av våra samtal här. Och att många nu försöker agera. Sedan är det fortfarande svårt att ha en 50-50-representation – om jag ber folk räcka upp handen på frågan: vem vill göra det här, då kommer det fortfarande vara betydligt fler killar än tjejer som räcker upp handen, och det finns fortfarande färre tjejer att fråga. Man behöver lägga ner mer krut på det här, alltifrån när det gäller föredragshållare till att besätta styrelser.

20 nov 2015 | 10:27
Om skribenten
Tf chefredaktör

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev