Den svenska arbetsmarknaden är starkt könssegregerad efter traditionella könsroller, det är också en av anledningarna till att löneskillnaderna i Sverige fortfarande är märkbara mellan män och kvinnor.
Inte heller digitaliseringen och den heta startupscenen har i grunden lyckats förändra den könssegregerade arbetsmarknaden. I stället har könssegregationen fortsatt och gått åt fel håll på teknik- och utvecklarsidan inom den unga IT-sektorn visar SCB:s yrkesstatistik (se diagram).
Men debatten om bristen på kvinnor i branschen klättar uppåt på dagordningen, och nu tas flera konkreta initiativ för att åstadkomma förändringar.
– Det här är en väldigt bra bransch för den som vill göra karriär, här finns alla möjligheter: du behöver inte vara stark, det är inte smutsigt, lönerna är bra, det finns en framtid och du kan jobba flexibelt – ja, det finns alla plus här. Och ändå väljer inte kvinnor den här yrkesvägen. Då görs det flera fel på vägen.
Branschen har startat en 50/50-klubb
I våras startades ett kvinnligt nätverk, 50/50-klubben, för att stötta varandra. Nätverket driver också frågan om att öka jämställdheten i branschen och att locka till sig fler kvinnor. Målet är hälften kvinnor, hälften män på alla nivåer i branschen.
Det säger Pernilla Rydmark, ansvarig för Internetfonden på Internetstiftelsen, IIS, som varje år delar ut pengar till olika internetprojekt. Hon är också en av dem som för en debatt om bristen på kvinnor, och om att mer måste göras.
Kvinnorna finns i branschen men jobbar med designen och innehållet, på webben och som journalister. När det gäller utvecklingen av tekniken och kodningen, det som bestämmer förutsättningarna för innehållet, är det männen som styr.
Många kvinnor hoppar av
I somras gjorde IIS tillsammans med Unionen och Ericsson en undersökning där man frågade unga kvinnor vad de tycker om IT-branschen.
– Och inte helt förvånande visade svaren att de inte kan identifiera sig med branschen, konstaterar Pernilla Rydmark. De anser sig inte passa in, och det i en bransch som egentligen borde ha alla förutsättningar att vara jämställd. Då måste man fråga sig: vilka signaler skickar vi ut som gör att kvinnor inte känner sig välkomna?
”Alla investerare vill se fler kvinnor, men de finns inte där.”
Andelen kvinnor på datavetenskapliga utbildningar fortsätter vara låg. Studier visar att avhoppen från utbildningarna är fler bland kvinnor än män. En av anledningarna, säger Pernilla Rydmark, är att männen redan kan programmera när de börjar utbildningen, kvinnorna som ska lära sig på utbildningen är i minoritet och blir lätt osynliggjorda, och de hoppar av. Avhoppen fortsätter också när de börjar jobba.
– Det är en grabbig bransch men absolut inte kvinnofientlig, man talar inte nedlåtande om kvinnor, säger Pernilla Rydmark. Men man har väldigt lätt att osynliggöra kvinnor för att de kanske inte sitter på den grundläggande tekniska kompetensen. Det finns alltid en risk för en förminskning av vad man kan bidra med.
Den svenska startupscenen är het i dag, en av världens hetaste.
– Och alla investerare vill se fler kvinnor. Men de finns inte där. Vi kan inte dra fram samma kvinnor hela tiden. Hur får vi nya tjejer att våga skapa startups inom IT i lika hög grad som killarna?
Lättare att nå barn och ungdomar
IIS stöttar projekt i skolan som ofta drivs av kvinnliga lärare och som vänder sig lika mycket till flickor som till pojkar. Men motsvarande projekt inom det befintliga arbetslivet saknas.
– Det tar väldigt lång tid om vi bara ska få in tjejer genom förändringar i grundskolan och uppåt. Vi är många som skulle vilja se större möjligheter att byta karriär mitt i livet, till IT-branschen. Det hade kunnat öka mångfalden på ett helt annat sätt om det fanns yrkeshögskolor där kvinnor kunde utbilda sig till programmerare till exempel.
– Jag skulle vilja sätta våra pengar i projekt som förändrar branschen. Men folk skickar inte in den sortens ansökningar. Det är jobbigt att förändra inifrån.
Inte heller IIS själv kommer undan problematiken. Man har en tung infrastrukturutveckling där ett antal utvecklare arbetar, och alla är män. Stiftelsen fick också kritik för några år sedan för bristen på kvinnor under Internetdagarna, bland annat i paneler som handlade om teknikfrågor.
I år försöker man arbeta än mer proaktivt genom att ha en heldag under Internetdagarna, som hålls i nästa vecka, om just kvinnorna i branschen.
– Då hoppas jag att många teknik- och IT-chefer kommer. För många av dem är män och de behöver ett kunskapslyft i den frågan för deras rekryteringsarbete.