Sportchefen i Coronakuppen åtalas för grovt bokföringsbrott Foto: Stina Stjernkvist, Fredrik Sandberg/TT. Stefan Hörberg/Rithuset AB, Trons/TT
Den tidigare sportchefen i speedway-klubben Masarna som slussade Coronakuppens pengar ur landet åtalas för grovt bokföringsbrott.

Sportchefen i Coronakuppen åtalas för grovt bokföringsbrott

Coronakuppen Tidigare sportchefen för speedwayklubben Masarna slussade Coronakuppens covidpengar utomlands. Nu åtalas han för grovt bokföringsbrott, mot sitt nekande.
22 aug 2024 | 06:30
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

När blufföretaget Eventor lurade till sig miljoner från statliga myndigheter kom en betydande del från Tillväxtverket som betalade ut covidstöd på falska grunder. Spåren i härvan som avslöjades av Arbetsvärlden i februari 2022 i ett redaktionellt samarbete med Nerikes Allehanda och Borlänge tidning, och kom att kallas Coronakuppen, ledde bland annat till sportchefen för den numera konkursdrabbade speedway-klubben Masarna. Genom sitt konsult- och redovisningsbolag Uppgård Konsult slussade han sammanlagt 1,3 miljoner kronor till konton utomlands. Men när även det bolaget gick i konkurs visade det sig att det inte var det enda som inte stod rätt till i bolaget. 

Nu åtalas Roger Uppgård för tre fall av grovt bokföringsbrott, varav två grova. Bland annat ska han för bolaget ha redovisat tillgångar som inte kunnat beläggas. Efter 2020 har han slutat upprätta årsredovisning överhuvudtaget.

– Det är min uppfattning att han har känt till vad som förekommit och kan hållas straffsrättsligt ansvarig för det, säger Timothy Danielsson, åklagare vid Ekobrottsmyndigheten och tillägger

– I det nuvarande väckta åtalet är det inte relevant om det rör sig om legala eller illegala pengar eller varifrån de kommer. Men det pågår undersökningar i andra delar som överlappar, säger han.  

Svårförklarliga utlandsbetalningar hittades

Just det åtal som nu väntar på att få ett första rättegångsdatum i Falu tingsrätt har inte direkt koppling till Coronabluffen. Men konkursförvaltaren som anmälde bokföringsbrotten, anmälde samtidigt Roger Uppgård för ”medhjälp till bedrägeri”. 

I förundersökningen framgår att när denna försökte utröna varifrån 80-90 procent av Uppgård Konsults icke verifierbara uppgivna intäkter och tillgångar kom ifrån kom hon också covidpengarna på spåren. 

Konkursförvaltaren har tidigare uppgett för Arbetsvärlden att pengar utbetalats från Tillväxtverket till Roger Uppgårds bolags bankgiro för blufföretaget Eventors räkning. Dessa har sedan från juli 2020 förts över i omgångar till konton i London och Bryssel, ett uppdrag han ska ha fått strax över 30 000 kronor för.

Investering i Rumänien

Men under åren 2018-2022 har också stora summor överförts till en kvinna i Rumänien, vilken uppger att hon har haft ett förhållande med Roger Uppgård, enligt konkursförvaltarens anmälan.

I förhör uppger han att det rör sig om en investering i ett fastighetsprojekt på sammanlagt 170 000 euro. Men enligt förundersökningen rimmar det illa med att pengarna förts över i mindre summor och till kvinnans privata och Roger Uppgårds egna privata konton. Några formella dokument som bekräftar investeringen har inte kunnat återfinnas.

Roger Uppgårds bror, som även han som styrelseledamot i bolaget står åtalad i vissa av fallen, uppger dock att den rumänska kvinnan ska ha lurat brodern på pengar. 

Bedrägeriåtal mot Uppgård förbereds

Redan i stämningsansökan antyder Timothy Danielsson att ”ytterligare åtal mot Roger Uppgård kan förväntas under 2024” och bekräftar till Arbetsvärlden att det rör sig om delar som ingår i utredningen kring Coronakuppen.

Nekar till brott

I början av 2023 kontaktade Arbetsvärlden Roger Uppgård för en kommentar på affären med Eventor. Han uppgav då att han utgått ifrån att företaget godkänts av Tillväxtverket och därmed haft rätt till bidraget.  

Även inför denna artikel har tidningen sökt Roger Uppgård på telefon och mejl, men utan resultat. I förhör med polisen uppger han att anledningen till bokföringens oordning beror på att han i maj 2020 fick en stroke och att han därefter inte haft ork att sköta den. 

Roger Uppgård nekar till brott i förhören, både till att de skulle begåtts uppsåtligen eller genom oaktsamhet.

22 aug 2024 | 06:30

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev