Ekobrottsmyndighetens utredning av personerna bakom ”coronakuppen” 2020 drar ut på tiden. Genom bolaget Eventor lyckades personer lura till sig över tre miljoner i coronastöd från fyra myndigheter under pandemiåret. Fifflet avslöjades av Arbetsvärlden, Nerikes Allehanda och Borlänge tidning 2022 och ledde till att bland annat Kulturrådet krävde tillbaka de 1,1 miljoner kronor som de betalat ut till bolaget. De polisanmälde även händelsen. Men två år senare pågår fortfarande utredningen utan utsikter om ett nära förestående åtal, rapporterar Nerikes Allehanda och Borlänge tidning.
– Det är fortfarande så mycket kvar så det inte är meningsfullt att ge någon tidsprognos. Det är fråga om månader i vart fall, säger förundersökningsledare Timothy Danielsson som är fåordig kring exakt hur arbetet framöver ser ut till Nerikes Allehanda och Borlänge tidning.
Det har nu gått två år sedan avslöjandet. Men redan då var en utredning mot personerna bakom Eventor inledd av Ekobrottsmyndigheten. Men det skulle dröja ytterligare ett år innan en första häktning kunde göras.
Sex män omhändertogs i razzia
I en razzia i februari 2023 omhändertogs sex män, misstänkta för inblandning i bluffen. Det som sedan kommit att kallas ”coronakuppen” innebar bland annat miljonutbetalningar som coronakompensation för en påhittad kurdisk kulturfestival.
Men under resans gång kom utredning att växa och Arbetsvärlden kunde i maj 2022 visa hur pengarna slussades ut ur landet via hjälp från dåvarande sportchef och ordförande i den ekonomiskt pressade Speedway-klubben Masarnas. Pengarna som myndigheterna krävde tillbaka var borta för alltid.

Häktad misstänks agerat målvakt
Men av de anhållna förra året som misstänktes för bedrägerier med koppling till coronakuppen och organiserad brottslighet häktades bara en, medan de andra kort därpå släpptes. Den häktade var en man i 24-årsålden som agerat målvakt åt bolaget när korthuset började rasa.
Idag är även den häktade på fri fot, men misstankarna mot honom kvarstår.
– Antalet brott och det faktum att han behövde sitta häktad en tid kan tala för en betydelsefull inblandning. Ett syfte med en brottsutredning är att reda ut hur varje misstänkt varit involverad och vad de känt till om vad andra kan ha gjort. Min bedömning i den frågan påverkar beslutet om ifall ett åtal ska väckas mot någon, och för vilka brott, Timothy Danielsson till tidningarna.
Förutser fällande dom
Men trots den allt snårigare och utdragna utredningen är förundersökningsledaren ändå hoppfull om åtal i slutändan.
– Ja, vi skulle inte ha hållit på med utredningen så här länge om vi inte sett en framkomlig väg. Det kan vara frustrerande att saker tar tid, men hade jag, halvvägs in i utredningen, inte längre kunnat förutse en fällande dom – då hade jag lagt ner den, säger han vidare.