Måste vi stoppa invandringen för att få fart på integrationen? Nyamko Sabuni (L) och Jimmie Åkesson (SD) möttes i en duell i SVT:s partiledardebatt. Foto: TT
Ledare

Måste vi stoppa invandringen för att få fart på integrationen?

Det märktes i partiledardebatten igår att Nyamko Sabuni varit integrationsminister. Hon har en mer realistisk syn på integration än Jimmie Åkesson, skriver Mikael Feldbaum
3 maj 2021 | 15:50
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
1

Man får en känsla av Nyamko Sabunis tid som integrationsminiser när hon dömde ut Sverigedemokraternas och Jimmie Åkessons integrationspolitik med ett ”Vad har du att erbjuda mer än intolerans?”.  Att som Sverigedemokraterna vilja ta bort subventionerade anställningar för nyanlända, skulle ju ytterligare försena inträdet på arbetsmarknaden. Här är Nyamko Sabuni betydligt mer realistiskt lagd.

Det har annars blivit väldigt populärt att vilja stoppa all invandring med hänvisning till att integrationen då ska gå bättre. Att det är av hänsyn till invandrare som man ska stoppa mer invandring. Det är ett märkligt påstående. Och förmodligen totalt kontraproduktivt för de invandrare som redan är här, det vill säga integrationen. Liksom för svenskfödda arbetslösa.

Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson tycks omfamna den här teorin. Men naturligtvis vet hon att det inte är så.

Idén tycks hänga ihop med föreställningen att om vi tar emot fler invandrare så blir arbetslösheten högre. Det är en väldigt statisk och kortsiktig syn på hur ekonomin fungerar.

Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson tycks omfamna den här teorin. Hon svarar i alla fall på Arbetsvärldens frågor som om hon trodde att arbetslösheten skulle försvinna om vi inte haft någon invandring. Men naturligtvis vet hon att det inte är så.

De arbetslösa är som en kö in på arbetsmarknaden. När ekonomin går bra, så får de som har den bästa och svenskaste utbildningen jobb först. Sedan fylls arbetsmarknaden på med nästa utbildningsnivå i kön. Detta vet alla som till exempel jobbar på Arbetsförmedlingen. När det tvärtom blir kris, så ryker de med sämst utbildning först, och sedan nästa nivå och sen nästa. (Jo, att arbetslösheten stiger beror oftast på att konjukturen vänder, inte som man kan få intrycket av Elisabeth Svantesson på att människor helt plötsligt väljer att inte arbeta på grund av dåliga jobbincitament, det vill säga a-kassa.)

Du behöver till exempel knappast en gymnasieexamen, eller kunna särskilt mycket svenska, för att servera på restaurang. Fatima som just kommit till Sverige utan att ha gått färdigt grundskolan skulle bli en utmärkt servitör. Men om jag som arbetsgivare kan anställa Lotta med gymnasieexamen, så gör jag det istället. Fatima får inte chansen förrän högkonjunkturen malt på i flera år och efter att både Anders utan gymnasiexamen och Mohammed med masterexamen först blivit anställda på restaurangen.

Välfärden skriker efter personal. Platser som kan fyllas med invandrare på bara några års sikt. Det här vet kommunerna ute i landet som har svårt att rekrytera välfärdspersonal.

Är nu detta en Bullerby-version av hur integration fungerar? Nej.

Invandrare är räddningen. Men naturligtvis måste investeringen göras. I utbildning. Inte som idag skicka invandrare dit det finns bostäder men inga jobb, låta bli att kompensera kommunerna och hafsa ihop dåligt fungerande svenskundervisning. Det gör att vägen in på arbetsmarknaden stannas upp.

Vad händer med de arbetslösa invandrare som redan finns i Sverige när det kommer fler invandrare? Jo, de hamnar ett snäpp upp i kön. Ett snäpp närmare arbetsmarknaden som växer med fler människor och en växande ekonomi. Integrationen får en skjuts framåt. Och vad händer med de arbetslösa svenskfödda? De puttas nu in på arbetsmarknaden.

Är nu detta en Bullerby-version av hur integration fungerar? Nej, det är faktiskt verkligheten enligt forskningen. Något långsiktigt samband mellan invandring och arbetslöshet finns inte, konstaterar till exempel migrationsforskaren Joakim Ruist.  Integrationen fungerar likadant och tar lika lång tid i Finland, som i stort sett saknar asylinvandring, som i Sverige, konstaterar IFAU. Den är väldigt konstant över tid men påverkas en del av konjunkturen.

Varken intolerans eller minskad invandring snabbar upp integrationen. Det gör faktiskt bara vettiga boendevillkor och utbildning. Så enkelt och så svårt är det.

3 maj 2021 | 15:50
Om skribenten
Chefredaktör

Relaterad läsning

Visa artikelns 1 kommentar
Kommentera
  1. Av Anna 6 maj 2021:

    I allra sista stycket kommer det faktiska problemet med den stora invandringen. Det är inte invandrarnas fel, utan fel på planeringen. Faktum är ju att det per automatik blir bostadsbrist, rejäl sådan, när befolkningen utökas med väldigt många nya på kort tid.

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev