Världsfacket ITUC, tillsammans med LO, TCO och Saco kräver i ett brev till ILO att FN-organet ”skyndsamt ingriper mot den svenska regeringen”. Anledningen är dagens utvisning av den Belarusiska fackliga aktivisten Ala Tsvirko, vars fall Arbetsvärlden rapporterat om. Brevet riktar sig direkt till ILO:s generaldirektör och är undertecknat av alla organisationernas ordföranden.
”Vi uppmanar dig att ingripa och begära att de svenska myndigheterna omprövar Alas fall såväl som andra ansökningar från Belarusiska fackliga. Att du ser till att Sveriges beslut är fullständigt förenliga med landets utfästelser att värna rätten till organisering och internationella regler om non-refoulement och att de inte påverkar möjligheten att få skydd i andra schengen-länder.”, skriver ordförandena i brevet.
Sverige undertecknade ILO-resolution
I juni röstade Sverige för en ILO-resolution i vilken länderna förband sig att inte utvisa fackligt aktiva till Belarus. Detta enligt Genevekonventionens princip om non-refoulement som förbjudet utvisning då risk finns för liv och frihet. EU:s talan för att anta resolutionen fördes av biträdande arbetsmarknadsminister Paulina Brandberg (L).
”Att svenska myndigheter nekar Ala Tsvirko asyl står i bjärt kontrast till grunderna i den resolution som antogs av Internationella Arbetskonferensen i juni i år.”, skriver ordförandena i brevet.
”En biljett till Ryssland”
Sedan 2020 har situationen för fackliga aktivister utanför de regimtrogna facken förvärrats avsevärt. I juli 2022 förbjöds och upplöstes de oberoende facken och åtskilliga av dess lokala och nationella företrädare har dömts till långa fängelsestraff och straffarbete. Det är också det öde som Ala Tsvirko förväntar sig möta om hon återvänder och det som redan skett de två andra i hennes fackklubbstyrelse som inte lyckats fly.
– Jag är helt övertygad om att jag skulle bli arresterad. Jag var en av fyra som brottmålet handlade om. Av oss fyra har två fått sina straff. Två har flytt. Hade jag inte flytt hade jag fått fängelse i flera år, sade Ala Tsvirko till Arbetsvärlden i början av veckan.
Utvisningen ska enligt hennes beslut ske idag, måndag. Tonen i brevet är därefter.
”Vi är extremt oroade över att Ala Tsvirko nekats skydd av de svenska myndigheterna. Hennes möjligheter är nu extremt begränsade – hon måste inte bara lämna Sverige utan hela Schengen. De svenska myndigheterna ger henne en biljett till Ryssland, vilket har format en union med Belarus och ländernas säkerhetstjänster har ett tätt samarbete.”, skriver fackordförandena i brevet.
Arbetsvärlden söker biträdande arbetsmarknadsminister Paulina Brandberg. Tidigare i veckan skrev hon följande till tidningen:
”Som statsråd kan jag inte uttala mig om hur en myndighet eller domstol handlägger och beslutar i enskilda ärenden. Det görs en individuell prövning av skyddsbehovet inklusive principen om non refoulement.”, skrev Paulina Brandberg i ett mejl till Arbetsvärlden.