Frågan om kontorsnärvaro har diskuterats mycket sedan pandemin. Likväl som det påtvingade, men av många uppskattade, hemarbetet som då ökade kraftigt i omfattning.
Många bevittnar en lägre kontorsnärvaro och arbetsgivare beskriver det som svårt att få tillbaka anställda till kontoren. Detta samtidigt som många fackliga organisationer driver på för möjligheten att jobba hemifrån.
Bristen på en egen fast arbetsplats är den största drivkraften för tjänstemän att vilja jobba hemifrån
I en undersökning från Stockholms Handelskammare framgår det att bristen på en egen fast arbetsplats är den största drivkraften för tjänstemän att vilja jobba hemifrån i stället för på kontoret. Det måste betraktas som ett tydligt arbetsmiljöproblem. Vill man att fler jobbar en större del av sin arbetstid på kontoren måste dessa anpassas till de behov arbetstagarna har.
70 procent anser att för arbetsuppgifter som kräver koncentration och fokus är hemmet en bättre plats än kontoret. Men det är intressant att notera att de som har en fast arbetsplats eller ett eget rum på kontoret upplever sig mer effektiva på kontoret än hemma.
Den bilden förstärks när man i undersökningen frågar vad som skulle få arbetstagare att jobba mer på kontoret än idag. I topp ligger bättre möjlighet till ostört arbete, som 32 % svarar. I botten ligger bättre närområde och utbud av restauranger, butiker och kultur, endast 7 % svarar det.
Ett annat sätt att beskriva hur arbetstagarna upplever det är när man jämför en arbetsdag på kontoret med en hemma. En arbetsdag på kontoret har man haft det roligare (71 %), man har rört på sig mer fysiskt (72 %) men man har varit något mindre produktiv (52 %). Vilket innebär att man vid hemarbete har haft det tråkigare och varit mer stillasittande men man har varit lite mer produktiv.
Det kan utifrån detta te sig lite märkligt att det är facken och arbetstagarna som är de som hörs mest med krav på att få jobba hemifrån.
Det kan utifrån detta te sig lite märkligt att det är facken och arbetstagarna som är de som hörs mest med krav på att få jobba hemifrån. Detta trots att det är tråkigare och mer stillasittande. Det beror troligtvis på att det är så man löser problemet med att få en arbetsmiljö som ger möjlighet till koncentration och fokus. Det visar också på att inflytandet över arbetstidens förläggning, när och var man jobbar, uppenbarligen är väldigt mycket värt.
Det är fastighetsägarna som har fått oss att tro att ett bra och modernt kontor i första hand handlar om flashiga och moderna gemensamma arbetsytor, lyxigt kaffe, utökat serviceutbud och centrala lägen. Visserligen trevligt men det kompenserar uppenbarligen inte för det grundläggande behovet av att kunna koncentrera sig och fokusera.
Fastighetsägarnas intresse i detta handlar nog mer om att sådana lösningar innebär ökade intäkter. Genom att skapa en efterfrågan på tjänster genereras nya intäktsströmmar. Men behovet av kontor med möjlighet till koncentration och fokus levererar man inte på tillräckligt bra.
I Dagens Industri kan man läsa om att Skanska nu ska prova en ny affärsmodell som man kallar 3:2. Den innebär att två företag delar på samma kontor och har tillgång till kontoret olika fasta dagar på. Övriga dagar är den som inte kan eller vill jobba på distans förvisad till en loungedel.
Det framgår att den nya affärsmodellen är en vinst för fastighetsägaren. Den som hyr in sig tre dagar i veckan (60 %) betalar 70 procent av en heltidshyra och den som hyr in sig två dagar i veckan (40%) betalar 60 procent av en heltidshyra. Den nya affärsmodellen innebär med andra ord 130 procent i intäkter för fastighetsägaren och två eller tre dagar i veckan där de anställda inte har tillgång till något kontor.
I Financial Times skriver man om en rapport från den brittiska tankesmedjan Center for Cities. Den pekar på att Londonborna har varit mindre benägna att komma tillbaka till kontoren än i andra storstäder runt om i världen.
För att få fler att åka in till kontoren så föreslår man att företagen ska gå in och erbjuda stöd för kostnaderna för resor till och från jobbet. Man menar att det skulle få mycket större effekt än att erbjuda olika förmåner eller flashiga renoveringar av kontoren. Den av världens storstäder som ligger högst i kontorsnärvaro är Paris, där också arbetsgivarna är skyldiga att ekonomiskt stödja resekostnader.
Det är uppenbarligen grundläggande behov som en egen arbetsplats och rimliga kostnader för resor som är avgör hur mycket man vill jobba hemifrån eller på kontoret.
Tjänstemän i Sverige vill ha en egen arbetsplats
Tjänstemän i Sverige vill ha en egen arbetsplats och möjlighet till fokus och koncentration på kontoret. Det är dags att arbetsgivarna börjar efterfråga det av fastighetsägarna.
Det är också dags att facken driver frågan om möjlighet till en egen arbetsplats och möjlighet till fokus och koncentration på kontoren.
Möjligheten att jobba hemifrån ska värnas, men det ska inte vara en flykt från en dålig arbetsmiljö på kontoret.