Det kommer många rapporter om arbetsgivare som vill få tillbaka personalen till kontoren, efter den stora boomen med distansarbete som inleddes under coronapandemin.
Som till exempel de anställda på Försäkringskassan som nu efter sommaren går från ett flexibelt upplägg för distansarbete där man mätt hur mycket man jobbar hemma under ett år, till att de nu ska vara på kontoret tre dagar i veckan.
Ganska rakt emot vad forskningen ser fungera för att få folk till kontoret. Det visar en genomgång av vad som lockar anställda till att vara på plats som statligt finansierade forskning.se gjort.
– Det var en överraskning. I företag med obligatoriska dagar eller tid i procent som man ska vara på kontoret ser vi att folk inte följer reglerna, säger Darja Smite, forskningsledare och professor i programvaruteknik vid Blekinge tekniska högskola till forskningssajten.
Få kommer in tre dagar av fem
I en studie som fastighetsbolaget Arheim gjorde i början av året undersökte man distansarbetet hos 50 olika arbetsgivare med över 500 anställda, både offentliga och privata, i Stockholmsområdet.
Den studien visar att majoriteten har krav på att man ska vara inne på kontoret tre dagar i veckan.
Men att inte ens hälften av de arbetsplatserna kommer upp i 40 procents närvaro på kontoret.
En arbetsplats som ligger centralt lockar
Christina Bodin Danielsson på KTH säger till forskning.se att organisationskulturen är avgörande. Som att skapa en vi-känsla vilket får folk att känna sig engagerade men också att sådant som ergonomi, utrustning, lokalernas utformning och var arbetsplatsen ligger påverkar viljan att ta sig dit.
– I vår studie är det de som har mer centrala lägen som har en högre närvaro. Samtidigt har vi organisationer i vår studie som sitter väldigt långt ifrån stan, men de har satsat jättemycket på organisationskulturen och byggt trevliga miljöer. Det spelar väldigt stor roll vad man gör. Men sitter man centralt i stan behöver man inte anstränga sig lika mycket.
Det är cirka 40 procent av den sysselsatta befolkningen som jobbar på distans olika mycket. Enligt forskning.se är chefer den grupp som gör det mest.