Facket om myndigheter som tystar anställda: ”Det får inte gå till så här” Teckning från rättegången mot de två bröder som misstänks spioneri. Björn Hallberg är utredare på fackförbundet ST, som för ett år sedan tog fram rapporten "Tyst stat". Foto: Anders Humlebo / TT och Fredrik Hjerling
I samband med rättegången mot de två bröder som misstänks som åtalats för att under tio år ha spionerat på Sverige för den ryska underrättelsetjänsten GRU skickade Försvarshögskolan ett mejl att de anställda inte skulle svara media. Björn Hallberg, utredare fackförbundet ST, som för ett år sedan tog fram rapporten "Tyst stat" säger att det upprepat kommer fram nyheter om att det uppenbarligen inte funkar som det ska . Foto: Anders Humlebo / TT och Fredrik Hjerling

Facket om myndigheter som tystar anställda: ”Det får inte gå till så här”

Tystnadskultur i staten För ett år sedan gav Fackförbundet ST ut rapporten ”Tyst stat” om tystnadskulturen i staten. Sedan dess har det förkommit flera fall i offentlig sektor där anställda uppmanats att inte prata med media. ”Gång på gång sipprar det upp sådana här nyheter till ytan om att det uppenbarligen inte funkar som det ska”, säger Björn Hallberg, utredare på Fackförbundet ST.
+1
0
+1
0
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0

Alla anställda i offentlig sektor har en lagstadgad rätt att prata med media och offentliga arbetsgivare får inte göra efterforskningar för att ta reda på vem det är som tipsat media. 

Trots det händer det gång på gång att myndigheter eller andra offentliga arbetsgivare ger direktiv till sina anställda att inte prata med medier.

Olagligt att begränsa yttrandefriheten

”Alla åtgärder som begränsar en enskild medarbetares yttrandefrihet är olagliga”, sa journalisten och yttrandefrihetsexperten Nils Funcke när SVT uppmärksammade att Region Stockholm inför valet uppmanade anställda att inte uttala sig i media om valet.

I samband med att budgetpropositionen presenterades i höstas, uppmanade chefer på Naturvårdsverket enligt Dagens Industri de anställda att inte uttala sig i media om den budget som på tre års sikt innebär en halvering av myndighetens verksamhetsanslag. 

Ett mejl skickades ut till anställda där det stod att ”Ledningen har bestämt att vi inte ska ställa upp på intervjuer i den här typen av frågor under den närmaste tiden”.

Riktlinjer om att anställda inte ska svara media

Och i dag avslöjar Arbetsvärlden att Försvarshögskolan skickat ut ett mejl till anställda med handlingsregler att inte svara om media hör av sig för att ställa frågor om den misstänkte spion som gått kurser på skolan.

Björn Hallberg, utredare på Fackförbundet ST, som för ett år sedan presenterade rapporten ”tyst stat”, säger att de inte har gjort någon ny undersökning om tystnadskulturen i staten sedan dess.  

Man är rädd för att göra minsta lilla uttalande som kan tolkas fel

Björn Hallberg, utredare på Fackförbundet ST

– Men gång på gång sipprar det upp sådana här nyheter till ytan om att det uppenbarligen inte funkar som det ska på myndigheter och på många håll i offentlig sektor. Vi behöver ta ett nytt tag. 

Myndigheter i trängt läge efter valet

Han säger också att många myndigheter befinner sig i ett trängt läge där de inte vet hur de ska hantera det nya politiska läget.  

– Det verkar som att det uppstått en räddhågsenhet på vissa håll, där man är rädda för att göra minsta lilla uttalande som kan tolkas fel. Det kan i extremfallen leda till att man uppmanar anställda att ”ni får inte prata med media.” 

Vad kan facket göra för att komma åt tystnadskulturen?  

– Det vi försöker göra, det vi försökte göra i rapporten tyst stat, är att lyfta hela den här problematiken  till ytan. Vår främsta roll är att zooma in på problemet och därigenom mana politiken och arbetsgivarna att gå fram med nödvändiga lösningar. 

Föreslår en öppenhetsombudsman

I rapporten Tyst stat föreslår ST att en ny myndighet, en öppenhetsombudsman, ska inrättas eftersom ingen av de befintliga instanserna i dag arbetar tillräckligt fokuserat med frågan.  

– Det skulle behövas en aktör som inte bara utövar tillsyn utan också jobbar aktivt med främjande- och utvecklingsarbete. Det är en demokratifråga eftersom det är en yttrandefrihetsfråga. Det här behöver vara en prioriterad fråga, det får inte gå till som det gör på många myndigheter i dag. 

Vad kan facket göra mer? 

– Vi behöver reflektera över hur vi som fackförbund kan engagera oss ännu mer i frågan än att bara föreslå vad andra kan göra. 

Han tar upp situationen på Skogsstyrelsen förra hösten, då många anställda vittnade om en utbredd tystnadskultur, vilket DN rapporterade om.  

– Där var ju vårt lokala fack  väldigt aktiva i frågan och tyckte till omvad som funkade och inte funkade. Det är precis så jag ser att det bör gå till. Jag förstår att de lokala facken inte alltid kan vara i alla frågor, men när möjligheten finns är det väldigt bra att vår röst hörs i den här typen av diskussioner också på lokal nivå.

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar