Försvarshögskolan satte  munkavle på anställda om misstänkt spion Kö in till den första dagen i rättegången mot de två bröder som åtalats för att under tio år ha spionerat på Sverige för den ryska underrättelsetjänsten GRU. I samband med fallet har Försvarshögskolan skickat ut ett mejl till anställda att inte uttala sig om fallet. Foto: Jessica Gow / TT

Försvarshögskolan satte munkavle på anställda om misstänkt spion

Tystnadskultur i staten ”Det som gäller ifall ni blir kontaktade (av medier) är att ni inte ska svara/kommentera”. Så skrev den tillförordnade chefen för Försvarshögskolans uppdragsutbildningar när medier ställde frågor om en av bröderna som misstänks ha spionerat för Rysslands räkning. ”Så får man inte skriva, det är att begränsa meddelarfriheten”, säger yttrandefrihetsexpert Nils Funcke.
19 dec 2022 | 05:31
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Den 25 november i år inleddes rättegången vid Stockholms tingsrätt mot två bröder som misstänks ha spionerat i Sverige för den ryska underrättelsetjänstens räkning. Enligt åtalet ska det ha pågått så länge som tio år, från september 2011 till september 2021, då bröderna häktades. De har suttit häktade sedan dess. I dag inleds den sista rättegångsdagen.

Den 15 november i år publicerade Expressen en artikel inför rättegången där de skrev att en av bröderna, som varit säkerhetsansvarig vid Livsmedelsverket, deltagit i Försvarshögskolans uppdragsutbildningar vid enheten Centrum för totalförsvar och samhällets säkerhet, CTSS, trots att han var spionmisstänkt.

Dagen innan artikeln publicerades skickade den nuvarande tillförordnade chefen för avdelningen för uppdragsutbildningen, Erik Biverot, ut ett mejl till de anställda med rubriken ”Handlingsregler för kontakter med media med anledning av det pågående rättsfallet”.

Yttrandefrihetsexpert: Så där får man inte skriva 

I mejlet stod:

”Det som gäller ifall ni blir kontaktade är att ni inte ska svara/kommentera. Hänvisa media till vår kommunikationsavdelning (Camilla Magnusson).

Det är det direktiv som gick ut förra hösten i samband med att de häktades.”

Nils Funcke

Nils Funcke är journalist och yttrandefrihetsexpert. Han säger att man inte får formulera sig på det sättet. 

– Så där får man inte att skriva, det är att begränsa yttrandefrihet och meddelarfrihet, det finns ett antal JO-utlåtande som har kritiserat det, säger han.

– Det måste i ett sådant där direktiv noga fastslås att var och en har yttrandefrihet och meddelarfrihet och får prata med media. Ordvalet är väldigt viktigt. Men man kan skriva att ”om ni blir kontaktade av media och känner er osäkra och vill ha stöd och hjälp så kan ni få det”. 

Riktlinjer skickades redan för ett år sedan

Erik Biverot säger till Arbetsvärlden att det han gjorde när han skickade ut mejlet den 14 november bara var att ”påminna om att det är den rutinen vi har.”

– Det är bara en ren ordningsfråga, en administrativ regel. Vi har fått direktiv redan förra hösten att eftersom vi inte har insikt i ärendet är det vår kommunikationsavdelning som tar all kontakt med press och sedan kommer de att lotsa vidare om de vill ha intervjuer med oss.

Han hänvisar till ett mejl från i september förra året, i samband med att bröderna häktades. Aftonbladet började ställa frågor kring uppgifter att en av dem gått på kurs på Försvarshögskolan.

Vi har självklart en läxa att lära

Erik Biverot, tf chef uppdragsutbildningen CTSS

Då skickade den dåvarande chefen för enheten för uppdragsutbildningen, Jan Elderoth, ett mejl till de anställda där han skrev att de riktlinjer som gäller är att de anställda ska hänvisa till kommunikationsavdelningen ”om ni skulle få en apropå från media i frågan”.

Är det inte att begränsa de anställdas meddelarfrihet?

– Det är klart att var och en har rätt till meddelarfrihet, säger Erik Biverot. 

– Det är inte så att våra anställda inte får prata med journalister eller så, det är självklart upp till var och en om de vill svara ändå.

Ska meddela alla att meddelarfriheten gäller

Erik Biverot säger att det absolut inte är någon som har uppfattat att de inte får prata med media eller att det finns någon begränsning. 

– Men eftersom du ringer mig kan jag bara vara självkritisk. Man kan alltid göra saker bättre, vi har självklart en läxa att lära.

Han säger också att han som en direkt åtgärd efter vårt samtal ska meddela alla att meddelarfriheten självklart gäller och att den är grundlagsskyddad och att medarbetarna har full rätt att uttala sig om de önskar det. 

Meddelarskydd och meddelarfrihet

Rätten att uttala sig i medier är grundlagsskyddad och gäller alla medborgare. 

För alla som tipsar en redaktion med ansvarig utgivare gäller att journalisten som tar emot tipset enligt lag inte får berätta vem som lämnat tipset, det så kallade källskyddet. Tänk på hur du tipsar så att din arbetsgivare inte kan ta reda på vem som lämnat tipset, använd till exempel inte din jobbtelefon eller jobbmejl.

För offentligt anställda, det vill säga om du till exempel har en myndighet eller kommun som arbetsgivare, är skyddet i grundlagen ännu starkare. Offentligt anställda har rätt att prata med medier utan att arbetsgivaren får ta reda på vem som gjort det. Den går inte att avtala bort.

19 dec 2022 | 05:31

Relaterad läsning

Visa artikelns 1 kommentar
Kommentera
  1. Av Jag heter Camilla Magnusson, kommunikationschef Försvarshögskolan 19 dec 2022:

    Kommentar från Försvarshögskolan: Det får absolut inte råda några missförstånd om våra medarbetares lagstadgade rätt att fritt uttala sig i media, på sociala medier eller andra sätt. Mejlet som sändes ut är missvisande. Vi kommer därför att förtydliga vad som gäller.
    Försvarshögskolan är ett lärosäte med uppdrag att samverka med det omgivande samhället, bland annat genom att medverka i media och delta i samhällsdebatten. Vi uppmuntrar vi våra forskare och experter att dela med sig av sin kunskap, inte minst genom att svara på frågor från journalister. I fallet med de spionåtalade bröderna har flera av våra forskare och chefer, inklusive Erik Biverot, ställt upp på intervjuer med journalister. Vi från presstjänstens sida har heller inte upplevt svårigheter med att få experter att uttala sig, vare sig i denna eller andra frågor.

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev