Inför valet har Region Stockholm försökt hindra anställda från att uttala sig i politiska frågor.
Det rapporterar SVT Nyheter Stockholm om.
Det finns inget lagstöd för att förbjuda anställda från att prata med media. Tvärtom.
– Alla åtgärder som begränsar en enskild medarbetares yttrandefrihet är olaglig, säger journalisten och yttrandefrihetsexperten Nils Funcke till SVT.
Han menar att det är viktigt att skilja på när chefer som företräder myndigheten utåt uttalar sig och när anställda som arbetar i verksamheten gör det.
Utökat skydd att tala med media
Den som arbetar i offentlig verksamhet har dessutom ett utökat skydd mot repressalier i och med att en offentlig arbetsgivare inte får efterforska vem som har pratat med media.
I SVT:s inslag kan man se hur en kommunikationschef försöker styra innehållet i en intervju med en barnmorska om personalbrist inom vården.
Åsa Mörner är barnmorska och ledamot i Vårdförbundets styrelse.
Hon säger att hon under sin tid inte har fått någon utbildning av sina arbetsgivare om sina rättigheter att prata med media.
– Mig veterligen så är det inte något vedertaget att arbetsgivare har någon specifik utbildning kopplad till det. Det kanske finns goda exempel, men det är inget jag själv kan minnas att jag tagit del av personligen och definitivt inget man som regel fått till sig.
Hon tror att arbetsgivare har blivit mer desperata i takt med att allt fler anställda berättar om hur den utdragna vårdkrisen tar sig uttryck i verkligheten.
Men att landstingsledningen försöker lägga munkavle på sina anställda tycker hon är befängt.
– Det handlar om yttrandefrihet, det är en grundläggande frihet vi har i Sverige. Det kan man inte i något politiskt styre fatta ett beslut om att den gäller inte här i vår region eller kommun.
Viktigt att anställda slår larm
Att anställda slår larm och berättar om hur situationen ser ut tycker hon är viktigt.
– Jag ser att fler och fler faktiskt vill tala ut om hur förhållandena ser ut. I en optimal vård, som jag hoppas att vi alla strävar efter, ska det inte behövas. Vi ska ha en god, trygg, säker vård som utgår från individen och en schysst och trygg arbetsmiljö. Men eftersom det ser ut som det gör nu upplever vi att det finns en större och större uppgivenhet hos vårdens medarbetare.
Hon säger att många väljer att sluta och lämna yrket, särskilt bland barnmorskorna.
– Går man länge i en verksamhet där man ser att det inte vidtas rätt åtgärder som inte leder till några konkreta förbättringar så någonstans blir det ett stopp.
Syftet är att garantera personalens och patienternas hälsa
Ytterst är det för patienternas säkerhet som de anställda slår larm. De flesta försöker lyfta frågor internt innan de pratar med media.
– Syftet för alla de personer som skriver avvikelser eller kontaktar media för att rapportera om hur en orimlig situation ser ut, är att garantera både personalens hälsa och patienternas hälsa. Man vill se en förändring, påtala att ”det här är ohållbart”. Det är vårt legitimationsansvar att göra det.
För de arbetsplatser som har en förtroendevald facklig representant finns det möjlighet för facket att stärka de anställdas kunskaper om vilka rättigheter de har.
– Vi önskar att alla arbetsplatser har en förtroendevald, Vi har utbildningar för våra förtroendevalda där vi lyfter och stärker att man har rät att uttala sig och att vi har yttrandefrihet. Den förtroendevalda är kontakten in till oss där vi kan stötta, vägleda, finnas som bollplank och hjälpa till när man till exempel behöver anmäla, men också förankra att yttrandefriheten respekteras.
Efter SVT Nyheters granskning har Region Stockholm JO-anmälts, rapporterar tidningen Journalisten.