Allvarligt läge för pressfriheten i världen För tjugonde året i rad presenterar Reportrar utan gränser pressfrihetsindex. I de mörkröda länderna är läget mycket allvarligt. I de gröna länderna på kartan mår pressfriheten bäst. Foto: Reportrar utan gränser

Allvarligt läge för pressfriheten i världen

Pressfrihet Rekordmånga länder i världen har nu en mycket allvarlig situation för pressfriheten. Och för första gången återfinns två europeiska länder på den listan. ”Att använda media som vapen i auktoritära länder utplånar medborgarnas rätt till information”, säger Christophe Deloire, global generalsekreterare för Reportrar utan gränser.
3 maj 2022
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

I dag, den 3 maj, uppmärksammas pressfrihetens dag.

Reportrar utan gränser har i 20 års tid sammanställt hur pressfriheten ser ut i olika länder. Och årets rapport är dyster läsning.

28 länder hamnar nu på listan över länder där situationen för pressfriheten är mycket allvarlig. Och för första gången hamnar två europeiska länder där: Belarus och Ryssland, som backar i indexet och hamnar på plats 153 respektive 155 av de 180 länder som finns med i indexet.

VÄRST I VÄRLDEN

De tio värsta länderna för pressfrihet i världen:
Syrien 171
Irak 172
Kuba 173
Vietnam 174
Kina 175
Myanmar 176
Turkmenistan 177
Iran 178
Eritrea 179
Nordkorea 180

+ Expandera

Att medborgarna fråntas rätten till information kan också kopplas till ökad internationell spänning, menar Christophe Deloire, Reportrar utan gränser.

– Det kan i sin tur kan leda till den värsta sortens krig, säger hon i ett pressmeddelande.

Finland backar till femte plats

Norge är fortfarande bäst i världen på pressfrihet, enligt indexet, och har toppat listan sedan 2016, då Finland låg i topp. I år har Finland backat till plats 5, från plats 2 förra året.

Arbetsvärlden har skrivit om åtalet som väckts mot tre finska journalister för att de förberett en publicering om den finska underrättelsetjänstens signalspaningsverksamhet.

Säkerheten för svenska journalister hotad

Sverige ligger ganska stadigt på tredje plats, men Erik Halkjaer, som är ordförande för Reportrar utan gränser i Sverige, slår larm om att Sveriges journalisters säkerhet är hotad och där hamnar Sverige betydligt längre ner på listan, på plats 32.

BÄST I VÄRLDEN

De tio bästa länderna för pressfrihet i världen:
Norge 1
Danmark 2
Sverige 3
Estland 4
Finland 5
Irland 6
Portugal 7
Costa Rica 8
Litauen 9
Liechtenstein10

+ Expandera

– Det borde vara en varningsklocka för såväl regering och riksdag som rättsväsendet att öka takten i arbetet med att stärka skyddet för journalister, säger Erik Halkjaer, i ett pressmeddelande.

Läs mer om pressfrihetsindex hos internationella Reportrar utan gränser. Du kan också klicka på kartbilden för att se en större karta med fler detaljer.

För tjugonde året i rad presenterar Reportrar utan gränser pressfrihetsindex. I de mörkröda länderna är läget mycket allvarligt. I de gröna länderna på kartan mår pressfriheten bäst. Foto: Reportrar utan gränser

Relaterad läsning

Relaterade dokument

Kommentera
Kommentera

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Relaterade dokument

Hämtar fler artiklar