”Putin är arketypen för hur man monterar ned en demokrati” Putin har i princip skapat en handbok för diktatorer som andra sedan följt efter, menar Staffan Lindberg, föreståndare för V-Dem_institutet.

”Putin är arketypen för hur man monterar ned en demokrati”

Kriget i Ukraina Staffan Lindberg, professor i statsvetenskap i Göteborg och föreståndare för V-Dem-institutet som mäter demokratin i världen, är inte särskilt förvånad över att Putin startar krig nu. "När länder avdemokratiseras så blir de väldigt krigsbenägna. I det perspektivet är det ingen överraskning det Putin tar till nu."
25 feb 2022 | 15:29
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
2

Staffan Lindberg menar att Rysslands utveckling följer ett förutsägbart mönster för autokratiserade stater. Det betyder också att vi har fler krig att vänta.

– Det vi har sagt i ett antal år är att den här vågen av avdemokratisering kommer att leda till mer krig i världen. Putin skapade en ”dictators’ playbook” och sedan har andra följt den.

Han menar att Putin tydligt har följt de steg auktoritära krafter brukar använda sig av för att avskaffa demokratin.

– Putin är arketypen för detta. I vår data är Ryssland efter det att Putin tog över, det första land som registreras vad gäller autokratisering under den här vågen.

Många har följt Putins strategi, med lite olika variationer, menar Staffan Lindberg och räknar upp Modi, Erdogan, Orban, Duterte, Bolsonaro och Trump och menar att vi sett samma skeenden även i andra länder, som Serbien.

Tydliga steg att montera ned demokratin

Det första som händer i länder som monterar ned demokratin är att det fria ordet inskränks och att journalister tystas.

–  Han började med enskilda journalister som var oppositionella, han gillade ju att döda dem för att statuera exempel.

Såg till att de dansade efter hans pipa.

– Sedan gav han sig på enskilda civilsamhällesorganisationer en och en. Och sedan gick han på hela medieföretag. Så småningom stiftade han lagar om utländska agenter, tog snabbt över det juridiska systemet som såg till att de dansade efter hans pipa, säger Staffan Lindberg.

– Därefter gav han sig på den formella kärnan i demokratin med valen och gjorde dem helt meningslösa.

Förbjudet att demonstrera

Diktatorer fruktar gatuprotester. Staffan Lindberg menar att det ofta finns två utfall.

– Det finns två alternativ. Antingen blir det som Hongkong och Vitryssland – man spärrar in dem i lite lagom mängd och kastar dem i fängelse, eller så faller diktaturen som i Sudan och det är inte ovanligt heller.

I Sudan störtades diktaturen genom en militärkupp efter en folklig revolt 2019. Det Putin fruktar mest är revolutioner i forna Sovjetstater, menar Staffan Lindberg.

– Det är hans skräckscenario.

Demonstrationer är i princip förbjudna i Ryssland i dag.

– Just nu är det förbjudet att demonstrera mer än en person i varje demonstrationståg. Man inte får säga saker som ”inte är sanna” och som kan underminera den ryska staten. Det är regler som man kan använda för att bura in vem som helst. Demonstrationsfriheten existerar inte längre i Ryssland, säger Staffan Lindberg.

Vad kommer att hända nu?

– Förmodligen kommer han att lyckas med att ockupera Ukraina. Vart det sedan tar vägen är svårt att sia om, vilken som blir den långsiktiga reaktionen i Ryssland bland folket och armén. Tidigare bestod den ryska armén av ryska medborgare som släpades ut för att slåss. Nu har man en professionell, betald armé med bra villkor och bra träning, de arbetar mer som legosoldater. Så det beror på vad det blir för motstånd i Ukraina, hur sanktionerna kommer att slå och hur missnöjda folket blir och vilka krafter de har att slå ihjäl eller bli av med honom. Putins ambitioner var tydliga – att Sovjetunionen upplöstes var fel och det ryska imperiets storhet ska återupprättas.

Inspirerar diktaturer varandra?

– Det korta svaret är ja. Det gäller alla typer av internationella trender, oavsett om det är politik, kultur eller handel. Se bara på Coca Cola.

– Man drar med sig andra. Det förändrar diskussionen och vad man tänker som möjligt och omöjligt.

– Men sedan kan man säga att det finns mer direkt påverkan. Ni journalister blir också hotade och attackerade av en massa människor via sociala medier och extrema grupper. Sådana som Putin bidrar med finansiering till en rad högerextrema grupper i Europa. Det underminerar demokratin och skapar polarisering, det skapar direkt påverkan.

V-dems demokratirapport 2021: Autocratization Turns Viral

25 feb 2022 | 15:29

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev