Så försöker ryska journalister rapportera – trots censuren Dmitry Muratov, chefredaktör för Novaya Gazeta, meddelade på lördagen att tidningen slutar rapportera om kriget i Ukraina. Den som kallar kriget för något annat än "den särskilda militära operationen" riskerar upp till 15 års fängelse. Foto: Alexander Zemlianichenko/AP/TT

Så försöker ryska journalister rapportera – trots censuren

Kriget i Ukraina I lördags trädde nya ryska lagar i kraft som kan ge journalister 15 års fängelsestraff om de kallar kriget i Ukraina för krig. Många internationella såväl som inhemska medier stänger nu ner sina sändningar. Men på oberoende Novaja Gazeta försöker man kringgå censuren och läsarna möts nu av artiklar där formuleringar om kriget skrivs i kodspråk.
6 mar 2022 | 22:48
+1
1
+1
1
+1
3
+1
1
+1
9
+1
0

Censuren i Putins Ryssland blir allt värre. I lördags trädde de lagar som kan ge upp till 15 års fängelse för den som beskriver kriget i Ukraina som någonting annat än en ”särskild militär operation” i kraft.

Flera mediehus har redan tvingats stänga igen, däribland radiostationen tv-kanalen Dozjd, som meddelade att tv-kanalen tillfälligt avbryter sina sändningar i en känslomässig sista sändning där personalen tågade ut ur studion.

Den som går in på hemsidan möts i dag av ett meddelande som säger att ”detta meddelande skapades av utländsk media eller en rysk juridisk person, som agerat som utländsk agent.”
Också radionalen Ekho Moskvy har stängt ner sina sändningar.

Slutar rapportera från kriget

Den oberoende ryska tidningen Novaja Gazeta, vars chefredaktör Dmitry Muratov förra året tog emot Nobels Fredspris tillsammans med den filippinska journalisten Maria Ressa, meddelade i ett känslomässigt öppet brev på lördagen att redaktionen inte längre kan rapportera från kriget i Ukraina.

Tidningen har också raderat tidigare artiklar från sin sajt.
Att skriva om kriget skulle riskera att redaktionen kan fängslas.

Men de har lovat att stanna kvar och rapportera om vilka konsekvenser det som händer i Ukraina får i Ryssland.

Protesterade mot det som inte kan namnges.

Och redan under söndagen fortsatte Novaja Gazeta att rapportera från demonstrationerna i Ryssland mot kriget och hur människor som demonstrerade greps och fördes bort av polis.
Redaktionen väljer att skriva ut censuren rakt ut.

I texterna står det till exempel att: ”Ett hundratal personer på det centrala torget i Vladovostok protesterade mot det som inte kan namnges”.

Ord tas också bort och ersätts med en parentes där det står ”ordet förbjudet av Roskomnadzor”. Roskomnadzor är Rysslands myndighet för tillsyn och övervakning av kommunikation, informationsteknologi och massmedier.

Och kriget i Ukraina beskrivs nu som ”den särskilda operationen” inom citationstecken.

I krönikor skrivs rakt ut att det är så kriget måste kallas; ”Jag vet inte när och hur det som nu beordras att kallas en särskilt militär operation kommer att sluta.”

Novaja Gazeta har också publicerat artiklar med bara bilder, utan text, från demonstrationerna.

Natten mellan söndag och måndag, efter demonstrationerna, publicerar  Novaja Gazeta också en ljudinspelning från ett förhör där en av de gripna demonstranterna enligt ljudet på inspelningen torteras under förhöret för att hon inte vill uppge var hon bor och hur hon fick kännedom om demonstrationerna. 

Blockerats av informationsministeriet

Det är oklart hur länge det kommer att gå att följa Novaja Gazeta i Ryssland. Flera nyhetssajter har redan blockerats av Roskomnadzor.

Ryssland blockerar också åtkomsten till många internationella sajter. Bland annat har tillgången till Facebook strypts. Också BBC:s nyheter på ryska, BBC Russia, har märkt att trafiken från Ryssland blockerats för många.

Därför kommer BBC att återuppta sina kortvågsradiosändningar på ryska i Ryssland, rapporterar The Guardian.

Många utländska redaktioner har lämnat landet, däribland SVT.

Försök att nå fram stoppas

Andra försök att nå fram med budskap om kriget i Ryssland har stoppats.
Ett upprop från nätverket Anonymous som uppmanade till att använda möjligheten att skriva recensioner i Google Maps och Tripadviosor till att sprida information i Ryssland om vad som händer i Ukraina ledde till att Google och Tripadvisor stängde möjligheten att kommentera med motiveringen att de inte vill riskera att falska nyheter och bilder sprids.

Den krypterade meddelandetjänsten Telegram har sedan kriget inleddes blivit en viktig informationskälla för många i både Ukraina och Ryssland.

I ett tidigt skede av kriget sa grundaren Pavel Durov att han övervägde att stänga tjänsten i de båda länderna för att Telegram inte hade möjlighet att verifiera påståenden om kriget, men har senare ändrat sig och många kanaler som sprider information om kriget har skapats.

6 mar 2022 | 22:48

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev