”Vi har en utsträckt hand och den kommer att fortsätta vara utsträckt” Åsa Fahlén LR:s ordförande. Foto: Anders Wiklund / TT

”Vi har en utsträckt hand och den kommer att fortsätta vara utsträckt”

Lärarförbunden Lärarnas riksförbunds ordförande Åsa Fahlen ser Lärarförbundets utträde ur TCO som ett närmande. Och välkomnar mer samarbete. Men beklagar samtidigt bristande samarbetsvilja från Lärarförbundets sida.
18 dec 2020
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Åsa Fahlen, ordförande i Lärarnas riksförbund kommenterar Lärarförbundets förestående utträde ur TCO för Arbetsvärlden.

Hon menar att Sacoförbundets hand är utsträckt. Och att det är tråkigt att Lärarförbundet inte tar den i tillräckligt stor grad.

‒ Jag konstaterar att Lärarförbundet håller på med en förändringsresa och mycket i den är ett närmande mot Lärarnas riksförbund, till exempel beslutet att endast ansluta behöriga lärare och inställningen att staten bör vara huvudman för skolan. Jag tolkar utträdet ur TCO som ett närmande till oss.

De är välkomna att kontakta oss för vi välkomnar ett utökat samarbete.

Åsa Fahlén betonar att Lärarnas riksförbund gör en självständig utredning av den framtida organisationen.

‒ På vår kongress tog vi ett stort steg framåt i att utreda hur vi ska organiseras. Vi har inte bestämt vad utredningen ska komma fram till. Om det blir ett stort förbund som Johanna Jaara Åstrand är inne på, det vet vi inte än utan vi tar reda på det.

De två lärarförbunden har idag ett fungerande samarbete kring lärarnas avtal och Åsa Fahlén hoppas på mer.

 Ingen organisation vill ju ha två förbund som är i konflikt med varandra.

‒ Vi har en utsträckt hand. Och den kommer att fortsätta vara utsträckt. Vi vill fortsätta samtalen. Vi har inte stängt några dörrar. Vi har ju gemensamt avtal och idag ska vi lämna gemensamt yrkande till SKR. Men tyvärr är det också så att efter kongressen så avvisar Lärarförbundet alla gemensamma initiativ.

Vilka initiativ då?
‒ I många frågor är Lärarförbundet inte intresserade av att samarbeta med oss längre. Vi ska dra igång ett professionsråd dit vi bjudit in Lärarförbundet. Vi har bjudit in dem på olika områden, men där är Lärarförbundet inte längre intresserade. De väljer att fokusera på sin egen process, men jag hoppas att de vill komma tillbaka. De är välkomna att kontakta oss för vi välkomnar ett utökat samarbete.

Är Lärarförbundet välkomna i Saco?
‒ Jag tar gärna emot samtalet och diskuterar den frågan. Men om de vill göra det utan samarbete med oss så blir det rätt svårt. Ingen organisation vill ju ha två förbund som är i konflikt med varandra. Jag utgår från att de kontaktar oss och vi tittar på en gemensam väg.

Nyheter

Relaterad läsning

Om skribenten
Chefredaktör
Kommentera
Kommentera

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar